U bent nog niet ingelogd op Mijn BeursGorilla.

Inloggen

Aanmelden

Beeld: ABM Financial News

Gemengd beeld op Wall Street

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn overwegend lager gesloten, waarbij techaandelen onder druk stonden door de hogere rentes, terwijl de Dow Jones-index juist licht steeg. De toonaangevende S&P 500 index sloot 0,3 procent in het rood op 4.443,11 punten. De Dow Jones-index won 0,2 procent op 34.869,37 punten en de Nasdaq daalde met 0,5 procent tot 14.969,97 punten.

"De Amerikaanse beurzen sloten overwegend lager, waarbij de Amerikaanse tienjaarsrente voor het eerst sinds juni boven het niveau van 1,5 procent uitkwam", aldus marktanalist Michael Hewson van CMC Markets. Hewson wees nog wel op de flinke winsten voor de Russell 2000-index, die op het hoogste niveau in drie weken koerst. Verder profiteerden financials als Goldman Sachs van de hogere rente. 

President John Williams van de Federal Reserve in New York verwacht dat de recente stijging van de Amerikaanse inflatie niet zal aanhouden, zo zei hij maandag in een digitale toespraak. Tegen volgend jaar zal de inflatie zijn gezakt vanaf de huidige niveaus, zo verwacht Williams, die bevestigde dat de Fed geen haast heeft om de rentes te verhogen. 

Volgens Williams laat de Amerikaanse economie een "solide momentum" zien en het terugschroeven van het opkoopprogramma van obligaties zal binnenkort "waarschijnlijk gerechtvaardigd" zijn. 

Naast de hogere rente, zag Hewson ook dat nieuws uit China de techfondsen onder druk zette. Leveranciers van onder andere Apple, Tesla en Intel hebben de productie in hun Chinese fabrieken tijdelijk stilgelegd vanwege het tekort aan elektriciteit in meerdere Chinese regio's. 

"Beleggers houden de situatie in China nauwlettend in de gaten, waar zowel de energiecrisis als de liquiditeitscrisis groter worden, waardoor de zorgen over een domino-effect toenemen", aldus technisch analist Pierre Veyret bij ActivTrades.

Beleggers houden ook de ontwikkelingen in Washington in de gaten, nu politici proberen een nieuwe shutdown van de overheid te voorkomen. Regelmatig dreigen de VS hun schuldenplafond te doorbreken, en voor een verhoging van het plafond moet soms stevig worden onderhandeld door de Democraten en de Republikeinen.

"Washington zal de komende weken meer aandacht krijgen, aangezien de politieke discussie rond de goedkeuring van infrastructuurwetten en het debat over het schuldenplafond waarschijnlijk de nieuwe richting voor de markten zal bepalen", meent Tavis McCourt, institutioneel aandelenstrateeg bij Raymond James.

De macro-economische agenda is traditioneel matig gevuld op maandag. Voorbeurs bleken de duurzame orders in augustus met 1,8 procent gestegen, waar door economen was gerekend op een plus van 0,6 procent.

De prijs voor een vat ruwe olie is maandag hoger gesloten, nadat de olieprijzen vorige week al op weekbasis 2,8 procent stegen. Een november-future voor een vat ruwe olie sloot maandag 2 procent, ofwel 1,47 dollar, hoger op 75,45 dollar op de New York Mercantile Exchange. Daarmee sloot de olieprijs op het hoogste niveau in bijna drie jaar. Het beperkte aanbod en een sterke vraag, hielpen de olieprijs omhoog. De Brent-prijzen stegen met 2,3 procent tot 79,01 dollar.

Goldman Sachs verwacht dat de prijs voor een vat Brent dit jaar nog tot 90 dollar kan stijgen en wees op de impact van orkaan Ida op de olieproductie in het licht van de aantrekkende vraag, vooral vanuit Azië. 

De euro/dollar noteerde op 1,1698. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1717 op de borden. 

Bedrijfsnieuws

Nike heeft in het eerste kwartaal van zijn lopende boekjaar hogere resultaten geboekt, maar de omzet steeg veel minder hard dan in de drie maanden ervoor. In de verslagperiode eindigend op 31 augustus, steeg de omzet van 10,6 miljard naar 12,2 miljard dollar. De omzetgroei van 16 procent was fors lager dan de groei van 96 procent in het vierde kwartaal. Het aandeel leverde ongeveer een procent in.

Costco Wholesale heeft in het vierde kwartaal van zijn afgelopen boekjaar een hogere winst en omzet behaald. In het kwartaal dat eindigde op 29 augustus steeg de nettowinst van 1,39 miljard naar 1,67 miljard dollar. De omzet verbeterde in het vierde kwartaal van 53,4 miljard naar 62,7 miljard dollar. De vergelijkbare omzet, voor de markt een belangrijke graadmeter, steeg met 9,4 procent. Het aandeel verloor circa anderhalf procent.

Polestar, een Zweedse fabrikant van elektrische auto’s, krijgt via een zogeheten special-purpose acquisition vehicle een notering aan de Nasdaq. De waarde van het bedrijf wordt geschat op circa 20 miljard dollar.

Nikola heeft een nieuwe overeenkomst getekend met Tumim Stone Capital om op enig moment voor 300 miljoen dollar aan nieuwe aandelen uit te kunnen geven. Tunim zal intekenen op de kapitaalverhoging voor 300 miljoen dollar en kan daarmee op een later tijdstip aandelen kopen van Nikola. Samen met een eerdere overeenkomst zorgt dit ervoor dat Tunim voor 600 miljoen dollar aan aandelen van Nikola zal kunnen kopen. Het aandeel Nikola steeg met circa 2,5 procent.

Altice USA leverde bijna zes procent in, nadat analisten van Credit Suisse en Raymond James het advies voor de kabelaar verlaagden. Credit Suisse verlaagde het advies van Outperform naar Neutraal, terwijl bij Raymond James het advies van Outperform naar Market Perform ging. In de afgelopen drie maanden verloor het aandeel Altice al 44 procent, terwijl de S&P 500 in dezelfde periode 4 procent steeg. 

Bron: ABM Financial News

Vandaag in het nieuws

 1. Intel heeft last van chiptekort

  23:02, ABM Financial News
 2. Snap stevig onderuit na voorzichtige outlook

  22:34, ABM Financial News
 3. Record S&P op verdeeld Wall Street

  22:13, ABM Financial News
 4. Beursupdate: AEX op Wall Street

  22:13, ABM Financial News
NLD25 811,97 +6,34 +0,79%
AEX 807,64 +2,17 +0,27%
US30^ 35.598,10 -5,10 -0,01%
Nasd100^ 15.489,17 +100,14 +0,65%

Stijgers en dalers

Actueel nieuws

Agenda

 1. 21-10
  Econocom Group SE
  Resultaten 3e kwartaal 2021
 2. 21-10
  Intertrust NV
  Resultaten 3e kwartaal 2021
 3. 21-10
  Orange Belgium SA
  Resultaten 3e kwartaal 2021
 4. 21-10
  Mdxhealth SA
  Resultaten 3e kwartaal 2021
 5. 21-10
  Belgie
  Consumentenvertrouwen België - Oct 2021
 6. Bekijk het volledige overzicht

Populair op BeursGorilla.nl