Air France weet<br> staking niet te voorkomen Air France weet
staking niet te voorkomen
Forse daling vertrouwen consumen-<br>ten eurozone Forse daling vertrouwen consumen-
ten eurozone
Inloggen
Registreren
21 februari, 2018


Columns
Hans tielkemeijer 50x50

Beleggen, toen en nu

2-6-2017
Wie in de tachtiger jaren belegde had het een stuk gemakkelijker dan nu. Als je toen je beleggingen wilde spreiden kocht je aandelen ABN, Ahold, Akzo, Amro, Gist-Brocades, Heineken, Hoogovens, KLM, Koninklijke Olie, Nationale Nederlanden, N...
Wie in de tachtiger jaren belegde had het een stuk gemakkelijker dan nu. Als je toen je beleggingen wilde spreiden kocht je aandelen ABN, Ahold, Akzo, Amro, Gist-Brocades, Heineken, Hoogovens, KLM, Koninklijke Olie, Nationale Nederlanden, Nedlloyd, Philips en Unilever. Niet toevallig de dertien aandelen waarmee de EOE-index, de voorloper van de AEX-index, startte in 1983.

Het idee was destijds dat als het wat minder zou gaan met de financiële aandelen, het dan wel wat beter zou gaan met de chemie en olie-aandelen. En anders wel met drank- en consumentenproducten. Zo deed je toen aan spreiding. Dat dit allemaal aandelen waren die genoteerd waren op de Nederlandse beurs maakte daarbij niet uit, het waren tenslotte echte internationals. Tegenwoordig werkt dat niet meer zo. Als de beurs stijgt of daalt, dan zie je dat vaak over de hele linie. Misschien niet allemaal in hetzelfde tempo, maar de richting is dan hetzelfde.

Sinds 2008 weten we dat beleggingscategorieën veel nauwer samenhangen dan daarvoor werd verondersteld. In dat jaar gingen de aandelenkoersen met soms wel 50 procent of meer onderuit, maar ook vastgoedbeleggingen, grondstoffen en de meeste obligaties werden fors minder waard. Die mate van samenhang was nog niet eerder voorgekomen. Alleen goud, Noord-Europese staatsobligaties en een aantal hedgefunds waren toen crisisbestendig. Beleggen bleek dus ingewikkelder te zijn geworden dan in de vorige eeuw. 
Het aantal beleggingsmogelijkheden is enorm toegenomen met o.a. passieve fondsen (indextrackers), themafondsen en hedgefunds. Deze laatste categorie heeft vaak een specifiek beleid en kan onder andere ook verdienen aan dalende koersen. Samen met zogenoemde flitshandelaren, die aan- en verkopen binnen een seconde, zijn dit professionele beleggers die koersuitslagen kunnen versterken. Hoe moet je als moderne belegger omgaan met deze veranderingen? 

Het lukt de meeste beleggers maar zelden om de beursbewegingen voor te blijven. Actief aan- en verkopen leidt bijna nooit tot het beste resultaat. Dat is niet goed voor je financiële gezondheid en waarschijnlijk ook niet voor je hart. Bovendien zijn flitshandelaren en hedgefunds je toch te snel af, zo’n ongelijke strijd kun je beter niet aangaan. Beleggen in slechts een paar Nederlandse aandelen, zoals in de tachtiger jaren, is echter ook niet aan te raden. Als je belegt in bedrijven die zich kunnen aanpassen aan een veranderende wereld, dan verandert jouw beleggingsportefeuille mee. Kijk nog eens goed naar de samenstelling van je beleggingen. Ziet die er fris uit? Met bedrijven die er nu toe doen? Zoniet, dan wordt het tijd voor een flinke voorjaarsbeurt. Succes daarmee! 

Hans Tielkemeijer
Directeur Darion Wealth Management
Telefoon 010 20 40 560
Reageren op dit artikel? hans.tielkemeijer@darionwm.com

De informatie in deze column is bedoeld voor educatieve doeleinden en geen professioneel beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.Hans Tielkemeijer

rss-feed
 


Gratis nieuwsbrief ontvangen? klik hier

INDICES     VALUTA
stijgers STIJGERS
ASML 159.25 3.40%
TomTom 8.11 2.40%
Corbion 25.68 2.39%
Boskalis 31.19 2.36%
dalers DALERS
Altice 7.84 -1.33%
Wessanen 15.30 -1.29%
Ahold Delhai 17.65 -0.81%
GrandVision 18.35 -0.33%
Streaming koersen: AEX, AMX, AScX
Beleg ook bij Binck en ontvang €200 transactietegoed!
Top 10 Spaarrente. Vergelijk alle banken, spaarrentes en vormen.
Beleg ook bij DEGIRO
Wereldwijd beleggen tegen ongekend lage tarieven. Meer »
Actie: LYNX TradersTocht
Open een rekening, ontvang € 500 transactietegoed & word een betere belegger! Meer »
spaarrente HOOGSTE RENTE
Spaarrekening   Max. Informatie
Knab positief 0.40 %
LeasePlan Bank positief 0.40 %
Anadolubank positief 0.40 %
Nationale-Nederlanden positief 0.35 %
MoneYou positief 0.35 %
Vergelijk alle spaarrekeningen »