U bent nog niet ingelogd op Mijn BeursGorilla.

Inloggen

Aanmelden

Update: beperkte omzetdaling B&S Group

(ABM FN-Dow Jones) B&S Group heeft in 2020 een lagere omzet en winst geboekt, vanwege de coronacrisis, maar de omzetdaling was iets kleiner dan voorzien door analisten. Dat bleek maandag uit de resultaten van de distributeur.

"We blijven ons richten op markten waar we groei voorzien", zei CEO Tako de Haan. Het bedrijf gaat uit van geleidelijk herstel van  de fysieke winkelverkopen in de eerste helft van het jaar, gezien de wereldwijd ingezette coronavaccinaties.

De heropening van winkels is vooral van belang voor het segment Retail, waar B&S verzorgingsproducten levert zoals deodorant en shampoo aan winkels zoals de Action. In veel landen zijn dit soort winkels nog wel open, maar in Nederland niet, omdat ze naast zulke essentiële levensmiddelen ook veel niet-essentiële producten verkopen. In dit segment daalde de omzet vorig jaar met 68 procent tot 45 miljoen euro.

De totale omzet van de distributeur daalde afgelopen jaar veel minder sterk, met 6 procent tot 1,86 miljard euro. De consensusverwachting rekende op een iets sterkere daling met bijna 8 procent tot 1,83 miljard.

De grootste tak van het bedrijf, die sterke drank en parfums verkoopt, zag de omzet licht stijgen. De omzet bij Liquors steeg met 2,5 procent tot 475 miljoen euro en bij Health & Beauty, waar de parfums onder vallen, bleef de omzet vrijwel gelijk op 909 miljoen euro.  Het vierde segment, B&S, dat cruiseschepen en duty-free-winkels bevoorraadt, meldde en omzetdaling van 6 procent to 433 miljoen euro.

Bij de parfums is de omzet die verloren ging uit de verkoop in fysieke winkels vrijwel geheel opgevangen door de online-verkoop, zei De Haan. Omdat de online-marges beter zijn, vond hierdoor ook een stuk margeverbetering plaats.
 
Het bedrijfsresultaat (EBITDA) daalde van 114,4 miljoen euro een jaar eerder naar 90,3 miljoen afgelopen jaar. Analisten hadden hier 80,4 miljoen euro voorzien.
 
Het nettoresultaat daalde van 47 miljoen naar 21,7 miljoen euro.
De analisten rekenden vooraf op 25 miljoen euro. Per aandeel leverde dit een winst op van 0,26 euro, een daling van 54 procent.

Een van de meest positieve resultaten betreft volgens De Haan de sterke kasstroom. Het bedrijf heeft zich sterk gericht op voorraadbeheer, onder andere het omzetten van de oudere voorraden in contanten. De omloopsnelheid verbeterde hierdoor met 10 dagen.
 
De kaspositie verbeterde van 113 miljoen naar 147 miljoen euro. De schuldpositie bedroeg eind vorig jaar 2,3 en was daarmee ruim binnen de bankconvenanten. De vrijstellingen die het bedrijf had bedongen vanwege de crisis bleken niet nodig, zei De Haan maandag.

Het bedrijf profiteert tijdens de coronacrisis vorig jaar van sterke online-verkopen van parfums in de Verenigde Staten, toen de wachttijden opliepen bij rivaal Amazon.com. Het bedrijf dacht dat deze extra toeloop van korte duur kon zijn, maar constateerde dat veel nieuwe klanten bleven hangen.

Outlook

B&S Group voorziet dat de reisgerelateerde markten in 2021 nog steeds hard zullen worden geraakt, vooral in de eerste helft van het jaar. De beperkingen voor de fysieke winkels die Liquor en Health & Beauty producten verkopen zullen gedurende de eerste helft van het jaar geleidelijk verdwijnen, door de wereldwijde vaccinatieprogramma's, verwacht B&S Group.

"Dit is een inschatting", zei De Haan. "We zijn afhankelijk van de maatregelen en weten niet meer dan iemand anders. In het eerste kwartaal hebben we nog geen versoepelingen gezien."

Het segment Health & Beauty zal de drijvende kracht blijven in 2021, maar daarbij moet rekening worden gehouden met de sterke groei die in 2020 al plaatsvond. Met name de margeverbetering die plaatsvond door de verschuiving van fysieke naar online-verkopen was in principe éénmalig en zal dus niet zo snel worden geëvenaard.

Het segment B&S, de cruiseschepen en duty free-winkels, zal het in 2021 nog steeds moeilijk hebben, voorspelde het bedrijf.

Het aandeel B&S Group stond maandag 2,4 procent hoger op 8,00 euro.

Update: om informatie en commentaar CEO toe te voegen.

Bron: ABM Financial News

Meld u aan voor de Beursgorilla.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Vandaag in het nieuws

  1. Beursblik: Jefferies haalt Randstad van verkooplijst

    08:29, ABM Financial News
  2. Topman Heineken tevreden over jaarstart

    08:20, ABM Financial News
  3. AEX verwerkt cijferlawine goedgemutst en Musk kletst koers Tesla omhoog

    08:15, Jasperien van Weerdt
  4. Hogere opening AEX voorzien

    08:14, ABM Financial News
NLD25 877,94 +2,74 +0,31%
AEX 874,79 0,00 0,00%
US30^ 38.525,45 +20,49 +0,05%
Nasd100^ 17.589,01 +107,34 +0,61%

Stijgers en dalers

Actueel nieuws

Agenda

  1. 24-04 Warehouses de Pauw Comm VA
    Algemene Aandeelhoudersvergadering
  2. 24-04 Intervest Offices & Warehouses NV
    Algemene Aandeelhoudersvergadering
  3. 24-04 Van de Velde NV
    Algemene Aandeelhoudersvergadering
  4. 24-04 Melexis NV
    Resultaten 1e kwartaal 2024
  5. 24-04 ING Groep NV
    notering ex-dividend
  6. Bekijk het volledige overzicht

Populair op Beursgorilla.nl