(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan woensdag naar verwachting een licht hogere opening tegemoet, waarbij beleggers nauwlettend de ontwikkelingen in het Midden-Oosten zullen volgen. Het laatste nieuws is dat Israël vergelding heeft aangekondigd voor de recente raketaanval vanuit Iran. Daarnaast zal er ook aandacht zijn zijn voor voor onder meer de ADP-cijfers in de VS.
IG voorziet een openingswinst van 36 punten voor de Duitse DAX, een plus van 33 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 25 punten voor de Britse FTSE 100.
De aandelenmarkten in Europa sloten dinsdag lager, na zwakke cijfers over de Amerikaanse economie en vrees voor escalerend geweld in het Midden-Oosten.
De beurzen begonnen de dag positief, mede dankzij de dalende inflatie in de eurozone. De consumentenprijzen stegen in september met 1,8 procent, bleek uit voorlopige cijfers. Voor het eerst in drie jaar was dit binnen de doelstelling van de ECB, om de inflatie onder 2 procent te houden. De kerninflatie zakte langzaam, van 2,8 naar 2,7 procent in september.
Dat betekent dat de rente verder omlaag kan, al blijft het de vraag hoe spoedig. Maandag zei ECB-voorzitter Christine Lagarde dat het toegenomen vertrouwen in het bereiken van het inflatiedoel zal worden meegenomen in de volgende monetaire beleidsvergadering in oktober.
In de laatste uren van de handel zakten de Europese beurzen echter weg, nadat Wall Street na de opening in de rode cijfers dook.
De inkoopmanagersindexen voor de eurozone in september waren niet best: een daling van 45,8 in augustus naar 45,0, wat wijst op aanzienlijke economische krimp. Een groeiversnelling in Spanje redde de eurozone niet. Econoom Cyrus de la Rubia voorziet dat de economie in de eurozone in het derde kwartaal met ongeveer 1 procent kromp en hij ziet weinig verbetering op korte termijn.
Maandag namen de Europese indexen ook al gas terug en was vooral de Europese autosector de gebeten hond, na winstwaarschuwingen uit de sector. Dinsdag verloren de aandelen meer terrein. "Dat de Europese autosector diep in de malaise zit, moge duidelijk zijn", zei Simon Wiersma van ING. Volgens hem zijn Europese auto's veel te duur, of minder geavanceerd dan de auto's van Amerikaanse en Chinese concurrenten.
De euro/dollar daalde na de inflatiecijfers met 0,6 procent tot 1,1067. De Europese munt kan verder dalen als het Amerikaanse banenrapport vrijdag geenstijging van de werkloosheid laat zien, volgens ING.
De olieprijs liep in de loop van de dag sterk op, na de start van een Israëlisch grondoffensief in zuidelijk Libanon, gericht tegen de milities van Hezbollah. Dinsdagochtend stond de olieprijs nog 2 procent lager, maar rondsluitingstijd stond de olieprijs bijna 3 procent hoger. Gevreesd wordt voor verdere escalatie als Iran, dat Hezbollah steunt, raketten zou afvuren o pIsraël.
Bedrijfsnieuws
Covestro deed dinsdag goede zaken in Frankfurt, omdat bleek dat de olieproducent uit de Verenigde Arabische Emiraten Adnoc na lange onderhandelingen het Duitse chemiebedrijf overnam voor 62 euro per aandeel Covestro, of zo'n 11,7 miljard euro. Het aandeel steeg 3,8 procent tot 58,06euro.
Duitse autofabrikanten, die maandag ook al behoorlijk terrein verloren, sloten opnieuw lager. Volkswagen en BMW verloren bijna 2 procent, Mercedes en Porsche daalden ongeveer 1 procent in waarde.
In Parijs wist Stellantis niet te herstellen van de koersval van maandag, toen de autobouwer met een winstwaarschuwing kwam. Het aandeel leverde nog eens 1,9procent in. Jefferies verlaagde het koersdoel en Stellantis sloot 2 procentlager. Rivaal Renault verloor zelfs 3,2 procent.
Ook luxe-aandelen als Hermes, LVMH en Kering gingen onderuit op de Fransebeurs, met verliezen van 2,7 tot 3,6 procent.
Spaanse banken BBVA en Santander leverden 4 tot 5 procent in en ook elders stonden bankaandelen onder druk. Halfgeleiders verloren eveneens terrein, na een herstelbeweging vorige week. Infineon verloor 2,7 procent en Besi sloot2,9 procent lager.
Defensie-aandelen deden juist goede zaken in Europa. Rheinmetall sloot 5 procent hoger. Thales steeg 2,5 procent en MTU Aero Engines won 2,2 procent, maar Dassault sloot licht lager.
Aandelen Moller-Maersk verloren 5 procent in Kopenhagen. Volgens het Deense containerbedrijf zal de staking van Amerikaanse dokwerkers leiden tot vertragingen in het vrachtvervoer, hogere kosten en logistieke uitdagingen voorbedrijven die afhankelijk zijn van havens aan de Amerikaanse oostkust en de Golf.
Euro STOXX 50 4.954,15 (-0,93%)
STOXX Europe 600 520,88 (-0,38%)
DAX 19.213,14 (-0,58%)
CAC 40 7.574,07 (-0,81%)
FTSE 100 8.276,65 (+0,48%)
SMI 12.086,66 (-0,68%)
AEX 910,13 (+0,00%)
BEL 20 4.327,56 (+0,65%)
FTSE MIB 33.771,08(-1,04%)
IBEX 35 11.673,50 (-1,72%)
AMERIKAANSE AANDELEN
Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures woensdag licht lager, na een moeilijke start van het laatste kwartaal van dit jaar.
