U bent nog niet ingelogd op Mijn BeursGorilla.

Inloggen

Aanmelden

Beeld: ABM Financial News

Hersteldag in de maak voor Wall Street

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan vrijdag vermoedelijk een hersteldag tegemoet, na de stevige verliezen een dag eerder. In aanloop naar de openingsbel noteerden de futures op de S&P 500 tot 0,3 procent in het groen.

"Amerikaanse aandelenindices flirten nu met hun 100-daagse voortschrijdende gemiddelden en zien er steeds kwetsbaarder uit", volgens Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild.

De havikachtige boodschap van de Federal Reserve en de oplopende rentes drukten afgelopen week op de stemming in New York en de drie grote indexen stevenen dan ook af op verliezen van 1,5 tot 3,5 procent op weekbasis.

De Amerikaanse tienjaarsrente loopt vrijdag licht terug tot 4,47 procent maar noteert op weekbasis nog altijd zo'n 15 basispunten hoger. De tweejarige variant noteert op weekbasis bijna 9 basispunten hoger, bij een niveau van 5,12 procent op vrijdag.

Volgens Vranken is de spread tussen de twee- en tienjaarsrente minder groot, maar de beweging van een diepe inverse rentecurve naar mogelijk weer positief ging in het verleden "altijd gepaard met het begin van een recessie."

De Fed handhaafde de rente afgelopen week conform de verwachting, maar met de boodschap dat een laatste renteverhoging richting het eind van het jaar niet is uitgesloten. Ook blijft de federal funds rate langer hoog dan eerder gedacht. Volgend jaar gaat de rente vermoedelijk maar twee keer omlaag, waar eerder werd gedacht aan vier renteverlagingen in 2024.

Op macro-economisch vlak is het vrijdag rustig, met alleen de samengestelde inkoopmanagersindex voor de Amerikaanse industrie en dienstensector op de rol.

De euro/dollar noteerde vrijdag op 1,0638. ING wees op de zwakke PMI-data uit de eurozone, waarvan de greenback kon profiteren. De Japanse yen stond ook onder druk na het rentebesluit van de Bank of Japan, die zijn monetaire beleid ongewijzigd liet.

WTI-olie kostte vrijdag 90,60 dollar maar werd op weekbasis ruim een half procent goedkoper, hoewel de druk na het Fed-rentebesluit beperkt bleef. Het tijdelijke Russische verbod op de export van diesel en benzine heeft de bezorgdheid over de krapte op de markt weer aangewakkerd, waardoor de olieprijs hoog blijft.

Rusland verscheept ongeveer 1 miljoen vaten diesel per dag en het verbod zal waarschijnlijk de toch al hoge dieselprijzen doen stijgen, aldus ING. "Hoe groot de impact van het verlies van Russische diesel op de wereldmarkt zal zijn, hangt af van hoe lang het exportverbod van kracht blijft", aldus de bank.

Bedrijfsnieuws

Aandelen van U.S. Steel stegen 1,5 procent na een bericht van Bloomberg dat Stelco Holdings, Canada's grootste staalproducent, een bod op de Amerikaanse staalproducent overweegt.

Aandelen van autofabrikanten Ford, Stellantis en General Motors noteerden voorbeurs verdeeld, nu vakbond UAW dreigt om de staking in de sector door te zetten als er geen vooruitgang wordt geboekt in de onderhandelingen.

Microsoft heeft de zorgen die de Competition and Markets Authority had over de overname van Activision Blizzard weggenomen door de deal aan te passen. Dit liet de Britse toezichthouder vrijdag weten. De toezichthouder wil nog naar wat overige zaken kijken voordat het de deal definitief goedkeurt. Hiervoor is een consultatieperiode afgesproken die loopt tot 6 oktober. Microsoft steeg licht in de voorbeurshandel. Activision lijkt bijna 2 procent hoger te gaan openen.

Oracle herhaalde zijn doelen voor de middellange termijn en verwacht in 2026 nog altijd een omzet te kunnen behalen van 65 miljard dollar. Het aandeel steeg licht in de voorbeurshandel.

De Amerikaanse notering van Alibaba noteerde voorbeurs ruim 4 procent in de plus na een sterke sessie in Hongkong. Volgens Bloomberg overweegt China om de beperkingen op buitenlands eigendom van binnenlandse beursgenoteerde bedrijven te versoepelen.

Slotstanden

De Amerikaanse beurzen zijn donderdag lager geëindigd. De S&P 500 verloor 1,6 procent op 4.330,00 punten, de Dow Jones index daalde 1,1 procent op 34.070,42 punten en de Nasdaq sloot 1,8 procent lager op 13.223,98 punten.

Bron: ABM Financial News

Vandaag in het nieuws

 1. Beursagenda: Nederlandse bedrijven

  16:38, ABM Financial News
 2. Beursagenda: buitenlandse fondsen

  16:38, ABM Financial News
 3. Beursagenda: macro-economisch

  16:38, ABM Financial News
 4. Occidental Petroleum neemt CrownRock over

  16:16, ABM Financial News
NLD25 786,22 +3,92 +0,50%
AEX 786,15 +4,30 +0,55%
US30^ 36.310,57 +87,33 +0,24%
Nasd100^ 16.117,05 +49,33 +0,31%

Stijgers en dalers

Actueel nieuws

Agenda

 1. 11-12 Belgie
  Industriële Productie België - Oct 2023
 2. 11-12 Belgie
  Producentenprijsindex België - Oct 2023
 3. 11-12 Duitsland
  Loonkosten Duitsland - Q3 2023
 4. 12-12 Euronav NV
  notering ex-dividend
 5. 12-12 Verenigd Koninkrijk
  Werkgelegenheid Verenigd Koninkrijk - Dec 2023
 6. Bekijk het volledige overzicht

Populair op BeursGorilla.nl