U bent nog niet ingelogd op Mijn BeursGorilla.

Inloggen

Aanmelden

Beeld: ABM Financial News

AEX weet verlies deels weg te werken

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is maandag aardig onderuit gegaan, met onder meer stevige dalingen voor de financiële waarden. De AEX wist gedurende de middag een deel van het verlies in te lopen en sloot uiteindelijk 2,1 procent lager op 860,44 punten.

"De AEX index vertoont momenteel een duidelijke correctiefase", zei beleggingsspecialist Justin Blekemolen van Lynx in een technische analyse. Een belangrijk richtpunt is de steun rond 830 punten, volgens de expert, die aangeeft dat het neerwaarts risico "significant" is.

Afgelopen week waren de beurzen ook al in mineur, waarbij het sentiment werd gedomineerd door recessiezorgen. De AEX verloor op weekbasis ruim 3 procent. Een weekend bezinning hielp niets, want maandagochtend was de stemming opnieuw somber.

Ondanks de toegenomen kans op een recessie in de Verenigde Staten vond de Federal Reserve het afgelopen week niet nodig om de rente al te verlagen. Daardoor lijkt het steeds meer alsof de Fed achter de feiten aanloopt en al te laat is met het verlagen van de rente, ook als dat wel in september gebeurt.

De Japanse Nikkei ging maandag met ruim 12 procent onderuit, het grootste dagverlies sinds oktober 1987. Daarmee is de index zijn behaalde winst voor dit jaar kwijt en het verlies van 25 procent sinds de recente piek in juli betekent dat de Nikkei nu in een zogeheten bear market zit.

Een klein beetje goed nieuws was er maandag wel voor de Japanse economie, want de dienstensector in het land is in juli weer gegroeid. Dit nadat vorige week bleek dat de Japanse industrie afgelopen maand juist is gekrompen.

In de eurozone was het beeld anders: daar kromp de industrie in juli opnieuw, zo werd afgelopen week bekend, maar bleek maandag ook dat de dienstensector in dezelfde maand minder hard is gegroeid. Zo bleef de samengestelde index voor juli nog maar net boven de grens van 50 die groei aanduidt.

Volgens Cyrus de la Rubia, hoofdeconoom bij Hamburg Commercial Bank, groeide de economie in de eurozone in juli in een "slakkentempo".

De zorgen over een recessie in de VS werden maandagmiddag getemperd door gunstige PMI-data over de Amerikaanse dienstensector. Uit de cijfers van ISM bleek dat de dienstensector in juli weer is gegroeid. De index van S&P toonde een stabiele groei.

"Bemoedigend nieuws", vond Chris Williamson van S&P Global. Naast een "solide" economische groei wees hij op een afkoelende prijsinflatie.

"De uitverkoop lijkt grotendeels ingegeven door paniek, en niet zozeer door fundamentele economische zwaktes", vindt beursgoeroe Geert Schaaij van Beursgenoten. "En paniek is een slechte raadgever."

De euro/dollar handelde rond het Amsterdamse slot 0,4 procent hoger op 1,0960, terwijl de olieprijzen tot een procent daalden. De Amerikaanse obligatierentes noteerden net als de Europese rentes verdeeld. De Japanse tienjaarsrente liep maandag met 20 basispunten terug.

Stijgers en dalers

Besi was maandag de grootste stijger in de AEX, met een winst van 2,7 procent. Bij opening daalde het aandeel nog hard. ASML steeg 1,2 procent en ASMI won 0,6 procent. Volgens analisten van Bank of America hebben ASML en ASMI beperkt last van de bezuinigingen die Intel vorige week aankondigde. Verder meldde persbureau Reuters op basis van uitspraken van de topman van Intel dat ASML bezig is om een tweede van zijn High NA EUV-machine aan de Amerikaanse chipreus te leveren.

ING was maandag de grootste daler in de hoofdindex, met een verlies van 4,9 procent, terwijl NN Group 3,8 procent daalde en ABN AMRO en ASR gemiddeld zo'n 3 procent verloren. Het aandeel ING noteerde vandaag ook ex-dividend. Hiervoor gecorrigeerd was het verlies 2,8 procent.

Andere aandelen die onder druk kwamen te staan door de recessiezorgen, waren AkzoNobel, dat 3,8 procent daalde en RELX, dat ook 3,8 procent verloor. Verder leverde Shell 3,6 procent in.

In de Midkap ging OCI nadrukkelijk aan kop, met een winst van 13,1 procent. OCI won na cijfers en een nieuwe desinvestering. ING en Jefferies reageerden positief op de verkoop van OCI Clean Ammonia Holding voor 2,35 miljard dollar. Jefferies verhoogde het koersdoel met behoud van het koopadvies.

Flow Traders kon profiteren van de marktvolatiliteit en steeg 10,6 procent. Aalberts won 2,7 procent. Berenberg verlaagde het koersdoel voor Aalberts, maar herhaalde wel het koopadvies.

Allfunds was de sterkste daler in de AMX, met een verlies van 5,6 procent. Just Eat Takeaway leverde 4,9 procent in. Jefferies verlaagde vrijdagavond het koersdoel, maar het koopadvies bleef wel staan.

Bij de smallcaps ging PostNL na cijfers aanvankelijk hoger. De resultaten waren volgens ING iets beter dan verwacht. Toch sloot het aandeel maandag 2,1 procent in de min.

Azerion leverde 9,3 procent in. Brunel en Ebusco wisten wel duidelijk in het groen te blijven, met winsten van respectievelijk 1,4 en 6,7 procent.

Wall Street

Rond het slot in Amsterdam noteerden de Amerikaanse beurzen tot 2,5 procent in het rood.

Bron: ABM Financial News

Meld u aan voor de Beursgorilla.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
NLD25 884,99 -3,78 -0,43%
AEX 881,84 -6,47 -0,73%
US30^ 40.740,20 0,00 0,00%
Nasd100^ 18.830,80 0,00 0,00%

Stijgers en dalers

Actueel nieuws

Agenda

  1. 11-09 TINC Comm VA
    Halfjaarresultaten 2024
  2. 12-09 Brederode SA
    Resultaten 1e kwartaal 2024
  3. 13-09 Immobel SA
    Halfjaarresultaten 2024
  4. 14-09 Abo Group Environment SA
    Halfjaarresultaten 2024
  5. 16-09 Japan
    Tokyo Stock Exchange gesloten
  6. Bekijk het volledige overzicht

Populair op Beursgorilla.nl