De Amerikaanse beurzen sloten dinsdagavond lager, nadat een Iraanse raketaanval op Israël de olieprijs sterk liet stijgen.
De november future voor WTI-olie sloot 2,4 procent hoger, maar eerder op de dag steeg de olieprijs nog 5 procent, nadat Iran 180 raketten op Israël afvuurde. De aanval werd afgeslagen door de luchtafweer en Israëlische nieuwswebsites meldden geen grote schade. Iran zei dat de aanval een vergelding was voor de dood van Hezbollah-leider Nasrallah.
De S&P500 en de Dow Jones sloten maandag nog op nieuwe records nadat voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve zei dat de centrale bank “geen vooraf bepaalde koers volgt” in het rentebeleid. Hij zei dit jaar nog tweeverlagingen te verwachten van een kwart procentpunt als de economie presteert zoals verwacht.
De maand september brak dit jaar met de trend dat dit een slechte beursmaandis. De drie hoofdindices boekten winst, wat voor de S&P500 de eerste keer was sinds 2019.
Intussen pakken donkere wolken zich samen boven de Amerikaanse economie, dooreen dreigende massale havenstaking. De 45.0000 aangesloten dokwerkers aan de Amerikaanse oostkust en de golfkust eisen middels hun vakbond een loonsverhoging van 77 procent in zes jaar tijd. Ze wezen een bod van 50 procent af en begonnen een staking die de Amerikaanse economie miljarden dollars per dag kan kosten, volgens sommige analisten. De mogelijke gevolgen zijn zo groot dat ook het Witte Huis zich ermee bemoeit.
De Amerikaanse industrie kromp volgens cijfers van S&P Global in septembersterker dan in augustus, bleek dinsdag verder terwijl de index van ISM wees opeen aanhoudende maar stabiele krimp van de economische activiteit.
Cijfers over Amerikaanse bouwuitgaven in augustus lieten weinig beweging zien, maar het aantal openstaande vacatures steeg wel duidelijk, van 7,7 miljoen naar8,0 miljoen.
Bedrijfsnieuws
Defensie-aandelen profiteerden van het wapengekletter. Northrop Grumman steeg 3procent, Lockheed Martin sloot 3,6 procent hoger. Oliebedrijven ExxonMobile en Chevron stegen mee met de hogere olieprijs.
Apple verloor 2,9 procent in drukke handel. Volgens Barclays-analist is de tegenvallende vraag naar de iPhone 16 een probleem voor het december kwartaal van Apple.
Reders en transportbedrijven voelden de pijn van de staking van dokwerkers, zoals ZIM Integrated Shipping, dat 5 procent inleverde terwijl UPS en FedEx ook terrein verloren, hoewel beleggers aanvankelijk leken te redeneren dat zij als luchtvrachtvervoerders zouden kunnen profiteren van de havenstaking.
Boeing sloot 1,4 procent lager, na een bericht van persbureau Bloomberg dat de geplaagde vliegtuigbouwer een kapitaalverhoging van 10 miljard dollar overweegt om de financiële impact van de aanhoudende staking van 33.000 werknemers op te vangen.
CVS Health verloor 2 procent nadat The Wall Street Journal meldde dat het bedrijf een opsplitsing overweegt.
Van de Magnificent Seven-aandelen verloor AI-reus Nvidia 3,7 procent en automaker Tesla leverde 1,4 procent in in aanloop naar de productiecijfers voor het derde kwartaal die woensdag worden verwacht.
Chinese rivalen deden het goed. In de VS genoteerde aandelen van XPeng stegen5,5 procent nadat de Chinese fabrikant van elektrische voertuigen in september21.352 slimme EV’s leverde, 39 procent meer dan een jaar eerder. Li Auto werd zelfs 11,5 procent meer waard na een stijging van 49 procent tot 53.709 auto's. Nio leverde 21.181 voertuigen af, een stijging van 35 procent, en werd 5procent meer waard.
PepsiCo neemt Siete Foods, de maker van tortillachips, over voor ruim 1 miljard dollar, zo meldde The Wall Street Journal. Het aandeel PepsiCo steeg 0,8procent
S&P 500 index 5.708,75 (-0,93%)
Dow Jones index 42.156,97 (-0,41%)
Nasdaq Composite 17.910,36 (-1,53%)
AZIË
De Aziatische beurzen noteerden woensdag flink verdeeld met een min van 1,7 procent voor de Japanse Nikkei en een winst van 6 procent voor de Hang Seng Index, die daarmee het hoogste niveau in twaalf maanden bereikte. De beurzen in China zijn de hele week gesloten vanwege de ‘'Golden Week'.
Nikkei 225 38.009.08 (-1,7%)
Shanghai Composite 3.336,50 (hele week gesloten)
Hang Seng 22.401,74(+6,0%)
VALUTA
De euro/dollar noteerde op 1,1066. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1071 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog 1,1067 op de borden.
USD/JPY Yen 143,85
EUR/USD 1,1066
EUR/JPY Yen 159,17
MACRO-AGENDA:
00:00 Chinese beurzen gesloten
00:50 Tankan index - Derde kwartaal (Jap)
11:00 Werkloosheid - Augustus (eur)
13:00 Hypotheekaanvragen - Wekelijks (VS)
14:15 Banenrapport ADP - September (VS)
16:30 Olievoorraden - Wekelijks (VS
Bron: ABM Financial News