U bent nog niet ingelogd op Mijn BeursGorilla.

Inloggen

Aanmelden

Beeld: Deutsche Börse AG

Europese beurzen sluiten flink lager

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn dinsdag flink lager geëindigd door de toenemende zorgen over de oplopende rente en inflatie, hetgeen vooral groei-aandelen raakt.

De STOXX Europe 600 index eindigde 2,2 procent in het rood op 452,35 punten. De Duitse DAX liet een daling zien van 2,1 procent naar 15.248,56 punten. De Franse CAC 40 noteerde een verlies van 2,2 procent met een stand van 6.506,50 punten. De Britse FTSE daalde dinsdag 0,5 procent naar 7.028,10 punten.

Marktanalist Michael Hewson van CMC Markets zag de beurzen dinsdag stevig onder druk staan, waarbij alleen de energiesector in het groen wist te blijven.

"Maandenlang is ons verteld dat de hoge inflatie tijdelijk is, maar het wordt in toenemende mate duidelijk dat de stijging van de energieprijzen, samen met de problemen in de aanvoerketen, een tegenwind zijn voor de economische groei en waarschijnlijk voor een scherpe vertraging van de economische activiteit gaan zorgen", aldus Hewson.

De Amerikaanse tienjaarsrente steeg dinsdag naar het hoogste niveau in drie maanden, tot 1,54 procent.

In een hoorzitting over het economisch herstel in de VS lieten Fed-voorzitter Jerome Powell en minister van financiën Janet Yellen van zich horen. Powell herhaalde dat de Fed bijna toe is aan taperen, terwijl Yellen waarschuwde voor de catastrofale gevolgen wanneer het Amerikaans schuldenplafond niet wordt verhoogd.

Het Duitse en Franse consumentenvertrouwen liet vanochtend een verbetering zien, en met name het Duitse cijfer was met een draai naar een positieve index van 0,3 een verrassing, daar er juist een daling was verwacht naar 1,9 negatief. Het Amerikaanse vertrouwen daalde in september echter.

De WTI-olieprijs daalde rond het slot in Europa licht. De euro/dollar noteerde op 1,1679.
 
Bedrijfsnieuws

Société Générale wil via haar online bank Boursorama een bod uitbrengen op de klantenportefeuille van de Franse retailtak van ING. Dit schreef de Franse zakenkrant Les Echos op basis van bronnen. Deze week moeten gegadigden hun indicatieve bod in te dienen. Société Générale verloor ruim 2 procent en ING een procent.

ASMI hield vandaag de eerste beleggersdag in zijn geschiedenis. Het bedrijf verhoogde de vooruitzichten voor de orderinstroom in het derde kwartaal substantieel, zo merkte Kempen op. En de komende jaren zal de omzet van ASMI met dubbele cijfers stijgen, verwacht de halfgeleiderspecialist.

Het aandeel ASMI daalde dinsdag echter bijna 4 procent en ASML, dat woensdag een beleggersdag houdt, zelfs meer dan 7 procent. In Parijs verloor STMicroelectronics zo'n 5 procent en in Frankfurt leverde Infineon bijna 6 procent in.

Waarde-aandelen zoals oliebedrijven hadden, net als maandag, de wind in de rug. In Londen wonnen BP en Shell bijna 2 tot 3 procent. TotalEnergies eindigde ruim een procent hoger. Het voormalige Total presenteerde vandaag de groeiplannen voor de komende jaren en kondigde ook een inkoopprogramma van eigen aandelen aan.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden rond het Europese slot stevig in het rood.

Bron: ABM Financial News

Meld u aan voor de Beursgorilla.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
NLD25 862,61 -2,87 -0,33%
AEX 865,36 +0,01 +0,00%
US30^ 38.013,46 0,00 0,00%
Nasd100^ 17.548,80 0,00 0,00%

Stijgers en dalers

Actueel nieuws

Agenda

  1. 19-04 Elia System Operator NV
    Jaarverslag 2023
  2. 19-04 Royal KPN N.V.
    notering ex-dividend
  3. 19-04 NSI NV
    Algemene Aandeelhoudersvergadering
  4. 19-04 CM.com
    Algemene Aandeelhoudersvergadering
  5. 19-04 Societe de Services de Participations de Direction et d'Elaborati
    Jaarverslag 2023
  6. Bekijk het volledige overzicht

Populair op Beursgorilla.nl