U bent nog niet ingelogd op Mijn BeursGorilla.

Inloggen

Aanmelden

Eenvoudig beschermen

Wanneer je geen enkel risico wenst te lopen moet je niet gaan beleggen! Maar wat dan? Een spaarrekening is immers nooit een alternatief geweest; na inflatie en belasting is het rendement door de tijd heen vrijwel altijd negatief geweest.
Wanneer je geen enkel risico wenst te lopen moet je niet gaan beleggen! Maar wat dan? Een spaarrekening is immers nooit een alternatief geweest; na inflatie en belasting is het rendement door de tijd heen vrijwel altijd negatief geweest. Een geruststelling bij de spaarrekening is wel dat je ongeveer weet wat je gaat verliezen en dat is ongetwijfeld significant minder dan de laatste dagen op de beurs verloren is gegaan.

Dan toch maar sparen? Dat is natuurlijk het laatste dat u een vermogensbeheerder zult horen zeggen. Maar hoe pak je dat dan aan als je nu moet gaan beleggen en je wenst niet al teveel risico te nemen? Je hoort wel eens de buurman praten over zijn geweldige successen op het gebied van opties en hoe hij daarmee bescherming inbouwt; je hoort wel eens verhalen over computergestuurd vermogensbeheer waarbij er een alert wordt gegeven als je liquide moet gaan. Maar in de praktijk sluiten dergelijke oplossingen slechts aan bij enkele beleggers.

Voor beleggen heb je tijd nodig. Wanneer je dit jaar begonnen bent dan heb je deze maand gelijk een draai om je oren gekregen. Het zal tijd kosten om dat verlies weer in te lopen; heb je die tijd niet, hou het dan bij sparen. Bepaalde risico’s die horen bij het beleggen kan je echter ook op voorhand (grotendeels) uitsluiten.

Bij het opbouwen van een beleggingsportefeuille is het ook zeker raadzaam om niet het hele vermogen ineens te beleggen al dan niet met een lager risicoprofiel. Opschalen kan altijd nog.

Specifieke risico’s

Te eenzijdig beleggen, bijvoorbeeld alles in 1 aandeel of 1 sector is een hoge specifieke kans, maar met name een hoog specifiek risico. Het adagium is dus spreiden, spreiden en nog eens spreiden. Dat kan heel eenvoudig via beleggingsproducten als ETF’s (Echange Traded Funds, oftewel beursgenoteerde indexbeleggingen) en beleggingsfondsen. Met een ETF op de MSCI World beleg je in 1 transactie al in ongeveer 1600 aandelen in 23 verschillende landen. Met een belegging in een ETF op bedrijfsobligaties uit de Eurozone heb je het over een belegging in bijvoorbeeld meer dan 2100 verschillende obligaties. Van specifieke risico’s is dan weinig sprake meer.

Valutarisico

Elke belegging buiten de Eurozone betekent voor ons een valutarisico, of kans natuurlijk. Vorig jaar hebben de Amerikaanse aandelen het erg goed gedaan. Een index als de S&P steeg in 2017 meer dan 20%. Maar de dollar gooide roet in het eten. De dollar daalde in datzelfde jaar circa 14%. Per saldo een net resultaat, maar dezelfde index kan ook gekocht worden met een afdekking naar de euro (bijvoorbeeld IE00B3ZW0K18) en dat heeft geloond!

Denk hierbij ook aan beleggingen in landen als Japan of de wereldindex. De Japanse beurs steeg bijvoorbeeld in 2013 met een kleine 50%, terwijl de Yen met circa 30% daalde. De wereldindex (de eerder vermelde MSCI World) kent een weging in Amerikaanse aandelen tussen de 55% en 60%; een afdekking naar de euro in 2017 (bijvoorbeeld IE00B441G979) scheelde daardoor ook 8%. 

Let wel; een omgekeerd resultaat kan natuurlijk ook, want je mist de valutawinsten. Hier gaat het echter juist om het uitsluiten van een bepaald risico.

