U bent nog niet ingelogd op Mijn BeursGorilla.

Inloggen

Aanmelden

Beeld: NYSE

Wall Street koerst hoger

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen noteren donderdag hoger met nog een paar uur handel te gaan. De S&P 500 wint 1,6 procent, de Dow Jones index stijgt 1,8 procent en de Nasdaq noteert 0,8 procent hoger.

Volgens marktanalist Michael Hewson van CMC Markets is het de vraag of de winsten van vandaag duurzaam blijken of dat ze toch kwetsbaar blijven voor negatieve nieuwsberichten.

Beleggers maken zich zorgen over de omikron-variant en opmerkingen van voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve, dat de centrale bank mogelijk sneller moet gaan taperen om de inflatie omlaag te dringen.

"De markten hebben nog steeds te maken met de onzekerheid rond omikron en hoe groot de dreiging daarvan is", aldus vermogensbeheerder Salman Baig van Unigestion. "Sommigen zien dit wellicht als een koopkans, maar het zou me niks verbazen als de markt weer wat stoom verliest."

Op macro-economisch vlak is het donderdag rustig. De wekelijkse nieuwe steunaanvragen in de VS kwamen afgelopen week uit op 220.000, een toename van 28.000. Het aantal nieuwe aanvragen steeg daarmee minder hard dan de 240.000 die werden verwacht.

Vrijdag verschijnt het toonaangevende banenrapport. Voor de maand november wordt door de markt gemiddeld een banengroei verwacht van 573.000 en een werkloosheid van 4,5 procent.

De euro/dollar noteert donderdagavond op 1,1299. De WTI-olieprijs stijgt een half procent.

OPEC en zijn bondgenoten zullen de productie in januari conform de bestaande afspraken met 400.000 vaten per dag verhogen, ondanks de zorgen over de mogelijke impact van de omikron-variant van het coronavirus. Dit is de uitkomst van de OPEC+ vergadering die donderdag werd gehouden.

Hoewel OPEC+ niet direct ingrijpt, blijven ze wel "in zitting, in afwachting van verdere ontwikkelingen in de pandemie en houden ze de markt nauwlettend in de gaten om onmiddellijke aanpassingen te doen indien nodig", zei de groep in een persbericht.

"Hiermee komt OPEC+ tegemoet aan de wens van olie-importerende landen als India, China en de VS en heeft daarmee een groter geopolitiek conflict vooralsnog vermeden", volgens senior energie-econoom Hans van Cleef van ABN AMRO.

Veel zal de komende periode afhangen van de verwachtingen ten aanzien van de vraag naar olie. "Dit zal worden bepaald door de verspreiding van het omicron-variant, en de werking van de bestaande vaccins daartegen", meent Van Cleef.

Bedrijfsnieuws

In de Dow Jones Industrial Average deden American Express, Visa en Boeing goede zaken, met plussen van 4 tot 5 procent.

In de S&P ging supermarktketen Kroger aan de leiding na sterke kwartaalcijfers en een verbeterde outlook. Het aandeel steeg 13 procent. Aandelen in de reis- en luchtvaartsector als Carnival en Delta Air Lines wonnen zo'n 8 procent.

In de Nasdaq ging Biofrontera aan kop met een winst van liefst 23 procent. Het biotechbedrijf kreeg een patent voor een pijnverlagende fotodynamische therapie.

Apple kampt, naast verstoringen in de aanvoerketen, nu ook met een verminderde vraag naar iPhones, schreef persbureau Bloomberg op basis van bronnen. Apple zou zijn toeleveranciers inmiddels hebben gewaarschuwd. Volgens Bloomberg verlaagde Apple de doelstelling voor de productie van de iPhone 13 met 10 miljoen exemplaren naar 90 miljoen als gevolg van een tekort aan onderdelen. Het aandeel daalt een procent.

GM stijgt ruim 4 procent. De autobouwer heeft de winstverwachtingen verhoogd, bleek woensdag tijdens een bijeenkomst van Credit Suisse. De automaker mikt voor heel dit jaar nu op een winst voor belastingen van circa 14 miljard dollar, waar eerder nog werd gemikt op de bovenkant van de bandbreedte van 11,5 tot 13,5 miljard dollar. Volgens de CFO van GM "staan alle seinen op groen".

Aandelen WeWork dalen ruim 4 procent. Het bedrijf dat gedeelde kantoorplekken mogelijk maakt, meldde dat de resultaten van verschillende kwartalen opnieuw moeten worden ingediend, inclusief de meeste recente. Ook heeft het management substantiële zwaktes in de interne controlemechanismen aangetroffen.

Bron: ABM Financial News

Vandaag in het nieuws

 1. Must read: Beleggen in opkomende markten is gewoon link

  10:02, IEXProfs Redactie
 2. Beursblik: ING verlaagt koersdoel TKH

  09:45, ABM Financial News
 3. Beursblik: BAM overtreft verwachtingen

  09:45, ABM Financial News
 4. Beursblik: herstel reisbranche drukt marge Adyen

  09:28, ABM Financial News
NLD25 718,99 -4,01 -0,55%
AEX 719,32 -3,77 -0,52%
US30^ 33.913,92 -95,93 -0,28%
Nasd100^ 13.431,32 -51,09 -0,38%

Stijgers en dalers

Actueel nieuws

Agenda

 1. 18-08 Koninklijke BAM Groep NV
  Halfjaarresultaten 2022
 2. 18-08 Koninklijke Boskalis Westminster NV
  Halfjaarresultaten 2022
 3. 18-08 Sipef NV
  Halfjaarresultaten 2022
 4. 18-08 Kinepolis Group NV
  Halfjaarresultaten 2022
 5. 18-08 Pershing Square Holdings Ltd
  notering ex-dividend (Amsterdam)
 6. Bekijk het volledige overzicht

Populair op BeursGorilla.nl