U bent nog niet ingelogd op Mijn BeursGorilla.

Inloggen

Aanmelden

Futures wijzen op verdere daling Wall Street

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zullen donderdag naar verwachting opnieuw kelderen bij opening van de handel, nadat het vliegverkeer tussen de Verenigde Staten en Europa werd stilgelegd door de Amerikaanse regering.

Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden rond lunchtijd tot 5,5 procent in het rood. Ook de futures voor de Nasdaq en de Dow Jones wijzen op een ruim 5 procent lagere opening.
 
De Amerikaanse president Donald Trump heeft het vliegverkeer vanuit Europa naar de VS voor dertig dagen vrijwel geheel stilgelegd, met ingang van vrijdag. Dit leidde tot hernieuwde speculatie over de mate waarin bedrijven zullen worden geraakt door de coronapandemie.

De toespraak van de president bevatte ook plannen voor economische stimulering en financiële steun voor mensen die ziek worden, in quarantaine zijn geplaatst of zorgen voor anderen in verband met het coronavirus. Er komen goedkope noodleningen voor bedrijven en sommige mensen en bedrijven mogen hun belastingen later betalen.

De maatregelen waren minder ingrijpend dat wat beleggers hadden verwacht en de reisbeperkingen naar Europa zal een zware economische tol kunnen eisen. Het reisverbod geldt met name voor bepaalde buitenlanders die in bepaalde delen van Europa zijn geweest, lichtte het Witte Huis later toe.

"De grootste teleurstelling op Wall Street was het gebrek aan specieke maatregelen om mensen en mkb-bedrijven te steunen, zoals de Britse regering heeft aangekondigd", zei Jasper Lawler van London Capital Group. "Geen doorbetaald ziekteverlof, gratis tests of oplossing voor Amerikanen zonder zorgverzekering", zei Lawler.

Volgens economen is het inmiddels vrijwel onmogelijk om te zeggen wat de impact op de mondiale economische groei zal zijn.

"De klap zal aanzienlijk zien", voorspelde econoom Florian Hense van Berenberg. "Het is gewoon een te grote uitdaging om daar een cijfer op te plakken waar iemand iets aan heeft."

"Zelfs in het beste scenario zal het tijd kosten voordat de consumptie weer op een normaal niveau is", zei econoom Ian Sheperdson van Pantheon Macroeconomics. De komende weken zullen de aantallen besmettingen waarschijnlijk substantieel toenemen, en pas als de piek is gepasseerd, kan er sprake zijn van duurzaam marktherstel.  

De Wereldgezondheidsorganisatie bestempelde woensdag de coronaviruscrisis als een pandemie. Verstoringen van het alledaagse leven vinden inmiddels in de hele wereld plaats. In Italië moeten alle restaurants en bars en ook de meeste winkels sluiten, terwijl het land probeert de ernstigste uitbraak van het virus buiten China in toom te houden.

"Drastische inperkingsstrategiëen" zoals de VS en Italië hanteren, zullen de economische en bedrijfactiviteiten schaden, zei Daryl Leiw van REYL Singapore.

De volatiliteitsindex (VIX) is naar het hoogste niveau gestegen sinds december 2008. Beleggers vluchtten massaal naar de veiligheid van Amerikaanse staatsleningen. Het rendement op tienjarige Treasuries daalde van 0,817 procent op woensdag tot 0,722 procent vandaag.

De olieprijs daalde ruim 5 procent. Een april-future West Texas Intermediate daalde 5,3 procent tot 31,25 dollar, terwijl een mei-future Brent 5,5 procent goedkoper werd op 33,80 dollar.  

De euro/dollar noteerde op 1,1238. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag noteerde het muntpaar nog op 1,1274.

Eurooese beurzen gingen donderdag hard onderuit. De Stoxx Europe 600 index daalde bijna 6 procent. Vooral luchtvaartmaatschappijen moesten het ontgelden, evenals reisbureaus en vrijetijdsbedrijven. In Tokio daalde de beurs met 4,4 procent.
 

Bedrijfsnieuws

Vliegtuigbouwer Boeing deed het woensdag bijzonder slecht. Het aandeel verloor gisteren al 18 procent en ging donderdag voorbeurs met nog eens 12 procent onderuit. Het bedrijf nam stappen om zijn liquiditeit veilig te stellen en dat alarmeerde beleggers.

Ook United Airlines leverde voorbeurs 12 procent in en Delta Air Lines 11 procent. In Europa waren er vergelijkbare verliezen op de borden te zien voor luchtvaartmaatschappijen.

Olieconcern ExxonMobil verloor 4,5 procent voorbeurs, Chevron ook, en Chesapeake Energy daalde 7 procent voorbeurs, na een koersdaling van 8 procent op woensdag.

Citigroup verloor 6,6 procent in de handel voorbeurs, na een verlies van 9 procent woensdag.

Slotstanden

Woensdag gingen de Amerikaanse beurzen weer hard onderuit, voortbordurend op de sterke daling van maandag, die werd onderbroken door een tijdelijk herstel op dinsdag. De S&P 500 daalde woensdag 4,9 procent tot 2.741 punten. De Dow Jones index verloor 5,9 procent op een slot van 23.553 punten en belandde daarmee in een zogeheten bear markt, omdat er sinds de top meer dan 20 procent werd verloren. De Nasdaq daalde 4,7 procent tot 7.952 punten.
--

Bron: ABM Financial News

Meld u aan voor de Beursgorilla.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
NLD25 871,60 -2,38 -0,27%
AEX 874,02 -0,77 -0,09%
US30^ 38.353,31 0,00 0,00%
Nasd100^ 17.524,13 0,00 0,00%

Stijgers en dalers

Actueel nieuws

Agenda

  1. 25-04 Softimat
    Jaarverslag 2023
  2. 25-04 Care Property Invest NV
    Jaarverslag 2023
  3. 25-04 Abo Group Environment SA
    Jaarverslag 2024
  4. 25-04 BioSenic SA
    Jaarverslag 2023
  5. 25-04 Heineken Holding NV
    Algemene Aandeelhoudersvergadering
  6. Bekijk het volledige overzicht

Populair op Beursgorilla.nl