(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse aandelen stegen maandag flink nadat de VS en China overeenkwamen om de tarieven tijdelijk te verlagen na onderhandelingen in Zwitserland afgelopen weekend. Hierdoor groeide de hoop onder beleggers dat een eventuele recessie kan worden voorkomen.
Met nog een paar uur handel te gaan steeg de toonaangevende S&P 500 index met 3,0 procent naar 5.828,40 punten, de Dow Jones index won 2,6 procent op 42.305,70 punten en de Nasdaq kon zelfs 4,1 procent bijschrijven op 18.660,14 punten.
Minister van Financiën Scott Bessent zei maandag dat de gesprekken met China "zeer productief" waren geweest en dat beide landen hadden ingestemd met een tijdelijke verlaging van de tarieven. De Amerikaanse tarieven op Chinese goederen werden verlaagd naar 30 procent en de Chinese tarieven op Amerikaanse importen werden verlaagd naar 10 procent.
Bessent vertelde maandag aan CNBC's "Squawk Box" dat hij verwacht de komende weken opnieuw met vertegenwoordigers uit Peking te vergaderen om te beginnen met het uitwerken van een bredere overeenkomst.
President Trump gaf in een persconferentie wel aan dat de verlaging van de importheffingen voor China niet van toepassing is op sectorspecifieke tarieven voor auto's, staal en aluminium.
Trump richtte maandag zijn pijlen maandag ook op Europa en zei in de persconferentie: “De Europese Unie is in veel opzichten onaangenamer dan China. We zijn nog maar net met hen begonnen. We hebben alle troeven in handen. Ze hebben ons zeer oneerlijk behandeld”, aldus de president.
Daarnaast heeft de Amerikaanse president maandag ook een controversieel beleid nieuw leven ingeblazen dat erop gericht is de medicijnkosten te verlagen door de bedragen die de overheid voor sommige medicijnen betaalt te koppelen aan lagere prijzen in het buitenland.
Trump ondertekende een uitvoerend bevel met verschillende maatregelen om die inspanning te hervatten. Trump verwees niet naar specifieke landen, maar gaf aan dat hij zich op andere ontwikkelde landen zou richten, omdat "er landen zijn die extra hulp nodig hebben, en dat is prima."
Analisten van Berenberg vinden de maatregel "alarmerend" en hebben nog veel vragen over de implementatie.
De plannen kunnen de manier waarop Amerikanen medicijnen op recept kopen herstructureren, waarbij ze veel minder afhankelijk zijn van verzekeraars en apotheekbeheerders en meer zelf contant kunnen betalen. Volgens marktkenners kan dat alsnog een zegen kan zijn voor farmaproducenten, omdat het de Amerikaanse medicijnindustrie fundamenteel herstructureert op een manier die apotheekbeheerders schaadt, maar minder de farmaceutische bedrijven zelf.
Het optimisme over het akkoord tussen de VS en China was ook terug te zien op de oliemarkten. Een vat WTI-olie werd 2,0 procent duurder op 62,21 dollar.
Goud moest daarentegen gezien de mondiale ontspanning een stap terug doen en werd ruim 3 procent goedkoper op 3240 dollar per troy ounce.
De rentes stegen vandaag nu het optimisme op het handelsfront ertoe leidt dat beleggers hopen dat een recessie kan worden voorkomen.
De dollar profiteerde flink van al het nieuws. De euro/dollar daalde dan ook tot 1,1078.
Stijgers en dalers
Amazon.com steeg met 7,5 procent, Meta Platforms steeg met 7,1 procent, Apple steeg met 5,5 procent en Nvidia won 5 procent. Analist Dan Ives van Wedbush zei dat de overeenkomst "zeer optimistisch nieuws was voor de techsector, aangezien de zorgen over de toeleveringsketen nu aanzienlijk zullen afnemen." Ives zei dat "nieuwe hoogtepunten voor de markt en techaandelen nu aan de orde zijn in 2025, aangezien beleggers zich waarschijnlijk zullen richten op de volgende stappen in deze handelsbesprekingen, die de komende maanden zullen plaatsvinden."
Tesla steeg met 6,7 procent. De meest productieve autofabriek van de fabrikant van elektrische voertuigen bevindt zich in China, en het land was vorig jaar goed voor 22 procent van de totale omzet.
Ook de in de VS genoteerde aandelen van Chinese bedrijven stegen aanzienlijk. Alibaba steeg met 6,7 procent, JD.com met 6,3 procent, Baidu steeg met 5,8 procent en PDD Holdings steeg met 7,4 procent.
Eli Lilly steeg met 3,6 procent, Pfizer met 3,5 procent, Merck met 5,6 procent en Bristol Myers Squibb met 3,2 procent. De aandelen werden voorbeurs nog lager verhandelde voordat president Donald Trump een presidentieel decreet ondertekende dat de kosten van geneesmiddelen in de VS zou verlagen. Het decreet zelf zou een zegen in vermomming kunnen zijn voor de grote farmaceutische bedrijven, die de Amerikaanse farmaceutische industrie fundamenteel herstructureren op een manier die nadelig is voor apotheekbeheerders, aldus Barron's-verslaggever Josh Nathan-Kazis.
NRG Energy steeg met 24 procent. Het bedrijf kondigde een overeenkomst aan om een portefeuille van aardgascentrales over te nemen van energie-infrastructuurbedrijf LS Power Equity Advisors. De deal heeft een ondernemingswaarde van 12 miljard dollar.
Na een rustig begin van de week volgen de komende dagen nog een aantal belangrijke cijferrapportages, waarbij die van Cisco woensdagavond en Walmart, Deere en Applied Materials op donderdag het meest in het oog springen.
Ook een aantal grote Chinese bedrijven met noteringen op Wall Street openen in de komende dagen de boeken. Woensdag zijn dat onder meer JD.com en Tencent en donderdag is Alibaba aan de beurt. Chinese techaandelen met een notering in de VS stevenen af op een flink groene opening.
Copyright: ABM Financial News / info@abmfn.nl
ABM Financial News is dé leverancier van beursnieuws in de Benelux. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.