U bent nog niet ingelogd op Mijn BeursGorilla.

Inloggen

Aanmelden

Beeld: ABM Financial News

Wall Street koerst overwegend lager

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen noteerden maandag overwegend lager met nog een paar uur handel te gaan. De S&P 500 daalde 0,4 procent op 4.270,09 punten, de Dow Jones index verloor 0,6  procent op 33.318,61 punten en de Nasdaq noteerde 0,2 procent hoger op 13.244,16 punten. 

Afgelopen weekend bereikte het Amerikaanse Congres een tijdelijke begrotingsdeal. Voor 17 november moet er echter een definitieve begroting liggen om alsnog een shutdown te voorkomen.

"Het is slechts een opschorting tot half november, wanneer het hele circus weer opnieuw kan beginnen. Voor Huisvoorzitter McCarthy kwam de deal tegen een hoge prijs, dat wil zeggen het krijgen van hulp van de Democraten heeft een poging van de Republikeinse hardliners uitgelokt om hem te verdrijven. De boodschap is duidelijk, tussen nu en de verkiezingen van volgend jaar zal de politiek in de VS een puinhoop blijven", aldus Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild.

Hier hangt mogelijk een prijskaartje aan, volgens Vranken, "namelijk een hogere risicopremie voor Amerikaanse schuld. Het feit dat er zoveel onzekerheid is, heeft de kredietbeoordelaars al ongerust gemaakt en het nettoresultaat zou een hogere obligatierente op lange termijn moeten zijn", aldus de marktkenner.

De obligatierentes zaten maandag weer in de lift. De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde een paar uur voor de slotbel in New York op 4,67 procent, vlak onder een piek van ruim 4,7 procent eerder op de dag. Een maand geleden stond er nog een rendement van 4,11 procent op de borden.

Op macro-economisch vlak werd maandag bekend dat de Amerikaanse industrie in september veel minder hard is gekrompen. Uit data van S&P Global bleek zelfs dat groei in zich komt.

"Minder bemoedigend was het nieuws over de inflatievooruitzichten, omdat de kosten van producenten in het snelste tempo in vijf maanden stegen, grotendeels als gevolg van hogere olieprijzen. Deze hogere kosten worden nu al doorberekend in hogere prijzen voor klanten, wat onvermijdelijk zal resulteren in hernieuwde opwaartse druk op de inflatie", waarschuwde econoom Chris Williamson van S&P Global wel.

De inkoopmanagersindex steeg van 47,9 in augustus naar 49,8 afgelopen maand. Het cijfer was veel beter dan de 48,9 die in een voorlopige rapportage werd gemeld.

De inkoopdata van ISM toonden een verbetering van 47,6 in augustus naar 49,0 in september. De markt rekende op een indexcijfer van 48,0.

Later deze week verschijnen nog inkoopdata voor de dienstensector in de Verenigde Staten. Ook staat de twee banenrapporten op de rol. Die van loonstrookjesverwerker ADP op woensdag en het officiële rapport op vrijdag.

WTI-olie kostte maandagavond 89,45 dollar en werd daarmee anderhalf procent goedkoper dan vrijdag. In het derde kwartaal stegen de olieprijzen met meer dan 25 procent en werden jaarrecords neergezet, als gevolg van het krapper wordende aanbod.

De olieprijzen komen later deze week mogelijk in beweging, wanneer het OPEC+ Joint Ministerial Monitoring Committee, of JMMC, bijeenkomt. De vergadering van het technisch comité, die het OPEC+ beleid zullen evalueren, staat voor woensdag gepland. Het JMMC heeft de bevoegdheid om een volledige OPEC+ vergadering bijeen te roepen als dat nodig is.

"De markt zal benieuwd zijn of er tekenen zijn van een verandering in het productiebeleid van de groep", schreven de analisten van ING. "Wij denken niet dat de groep haar productiebeleid zal wijzigen", aldus de bank.

De euro/dollar handelde maandagavond op 1,0502. De oplopende rendementen op de obligatiemarkt voorspellen echter nog steeds een langdurig sterke dollar en voor langere tijd een lage euro, stelde marktanalist Teeuw Mevissen van Rabobank maandag.

Rabobank heeft intussen zijn visie op de euro/dollar aangepast naar "lower for longer", aldus Mevissen. Dat houdt in dat de bank de koers rond 1,02 verwacht over drie en zes maanden en rond 1,015 over een jaar.

Bedrijfsnieuws

Tesla heeft in het afgelopen kwartaal minder auto's geproduceerd én afgeleverd dan een kwartaal eerder. De fabrikant van elektrische voertuigen produceerde in het afgelopen kwartaal 430.488 auto's, terwijl er 435.059 exemplaren werden afgeleverd. 

In het tweede kwartaal produceerde Tesla nog 479.700 auto's, terwijl er 466.140 auto's werden afgeleverd. De dalingen op kwartaalbasis waren volgens Tesla het gevolg van tijdelijke productiestop, bedoeld om fabrieken een upgrade te geven, zoals ook aangekondigd. "Onze volumedoel voor 2023 van ongeveer 1,8 miljoen exemplaren blijft onveranderd", zei Tesla maandag. Volgens Wedbush-analist Dan Ives moeten het vierde kwartaal en 2024 beter worden voor Tesla. Het aandeel daalde licht.

Sectorgenoot Rivian kwam maandag ook met productiecijfers en wist daarmee de verwachtingen te verslaan. Het aandeel daalde toch een half procent.

Aandelen van Coinbase stegen een procent, nadat de cryptobeurs aankondigde dat het een licentie voor grote betalingsinstellingen heeft verkregen van de toezichthouder in Singapore.

Nvidia moet mogelijk vrezen voor een mededingingsonderzoek van de Europese Commissie. Die kijkt of in de markt voor kunstmatige intelligentie wellicht misbruik is gemaakt van marktposities. De naam van Nvidia zou daarbij zijn gevallen. Vorige week werden al invallen gedaan bij de Franse kantoren van het bedrijf. Het aandeel won maandag 2,5 procent.

Bron: ABM Financial News

Vandaag in het nieuws

 1. Beursblik: investeerder Teslin over TKH, Kendrion en Ebusco

  15:57, ABM Financial News
 2. Stijgingsruimte bij bitcoin lijkt beperkt

  15:45, Wouter Slot
 3. Wall Street richting vlakke start

  15:13, ABM Financial News
 4. Cigna Group gaat fors meer eigen aandelen inkopen

  14:25, ABM Financial News
NLD25 786,38 +4,08 +0,52%
AEX 786,39 +4,54 +0,58%
US30^ 36.286,58 +63,34 +0,17%
Nasd100^ 16.149,79 +82,07 +0,51%

Stijgers en dalers

Actueel nieuws

Agenda

 1. 11-12 Belgie
  Industriële Productie België - Oct 2023
 2. 11-12 Belgie
  Producentenprijsindex België - Oct 2023
 3. 11-12 Duitsland
  Loonkosten Duitsland - Q3 2023
 4. 12-12 Euronav NV
  notering ex-dividend
 5. 12-12 Verenigd Koninkrijk
  Werkgelegenheid Verenigd Koninkrijk - Dec 2023
 6. Bekijk het volledige overzicht

Populair op BeursGorilla.nl