Shell gaat meebetalen aan gaspijp uit Rusland Shell gaat meebetalen aan gaspijp uit Rusland Nikon sleept ASML voor rechter om patenten Nikon sleept ASML voor rechter om patenten Inloggen
Registreren
25 april, 2017


Columns
Hans tielkemeijer 50x50

Beleggen in 2017 en verder

9-1-2017
Zo rond deze tijd verschijnen ze weer, lijstjes met verwachtingen voor het nieuwe jaar.
Zo rond deze tijd verschijnen ze weer, lijstjes met verwachtingen voor het nieuwe jaar. Knappe koppen voorspellen het weer, de verkiezingen in Nederland of de stand van de beurs aan het einde van 2017. We weten dat we er maar weinig houvast aan hebben, de voorspelling voor het weer van morgen is al onbetrouwbaar, vraag dat maar aan strandtenthouders die met lege terrassen zitten als de zon onverwacht toch schijnt. Een verkiezingsuitslag goed voorspellen lukt ook niet iedereen en het succes van beleggingsgoeroes zal hierna worden besproken.

In mijn vakgebied wordt verwacht dat je een vooruitziende blik hebt. Beleggers houden zich graag vast aan de aan- en verkoopadviezen van beursspecialisten, die met een serieus gezicht hun visie onderbouwen met argumenten. Als leek heb je daar meestal weinig tegenin te brengen. Als professional trouwens ook niet, want de beurs is tegenwoordig zo grillig dat elke veronderstelling waarheid kan worden.

Dan maar de computer?

Opmerkelijk is dat als je aan beurskenners vraagt wat de koersen zullen gaan doen, ze meestal een koersstijging voorspellen. Behalve als de koersen al een tijdje dalen, dan worden de voorspellingen ook somberder. Deze kenners zijn dus net zo gevoelig voor de omstandigheden als de meeste andere beleggers van vlees en bloed. Kan een computer het dan beter?

Ja, voor een tijdje wel, maar je weet nooit voor hoe lang. Computers hebben geen last van emoties, maar ze werken niet goed in een omgeving die steeds verandert, zoals de omstandigheden op de financiële markten dat doen.

Eind tachtiger jaren werden de eerste supercomputers in gebruik genomen door grote beleggingsmaatschappijen Maar helaas, steevast vielen de resultaten tegen, meestal nadat heel wat beleggers waren gelokt door het tijdelijke succes dat daaraan vooraf ging. Dertig jaar later en met heel wat geheugenkracht meer is het eigenlijk nog niet veel anders. Hoewel we intussen wel in staat zijn om DNA te ontrafelen kan je niet hetzelfde zeggen over de beurs. Kennelijk zijn de parameters voor de beurs nog steeds ondoorgrondelijk! 

De gezondste combinatie voor beleggers die vaak leidt tot een succesvol eindresultaat is één van gezond verstand, gedisciplineerd omgaan met emoties, erkennen van eigen kwetsbaarheden in het denkproces en ondersteuning door een goed softwarepakket. Er zijn maar weinig privé-beleggers die dat over een langere tijd kunnen volhouden. Wie die uitdaging liever aan een professional overlaat zou contact kunnen opnemen met een ervaren beleggingsspecialist. Ik weet er wel één.

Hans Tielkemeijer
Directeur Darion Wealth Management
Telefoon 010 20 40 560
Reageren op dit artikel? info@darionwm.com 

De informatie in deze column is bedoeld voor educatieve doeleinden en geen professioneel beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.


Hans Tielkemeijer

rss-feed
 


Gratis nieuwsbrief ontvangen? klik hier

INDICES     VALUTA
stijgers STIJGERS
Air France-K 8.02 6.06%
ING 15.03 5.77%
ABN AMRO 23.84 5.56%
Akzo Nobel 82.19 5.10%
dalers DALERS
VastNed Reta 34.46 -3.55%
Galapagos 79.17 -2.67%
Wolters Kluw 38.83 -0.27%
WDP 88.28 0.03%
Streaming koersen: AEX, AMX, AScX
Beleg ook bij Binck en ontvang tijdelijk €500 voordeel!
Laat experts voor je beleggen. Start nu en ontvang € 50,-
Elke maand voorschotdividend van 7%*
Beleggers ontvangen elke maand een voorschotdividend van 7%* op jaarbasis. Met de keuze dit te laten uitkeren of, voor extra vermogensgroei, te laten herbeleggen in dit fonds. Kiest u voor herbeleggen is dit zelfs 7,3%. Meer »
Een Box 3 investering in film
Investeer nú in de nieuwe film van de makers van Michiel de Ruyter! Aflossing obligatie 121% na 3 jaar, winst-uitkering 33,33% na 5 jaar plus aantrekkelijke extra's. Meer »
spaarrente HOOGSTE RENTE
Spaarrekening   Max. Informatie
Knab positief 0.65 %
Knab positief 0.55 %
a.s.r. bank positief 0.55 %
Argenta positief 0.50 %
MoneYou positief 0.50 %
Vergelijk alle spaarrekeningen »
BEURSGORILLA NIEUWSBRIEF
Altijd op de hoogte zijn? Selecteer dan nu welke
gratis nieuwsbrieven u wilt ontvangen en meld u aan!
BeursGorilla Daily
BeursGorilla Week Bulletin
BeursGorilla Weekagenda
BeursGorilla Koopadviezen
Naam
E-mail