U bent nog niet ingelogd op Mijn BeursGorilla.

Inloggen

Aanmelden

Beursblik: rentebesluit ECB in teken van oplopende rentes

(ABM FN-Dow Jones) De Europese Centrale Bank zal donderdag het monetair beleid handhaven, maar wel ingaan op de recent opgelopen obligatierentes. Dit is de verwachting van economen geraadpleegd door ABM Financial News.

De belangrijkste beleidsrente blijft daarmee waarschijnlijk ongemoeid op 0,00 procent en de strafrente op 0,25 procent. De depositorente wordt naar verwachting gehandhaafd op 0,50 procent negatief.  

Verder blijven ook de opkopen gehandhaafd op 1.850 miljard euro in totaal, denken economen van Nomura.

"Maar de communicatie van de centrale bank wordt belangrijker dan ooit nu ze te maken hebben met de impact van de hogere obligatierentes", aldus de Japanse bank.

Economen van Bank of America denken dat voorzitter Christine Lagarde de markten zal geruststellen dat het accommoderende monetaire beleid wordt gehandhaafd op de lange termijn om de gunstige financiële condities te waarborgen.

"We verwachten geen taper tantrum in Europa", aldus de economen.

Tempo opkopen tijdelijk opvoeren

Morgan Stanley rekent erop dat de ECB zich flexibel zal opstellen bij het inzetten van het PEPP om een eventuele verkrapping van de financiële condities door de oplopende rentes tegen te gaan. Het tempo van de opkopen zal volgens de economen slechts licht worden opgevoerd, omdat de financiële condities vooralsnog zeer soepel zijn.

Tot nog toe intervenieerde de ECB alleen mondeling, aldus valuta-analist Ima Sammani van Monex Europe. Het tempo van de QE-opkopen van het PEPP vertraagde afgelopen week zelfs.

"Dit suggereert dat de ECB de opwaartse druk op de rendementen door herziening van de inflatieverwachtingen door de markt over het hoofd heeft gezien", volgens Sammani.

"Deze softe reactie is in tegenspraak met het zeer ruime monetaire beleid dat de ECB tot dusver heeft gevoerd, en verhoogt de vrees dat de ECB haar beleid zal moeten aanscherpen als zij wil voorkomen dat de rendementen verder wordt opgedreven."

Econoom Carsten Brzeski van ING berekent dat zelfs wanneer de ECB zijn PEPP-opkopen voor één maand verdubbelt naar 120 miljard euro, dit waarschijnlijk weinig impact heeft op de stijging van de obligatierentes.

Niks doen zou echter een signaal zijn naar de markt dat de oplopende rentes gerechtvaardigd worden door de economische omstandigheden.

"Dat zou de weg vrijmaken voor een verdere verkoopgolf van obligaties [en stijgende rentes]", aldus Brzeski. ING rekent op een Duitse tienjaarsrente van -0,15 procent medio 2021 en van 0,00 procent aan het eind van het jaar.

Nieuwe economische ramingen

Verder zal de centrale bank donderdag in de toelichting van Lagarde nieuwe economische ramingen vrijgeven.

Nomura sluit niet uit dat de inflatieverwachting voor eind 2021 daarbij wordt verhoogd. In december ging de ECB nog uit van 1,0 procent in 2021 en 1,1 procent in 2022.

Volgens de economen is het vooral interessant welke inflatie de ECB voorspelt voor eind 2023. Nomura denkt niet dat de ECB te ver vooruit zal willen kijken en rekent op een handhaving van de momenteel verwachte 1,4 procent in 2023.

De economische ramingen uit december zullen volgens de Japanse bank nauwelijks worden aangepast. Toen ging de ECB uit van een groei van 3,9 procent in 2021 en 4,2 procent in 2022.

Volgens Nomura zit de ECB in een spagaat: het monetaire beleid moet verruimend blijven totdat de coronapandemie afneemt, maar het is ook belangrijk dat de markten worden overtuigd dat het beleid accommoderend blijft wanneer de economie later dit jaar aantrekt en de inflatie oploopt.

Economen van Commerzbank stellen dat de centrale bank vooralsnog geen haast heeft om drastische actie te ondernemen om de stijgende obligatierentes aan te pakken.

Mocht de ECB wel besluiten om zijn obligatie-opkopen te verhogen omdat de oplopende rentes zouden leiden tot een ongewenste verkrapping van de financiële condities, dan kan dit verdere druk zetten op de euro, aldus economen van Danske Bank.

De euro/dollar noteerde maandag 0,3 procent lager op 1,1878. De Duitse tienjaarsrente steeg tot -0,29 procent.

De Europese Centrale Bank maakt zijn rentebesluit donderdag om 13:45 uur bekend. Om 14:30 uur geeft voorzitter Christine Lagarde een toelichting.

Bron: ABM Financial News

Vandaag in het nieuws

 1. Wall Street koerst af op lagere opening

  14:40, ABM Financial News
 2. Opnieuw scherpe daling nieuwe steunaanvragen VS

  14:36, ABM Financial News
 3. Duurzame fondsen: dit zijn de nominaties voor de IEX Gouden Stier 2021

  14:30, Redactie
 4. Amazon krijgt boete van ruim 1,1 miljard euro

  14:12, ABM Financial News
NLD25 791,80 -5,89 -0,74%
AEX 792,30 -5,42 -0,68%
US30^ 35.622,54 -128,31 -0,36%
Nasd100^ 16.330,19 -58,23 -0,36%

Stijgers en dalers

Actueel nieuws

Agenda

 1. 09-12
  Verenigde Staten
  Werkloosheid Verenigde Staten - Unemployment Insurance Weekly Claims Report - Initial Claims
 2. 09-12
  Nederland
  Industriële bestellingen Nederland - Oct 2021
 3. 09-12
  Nederland
  Industriële Productie Nederland - Oct 2021
 4. 10-12
  Belgie
  Producentenprijsindex België - Oct 2021
 5. 10-12
  Belgie
  Industriële Productie België - Oct 2021
 6. Bekijk het volledige overzicht

Populair op BeursGorilla.nl