Alle nieuwsberichten

Europese beurzen in mineur

02-10-2018 15:55, Bron: ANP - AFN

AMSTERDAM (AFN) - De AEX-index op de beurs in Amsterdam stond dinsdagmiddag op verlies. Ook de andere graadmeters in Europa gingen omlaag. Het sentiment staat onder druk door zorgen over de Italiaanse begrotingsplannen en het slepende handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China.

De AEX op Beursplein 5 noteerde omstreeks 15.50 uur 0,6 procent in de min op 549,19 punten. De MidKap zakte ook 0,6 procent, tot 788,14 punten. Londen, Frankfurt en Parijs daalden tot 0,6 procent. De hoofdindex in Milaan verloor 0,1 procent onder aanvoering van de Italiaanse banken.

Kenners zijn bang dat de Italiaanse budgetproblemen uitmonden in een nieuwe schulden- of eurocrisis. Een belangrijke economisch adviseur van regeringspartij Lega heeft al gezegd dat Italië beter af zou zijn als het land uit de eurozone zou stappen. Hierop ging de prijs van Italiaanse staatsobligaties omlaag.

Unilever

Zorgtechnologiebedrijf Philips kampte met een adviesverlaging door Credit Suisse en was de grootste daler in de AEX met een verlies van 3,6 procent. Ook Unilever (min 1,3 procent) had te maken met een adviesverlaging, door Jefferies. Daarnaast liet vermogensbeheerder Schroders weten zich te voegen bij de groep aandeelhouders die zich tegen de volledige verhuizing van het hoofdkantoor van het levensmiddelenconcern naar Nederland keert.

AkzoNobel kondigde aan een extra 5,5 miljard euro uit te keren aan aandeelhouders, nu de verkoop van de tak Specialty Chemicals is afgerond. Volgens analisten van KBC Securities komt de aankondiging niet als een verrassing. Het aandeel won 0,4 procent.

In Londen zette Royal Mail (min 6,8 procent) de daling voort. De Britse postbezorger kelderde een dag eerder al 18 procent na teleurstellende cijfers. In Amsterdam won PostNL 0,5 procent. Ook Ryanair (min 0,9 procent) ging verder omlaag. De Ierse prijsvechter verloor een dag eerder al ruim 12 procent na een winstalarm. Ryanair wist afgelopen maand wel meer passagiers te vervoeren ondanks de stakingen.

De euro was 1,1136 dollar waard, tegen 1,1565 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,2 procent meer op 75,46 dollar. De prijs van Brentolie steeg 0,1 procent tot 85,02 dollar per vat.

Vandaag in het nieuws