Renterisico

Het thema van 2018 is tot op heden de rentestijging. Met name in de Verenigde Staten is afgelopen maanden de rente hard aangetrokken en na de banencijfers van vorige week is de angst voor een verdere stijging aangewakkerd. De rente in Europa wordt door deze ontwikkelingen meegezogen, alhoewel er voorlopig alle belang is om deze laag te houden.

Bepaalde renteproducten spelen hier op zichzelf al op in, zoals de zogenaamde ‘inflation linked bonds’ oftewel obligaties die het rendement koppelen aan de geldende inflatie. De inflatie trekt aan, dus de koersen van dergelijke producten trekken ook aan (zoals de Eurozone Inflation-Linked Bond UCITS ETF van DBX LU0290358224).

Een andere heel eenvoudige wijze om  bescherming in te bouwen tegen een rentestijging  is een product waarin dat automatisch is ingebouwd, bijvoorbeeld de zogenaamde interest rate hedged ETF’s (zoals IE00B6X2VY59). Met de recente renteverhoging in de obligaties in Europa scheelt dat al ca 0,7%, natuurlijk geen groot percentage, maar met de huidige rendementen op obligatiegebied wel een wereld van verschil.

En verder

Er zijn nog tal van andere mogelijkheden, maar die zijn vaak minder tijdloos en zijn daardoor meer voor de actievere belegger. De bovengenoemde beleggingsoplossingen kunnen echter voor een bepaalde vorm van rust zorgen voor de belegger die niet teveel hooi op z’n vork wenst te nemen. En het risico van daling helemaal uitsluiten? Dat kan natuurlijk ook, maar alles heeft z’n kostprijs; risico hoort nu eenmaal bij beleggen, zonder risico ook geen rendement!

Tjerk Smelt
Beleggingsadviseur Indexus

Tjerk Smelt is financieel- en beleggingsadviseur bij Indexus. Tjerk schrijft regelmatig over diverse beursgerelateerde onderwerpen en maakt dagelijks de vertaalslag van uitgangspunten en doelstellingen naar een verantwoorde beleggingsportefeuille. Meer weten over indexbeleggen? Download gratis ons eBook ‘ETF, Theorie & Praktijk’: downloaden. 

Deze publicatie is niet bedoeld als (individueel) beleggingsadvies noch als een uitnodiging of een aanbod effecten of andere financiële instrumenten te kopen of te verkopen. Besproken effecten kunnen voorkomen in de portefeuilles van cliënten en/of medewerkers van Indexus. Een ieder die informatie uit deze publicatie ten grondslag legt aan aan- en verkooptransacties in financiële instrumenten, doet dat op eigen risico.

Meer artikelen van Tjerk Smelt

 1. 08:50 25-11-2019

  ETF’s onder de motorkap: ESG Vastgoed

 2. 09:56 30-08-2019

  Wie wil er nog financials?

 3. 09:49 12-07-2019

  Shell uit de AEX

 4. 17:00 27-06-2019

  Hittegolf op de beurs

 5. 09:02 14-06-2019

  Obligatie ETF’s gevaarlijk?

NLD25 790,53 +0,94 +0,12%
AEX 789,49 -8,66 -1,09%
US30^ 34.581,20 0,00 0,00%
Nasd100^ 15.334,66 0,00 0,00%

Stijgers en dalers

Actueel nieuws

Agenda

 1. 20-09
  Japan
  Tokyo Stock Exchange gesloten
 2. 21-09
  Belgie
  Consumentenvertrouwen België - Sep 2021
 3. 21-09
  Verenigde Staten
  Detailhandel Verenigde Staten - Johnson Redbook Retail Sales Index
 4. 21-09
  Verenigde Staten
  Detailhandel Verenigde Staten - Johnson Redbook Retail Sales Index
 5. 21-09
  Nederland
  Vastgoed Nederland - Sep 2021
 6. Bekijk het volledige overzicht

Populair op BeursGorilla.nl