Alle nieuwsberichten

7 Cryptofouten die u niet hoeft te maken

05-10-2018 10:00, Bron: Robert Reinder Nederhoed

Veel mensen kennen bitcoin als mogelijkheid om in te investeren. Maar hoe doe je dit zonder fouten te maken? In dit artikel brengt Bitmymoney in samenwerking met Beursgorilla de 7 meest gemaakte fouten in beeld. Leer ervan en maak ze zelf niet.

Fouten die u kunt maken als belegger, komen door de grote volatiliteit bij cryptocurrencies extra snel aan het licht. Wat dat betreft kan beleggen in digitale valuta erg leerzaam zijn. En kostbaar vooral.

Fout 1. In één keer instappen

Eind vorig jaar bereikte de blockchain hype haar hoogtepunt. De koers van bitcoin steeg van €300 in januari 2017 naar €3700 in oktober. November werd een recordmaand, waarin de koers van bitcoin meer dan verdubbelde.

Terughoudende beleggers kregen het gevoel de boot te missen en stapten alsnog in voor het hele budget dat ze voor cryptocurrency bedacht hadden. Dit jaar daalden alle cryptomunten. Beleggers die in december 2017 kochten staan op een negatief rendement.

Voor starters die al voor november all-in gingen pakte het goed uit. Maar door in één keer in te stappen namen ze wel een groot risico. Het is verstandig om gefaseerd een nieuwe markt te betreden. Als u uw inleg over meerdere maanden spreidt, is uw portefeuille minder onderhevig aan koersschommelingen.

Stijgen de koersen, dan heeft u een goed rendement op uw eerdere aankopen. Dalen de koersen, dan koopt u voor hetzelfde geld meer munten en vergroot u uw bezit in munten.

Fout 2. Wachten op het juiste moment

Cryptocurrencies vormen een controversiële beleggingsklasse, die voortdurend onder vuur ligt. Ze zijn ongereguleerd, voldoen niet aan traditionele economische wetten en kennen geen monetair beleid. Pleitbezorgers van cryptocurrencies schetsen vooral de kansen: een democratisch schuldenvrij geldsysteem waaraan iedereen in de hele wereld kan meedoen.

Met name dat perspectief zorgde ervoor dat bitcoin steeg van €20 begin 2013 tot ruim €5000 nu. Ethereum werd in 2015 verhandelbaar voor minder dan €1 en staat inmiddels op €200.

Veel beleggers wachten op het “juiste moment" om in te stappen. Bij een stijgende koers wachten ze op een dip. En wanneer de koers daalt, zoals in de laatste maanden, worden ze gegrepen door de negatieve berichtgeving en de onzekere markt. Dit is de fase waar we ons nu bevinden. De bitcoinkoers daalde in 2018 al 65%. Is nu dan het juiste moment?

Fout 3. Geen exit-strategie

De beslissing om te kopen wordt meestal genomen met een overtuiging dat de koers omhoog gaat. Wanneer u geen strategie hebt voor een daling, is de kans groot dat u blijft hopen op een stijging en zo het hele ritje naar beneden maakt en uiteindelijk alles verliest. Hierbij is punt 7 van belang, doe onderzoek en bedenk van tevoren wanneer u verlies gaat nemen.

Fout 4. Alles verkopen bij stijging

Als belegger bent u gewend aan bescheiden rendementen. Per jaar is 5% netjes, met misschien een uitschieter naar 10% als u het goed doet of geluk had. Cryptocurrencies hebben tot nu toe veel grotere uitschieters laten zien, waardoor crypto beleggers soms in korte tijd op flinke winst stonden.

Een veelgemaakte fout is bij een stijging alles te verkopen om winst te nemen. Als u gelooft in de munt en voor de lange termijn belegt, kies er dan voor om bij een flinke koersstijging uw inleg of een deel eruit te halen.

Fout 5. Alles verkopen bij daling

Wanneer de koers daalt komen er emoties los. U voelt het verlies, ook al is het maar op papier. De overtuiging die u had bij de aankoop vervaagt en de twijfel slaat toe. In 2014 daalde de bitcoinkoers over het jaar van €800 naar €300.

De daling maakten dat veel instappers hun verlies namen en cryptocurrencies geheel de rug toekeerden. Een jaar later begon de gestage opmars van cryptomunten. Ook hier is belangrijk: handel met een strategie en doe onderzoek.

Fout 6. Goedkope munten scoren

Voor iemand die begint met cryptomunten is het onderscheid tussen de munten lastig te maken. Een prijs van €5.000 voor 1 bitcoin lijkt dan duur. Er zijn honderden goedkopere munten te kiezen, die ook meer waard kunnen worden.

Bijvoorbeeld Ripple (XRP) handelt op het moment van schrijven voor minder dan een €0,50. Voor €1.000 kunt u 0,2 BTC of 2.000 XRP kopen. Wat doet u? De gedachte gaat: "Als een ripple stijgt naar €10, maak ik 20x winst. Hoe groot is de kans dat een bitcoin €100.000 waard wordt?"

Munten vergelijken op prijs is erg misleidend. Er komen 99 miljard ripples in omloop, tegen 21 miljoen bitcoins. Bitcoin is daarmee veel schaarser, wat de hogere prijs per munt verklaart. Het is beter om te vergelijken op basis van totale marktwaarde. Deze informatie kunt u vinden op bijvoorbeeld coinmarketcap.com.

Fout 7. Kopen zonder onderzoek

Elke belegger heeft persoonlijke voorkeuren. U gaat mensen tegenkomen die met veel overtuiging een aandeel aanprijzen met een onderbouwing waarom het de klapper van 2018 gaat worden. Bij cryptomunten is dit niet anders. De toekomstvisies zijn groots en dan kan het verleidelijk zijn om te vertrouwen op de inzichten van anderen.

Bedenk wel dat uw geld op het spel staat. Cryptomunten gaan gepaard met een hoog risico. Vaak is de software nog niet uit ontwikkeld, zijn er nog geen toepassingen in de praktijk en is onduidelijke hoe groot het netwerk van gebruikers is.

De term hiervoor in cryptojargon is DYOR. Do Your Own Research. Probeer belangrijke vragen voor uzelf beantwoord te krijgen. Zijn de initiatiefnemers achter de munt bekend? Wordt er nog actief aan ontwikkeld? Is de munt verhandelbaar op meerdere exchanges? Hoe onderscheidt de munt zich van gangbare munten zoals bitcoin en Ethereum?

Beleggen in cryptomunten is beleggen met hogere volatiliteit en risico’s dan in gewone beleggingen. Een strategie bepalen, gefaseerd instappen en goed onderzoek doen is de juiste manier om deze nieuwe beleggingsklasse aan uw portefeuille toe te voegen.

Posities van de auteur: Robert-Reinder Nederhoed belegt voor persoonlijke vermogensopbouw o.a. in cryptocurrencies. Hij bezit o.a. bitcoins en ethers. Nederhoed bezit geen Ripple.

Robert Reinder Nederhoed - Bitmymoney.com

Dit artikel is geschreven door Robert Reinder Nederhoed. Hij is CEO van Bitmymoney. Sinds 2013 biedt Bitmymoney voor haar klanten een veilige en betrouwbare crypto rekening. Met de gratis rekening kun je bitcoin, ether en litecoin kopen, verkopen en versturen. Bitmymoney zorgt dat je munten veilig offline worden opgeslagen.

Vandaag in het nieuws