Air France weet<br> staking niet te voorkomen Air France weet
staking niet te voorkomen
Forse daling vertrouwen consumen-<br>ten eurozone Forse daling vertrouwen consumen-
ten eurozone
Inloggen
Registreren
21 februari, 2018


Columns
Beursgorilla aexfoto01 50x50

BeursGorilla Jacko verliest van AEX

31-12-2015
Beursgorilla Jacko stevent af op een licht verlies ten opzichte van de AEX voor het beursjaar 2015.
Beursgorilla Jacko stevent af op een licht verlies ten opzichte van de AEX voor het beursjaar 2015. Het spande erom de laatste dagen, waarin het rendement van de behaarde vermogensbeheerder van beleggingssite BeursGorilla.nl steeds dichterbij dat van de AEX kroop. Toch lijkt het erop dat de beursgorilla dit jaar zijn meerdere moet erkennen in de AEX. Jacko stond een half uur na opening op de laatste beursdag op een jaarwinst van 4,08 procent De AEX stond toen op een jaarwinst van 4,66 procent.

Roerig jaar voor Jacko

Het was een wisselend beleggingsjaar voor beursgorilla Jacko. Hij had tot augustus nog aandelen in het noodlijdende Imtech in zijn portefeuille. Na het verdwijnen van Imtech van de beurs heeft hij hier niets voor teruggekregen wat een flinke hap uit zijn portefeuille heeft genomen. Daarnaast heeft Jacko in juli zijn aandelen Kendrion en oktober zijn aandelen Galapagos met een fors verlies verkocht. 

Dat het verlies voor Jacko dit jaar beperkt bleef en dat hij toch nog met een positief resultaat het jaar afsloot, komt doordat hij in augustus aandelen Heineken met een winst van ruim 100 procent heeft verkocht. Daarnaast staan de aandelen NN Groep en TomTom, die Jacko momenteel in zijn portfolio heeft, op een mooie winst. 

Gemiddeld presteert Jacko al 16 jaar beter dan de AEX

In zijn 16-jarige carrière als vermogensbeheerder heeft Jacko 13 keer de AEX verslagen. Hij heeft nu dus 3 keer verloren van de AEX. Gekeken over de hele linie presteert Jacko ruim beter dan de Amsterdamse hoofdindex. Jacko behaalde sinds 2000 gemiddeld 4,7 procent winst per jaar. De AEX komt over deze jaren op een gemiddeld verlies van 2,8 procent per jaar.

Over Jacko

Beursgorilla Jacko is de behaarde vermogensbeheerder van de website BeursGorilla.nl. In januari 2000 kreeg Jacko bij wijze van experiment 75 bananen. Elk van deze bananen correspondeerde met een in Nederland beursgenoteerd fonds. Met de eerste tien bananen (met corresponderende aandelen) die Jacko selecteerde, is zijn portefeuille samengesteld. Sindsdien wisselt Jacko elke maand: één fonds eruit en een nieuw fonds erin, allemaal geselecteerd middels het trekken van bananen door BeursGorilla Jacko. Centraal hierbij staat de totale willekeurige keuze van aandelen. Dit omdat er geen informatie van het onderliggende aandeel in de banaan tot uitdrukking komt. Het gehele experiment met 

BeursGorilla Jacko is bedoeld als knipoog naar de financiële wereld. Echter, BeursGorilla.nl wil met dit experiment ook mensen laten nadenken over beleggen, met name aangaande beloofde en gerealiseerde rendementen die geen garantie betekenen voor de toekomst. Een prachtig rendement dat wordt voorgespiegeld, wil niet alles zeggen. Kijk altijd verder. Wie zijn bijvoorbeeld de mensen die het beleggingsproduct aanbieden en hoe ervaren zijn ze? Want wie zou er nu beleggen in een fonds dat gemiddeld 10% per jaar realiseert, maar waar een gorilla de fondsbeheerder is?

Een compleet overzicht van het portfolio, de wissels en rendementen van Beursgorilla Jacko is te vinden op http://www.beursgorilla.nl/jacko.aspRedactie BeursGorilla

rss-feed
 


Gratis nieuwsbrief ontvangen? klik hier

INDICES     VALUTA
stijgers STIJGERS
ASML 159.25 3.40%
TomTom 8.11 2.40%
Corbion 25.68 2.39%
Boskalis 31.19 2.36%
dalers DALERS
Altice 7.84 -1.33%
Wessanen 15.30 -1.29%
Ahold Delhai 17.65 -0.81%
GrandVision 18.35 -0.33%
Streaming koersen: AEX, AMX, AScX
Beleg ook bij Binck en ontvang €200 transactietegoed!
Top 10 Spaarrente. Vergelijk alle banken, spaarrentes en vormen.
Beleg ook bij DEGIRO
Wereldwijd beleggen tegen ongekend lage tarieven. Meer »
In 2018 aandelen verkopen?
Heeft u een vermogen van € 350.000? Lees dan dit rapport met onderzoek, analyses en de laatste marktvooruitzichten. Meer »
spaarrente HOOGSTE RENTE
Spaarrekening   Max. Informatie
Knab positief 0.40 %
LeasePlan Bank positief 0.40 %
Anadolubank positief 0.40 %
Nationale-Nederlanden positief 0.35 %
MoneYou positief 0.35 %
Vergelijk alle spaarrekeningen »
BEURSGORILLA NIEUWSBRIEF
Altijd op de hoogte zijn? Selecteer dan nu welke
gratis nieuwsbrieven u wilt ontvangen en meld u aan!
BeursGorilla Daily
BeursGorilla Week Bulletin
BeursGorilla Weekagenda
BeursGorilla Koopadviezen
Naam
E-mail