U bent nog niet ingelogd op Mijn BeursGorilla.

Inloggen

Aanmelden

Beleggen met je lijfrente

Het rendement van aandelen ligt doorgaans hoger dan de huidige rentetarieven. En dat biedt uitzicht op meer lijfrente.

Jaarlijks krijgen zo’n 80.000 Nederlanders bericht van hun verzekeraar dat hun opgebouwde lijfrentekapitaal vrij komt. Dit gebeurt vaak als de AOW-gerechtigde leeftijd wordt bereikt.

In de meeste gevallen moet met het kapitaal dat vrijkomt een uitkerende lijfrente worden gekocht. Dit geldt als aanvulling op de AOW en het bedrijfspensioen.

Rente of beleggen

Bijna altijd wordt het vrijgekomen kapitaal op rente geparkeerd. Met de verzekeraar spreek je een looptijd af (minimaal 5 jaar). Vervolgens laat de verzekeraar weten hoe hoog de uitkering zal zijn.

Maar je kunt je natuurlijk wel afvragen of dit, gezien de lage rente van tegenwoordig, nog wel aantrekkelijk is. De overheid ziet dat ook. Daarom mag je beleggen met je lijfrentekapitaal. Dat biedt een mooi perspectief. Het historisch rendement van bijvoorbeeld aandelenbeleggingen ligt een stuk hoger dan de huidige rentetarieven. En dat biedt dus uitzicht op meer lijfrente.

Beleggingsvariant

Waar je wel rekening mee moet houden, is dat in de beleggingsvariant de uitkeringen variabel zullen zijn. Gaat het goed met de beleggingen, dan zullen de uitkeringen stijgen. Gaat het wat minder op de beurs, dan kan de waarde van de uitkering ook dalen.

Voor mensen die niet in de positie verkeren dat ze dit risico kunnen dragen is de beleggingsvariant niet aan te bevelen. Maar verkeer je in de luxe positie dat je je dit risico kunt permitteren, dan is het zeker het overwegen waard.

Bereken het zelf

Er zijn nog weinig aanbieders die de beleggingsvariant al aanbieden. Een van de partijen waar (door)beleggen met je lijfrente kan is JOUW-Pensioen.

Op de website van JOUW-Pensioen staat een handig tooltje waarmee de hoogte van de verwachte lijfrente-uitkeringen, bij verschillende beleggingsprofielen, eenvoudig kan worden berekend. Meer informatie vind je hier.


* Voor JOUW Pensioen is een essentiële-informatiedocument opgesteld, welke je hier kan downloaden. Aangezien JOUW Pensioen meerdere beleggingsopties kent, kan je aanvullend op het essentiële-informatiedocument onderaan deze pagina onder ‘Documenten’ tevens het prospectus en de essentiële beleggersinformatie-documenten van de beleggingsfondsen downloaden. Deze documenten bezitten informatie over het product, de kosten en de risico’s. Vraag erom en lees deze documenten voordat je het product koopt. De beleggingsfondsen bezitten een open-end karakter en zijn geregistreerd zijn bij de Autoriteit Financiële Markten in Amsterdam. De waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Meld u aan voor de Beursgorilla.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
NLD25 874,69 -4,40 -0,50%
AEX 874,67 -9,40 -1,06%
US30^ 37.890,22 +191,56 +0,51%
Nasd100^ 17.721,55 +27,89 +0,16%

Stijgers en dalers

Actueel nieuws

Agenda

  1. 16-04 Mithra Pharmaceuticals SA
    Jaarverslag 2023
  2. 16-04 Xior Student Housing NV
    Jaarverslag 2023
  3. 16-04 B&S Group SA
    Jaarresultaat 2023
  4. 16-04 PostNL NV
    Algemene Aandeelhoudersvergadering
  5. 16-04 Fastned BV
    Resultaten 1e kwartaal 2024
  6. Bekijk het volledige overzicht

Populair op Beursgorilla.nl