Alle nieuwsberichten

Penny wise, pound clever

10-04-2018 00:00, Bron: Hans Tielkemeijer

Sommige beleggers zijn verzot op zogenoemde penny stocks, aandelen met een koers van een paar euro of nog minder. Sommige aandelen noteren zelfs maar een paar dubbeltjes en dan is een koersstijging van een enkele centen naar verhouding spectaculair. Met beleggen heeft dit natuurlijk niets meer te maken, dit lijkt meer op het doorgeven van een brandende lucifer: diegene die hem het laatste beetpakt brandt zijn vingers!
Het duurste aandeel ter wereld is het beleggingsfonds van de miljardair Warren Buffet: Berkshire Hathaway. De aandelen noteren ruim 300.000 US$. Per stuk, welteverstaan. De koers kan fluctueren met een paar duizend dollar per dag. Er is ook een variant van ongeveer 200 dollar, voor het geval je geen miljardair bent.

Koers/winst-verhouding - Wanneer is een aandeel duur?

Is een aandeel van honderd euro duurder dan een aandeel van een paar euro? Dat heeft maar weinig met de koers te maken, maar veel meer met de koers/winstverhouding (K/W): dat is de totale winst van een bedrijf, gedeeld door het uitstaande aantal aandelen. Hoe hoger het getal is, des te duurder het aandeel. Een aandeel van een paar euro kan een astronomisch hoge K/W hebben, of waarvan het bedrijf zelfs verlies maakt. Dan is goedkoop toch echt duurkoop.
Bovendien kan je de K/W van bijvoorbeeld een IT-bedrijf niet zomaar vergelijken met bijvoorbeeld die van een transportbedrijf. Een IT-bedrijf is minder conjunctuurgevoelig dan een transportbedrijf. Dit lagere risico vertaalt zich in een hogere gemiddelde K/W. Een IT-aandeel is meestal relatief duurder dan een aandeel van een transportonderneming. Het is dus nog niet zo simpel om een aandeel 'duur' of 'goedkoop' te noemen, zeker niet alleen gebaseerd op de hoogte van de K/W en al zeker niet op basis van de koers in euro’s.
Die K/W-verhouding is allesbehalve zaligmakend. Het maakt nogal uit of de winst van het afgelopen jaar wordt genomen, of de verwachte winst over de komende jaren. Omdat die laatste nog niet bekend is, wordt in de praktijk meestal de gerealiseerde, historische winst genomen als factor. Op basis van die cijfers zijn aandelen nu stevig geprijsd, daarom zijn de toekomstige bedrijfswinsten zo belangrijk voor het verdere verloop van de beurskoersen.

Aandelensplitsing

Wat vaak gebeurt als de koers van een aandeel hoog staat, bijvoorbeeld meer dan 100 euro, is een aandelensplitsing. Dat is een optische truc met als bedoeling de handel in het betreffende aandeel te bevorderen. Een aandeel van 100 euro wordt dan opgesplitst in meerdere aandelen, tegen een lagere koers, 5 van 20 euro bijvoorbeeld. Het verhaal gaat dat de koers door zo’n aandelensplitsing oploopt. Dat is ook zo, maar dat gebeurt vooral in de 100 dagen voorafgaande aan de aankondiging van de splitsing!

Kijk verder dan de koersen!

Er zijn nog veel meer factoren van belang bij het waarderen van aandelen, zoals o.a. het renteniveau. Bij een lage rente zullen meer spaarders gaan beleggen en omgekeerd. Dat heeft een grote invloed op het algemene koersniveau! Een clevere belegger is niet penny wise, pound foolish maar verdiept zich vooral ook in de factoren áchter de beurskoersen.
Hans Tielkemeijer
Bureau Tielkemeijer, financiële educatie

De informatie in deze column is bedoeld voor educatieve doeleinden en geen professioneel beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Vandaag in het nieuws