U bent nog niet ingelogd op Mijn BeursGorilla.

Inloggen

Aanmelden

Hoe arme boeren jóúw beleggingsrisico verkleinen

Bestaat er een beleggingsproduct dat sinds 1996 nog nooit een negatief jaarrendement heeft gekend? Jazeker.
En je kunt er ook nog eens beter mee spreiden binnen je beleggingsportefeuille en zo je risico verlagen. Niet onbelangrijk: je steunt er ook nog eens 17 miljoen kleine boeren en bedrijfjes in ontwikkelingslanden mee.

Ik heb het over beleggen in microfinancieringen. Voor mij hèt schoolvoorbeeld van hoe duurzaam- en tegelijkertijd slim beleggen samengaan. Ik hoor de sceptici al steigeren. Hoe kunnen kleine leningen aan arme boeren en ondernemers ooit een betrouwbaar beleggingsproduct vormen? Ik leg het graag uit.

Portefeuilletheorie


Onze hedendaagse mixfondsen zijn allemaal gebaseerd op de moderne portefeuilletheorie van professor Harry Markowitz, waarmee hij in 1990 de Nobelprijs voor economie won. Zijn theorie komt er grof gezegd op neer dat beleggers kiezen voor een portefeuille met zo min mogelijk risico’s. Die risico’s kun je verkleinen door te spreiden. Bijvoorbeeld door zowel in aandelen als obligaties te beleggen. Dat klinkt logisch: als aandelen onderuit gaan, vluchten beleggers in obligaties en als de rente daalt gebeurt het omgekeerde. Binnen mixfondsen hebben die twee beleggingscategorieën een duidelijke correlatie. Wij hebben daarom een extra categorie toegevoegd: microfinancieringen. De correlatie van deze categorie met andere categorieën is heel klein, dus verbetert het risico van het fonds en uiteindelijk dus ook het rendement.

Mixfondsen


Bij de duurzame mixfondsen van ASN Beleggingsfondsen inventariseren we eerst welke risico’s onze beleggers willen lopen. De keuze varieert van zeer defensief tot zeer offensief beleggen. Uiteraard zijn met die laatste fondsen op de lange termijn de hoogste rendementen te behalen, maar dat gaat met uitschieters naar boven en beneden. Daar moet je tegen kunnen. Zo was 2018 geen goed jaar voor offensieve beleggers. In onze mixfondsen beleggen we zowel in de aandelen van de gescreende duurzame bedrijven uit onze beleggingsfondsen als in Europese staatsobligaties van gescreende landen. En sinds 2018 dus ook in microfinancieringen.

Risico neemt af


Dat zijn microkredieten van maximaal 25.000 dollar die via 85 Microkredietinstellingen terechtkomen bij 17 miljoen boeren en bedrijfjes in ontwikkelingslanden. Geld waarmee boeren hun veestapel uitbreiden, landbouwzaad kopen of waarmee startups van de grond komen. Door die categorie toe te voegen aan de obligatieportefeuille gebeurt er iets bijzonders. Want als obligaties dalen, dalen de microfinancieringen niet mee. Dit komt omdat obligaties en microfinancieringen niet met elkaar correleren. Obligatiefondsen zijn namelijk zeer rentegevoelig en microfinancieringen niet. Door die spreiding neemt het risico binnen dat deel van je portefeuille af en wordt je portefeuille dus minder kwetsbaar. Bovendien neemt de rendementsverwachting toe in vergelijking met andere obligatiefondsen. Studies van onafhankelijk bureau Ortec hebben dat aangetoond.

Geen negatief rendement


Als we verder kijken zien we hoe dat komt. Het ASN-Novib Microkredietfonds bestaat al sinds 1996 en heeft in die 23 jaar nog nooit een negatief jaarrendement gehad. Ook niet tijdens de crisisjaren! Het geannualiseerd rendement sinds de oprichting is ruim 3% en dat is gerust uitzonderlijk te noemen. Terwijl staatsobligaties na tien jaar afgelost worden, moeten kleine boeren en ondernemers hun lening vaak al na twee jaar terugbetalen. Deze mensen kennen vele tegenslagen, maar hun betalingsmoraal blijkt toch hoger te zijn dan die van regeringen. Ook de controlemechanismen zijn goed. Bovendien betekenen mislukte oogsten in bijvoorbeeld Zuid-Amerika vaak hogere opbrengsten voor de koffieboeren in Afrika. Dus ook geografische spreiding leidt dus tot minder risico’s.

Lange relaties


Door dit product op te nemen in de mixfondsen blijkt hoe een verduurzamingsslag in de portefeuille tegelijkertijd leidt tot minder risico én een hogere rendementsverwachting. Microfinancieringen en obligaties vormen hiermee een fantastische combinatie. Waarom andere mixfondsen dit ook niet doen? Dat kunnen ze niet. Dit is niet zomaar iets wat je in een dag of week opbouwt. Het is een kwestie van lange adem en lange relaties, die we sinds 1996 hebben op- en uitgebouwd. ASN Beleggingsfondsen zijn hier uniek in en genereren rendement voor beleggers én de wereld.

Meld u aan voor de Beursgorilla.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meer artikelen van Bas-Jan Blom

  1. 00:00 23-07-2019 Klimaatpositief beleggen wordt de norm
  2. 00:00 16-07-2019 Hoe arme boeren jóúw beleggingsrisico verkleinen
  3. 12:17 25-06-2019 Verduurzaming als verdienmodel: twee businesscases
  4. 10:28 28-05-2019 Best-in-class beleggen kan verkeerd uitpakken
  5. 14:02 20-05-2019 Wie blijft er zitten met de volgende Kodak-aandelen?
NLD25 873,53 -1,67 -0,19%
AEX 874,79 0,00 0,00%
US30^ 38.504,96 0,00 0,00%
Nasd100^ 17.481,67 0,00 0,00%

Stijgers en dalers

Actueel nieuws

Agenda

  1. 24-04 Warehouses de Pauw Comm VA
    Algemene Aandeelhoudersvergadering
  2. 24-04 Intervest Offices & Warehouses NV
    Algemene Aandeelhoudersvergadering
  3. 24-04 Van de Velde NV
    Algemene Aandeelhoudersvergadering
  4. 24-04 Melexis NV
    Resultaten 1e kwartaal 2024
  5. 24-04 ING Groep NV
    notering ex-dividend
  6. Bekijk het volledige overzicht

Populair op Beursgorilla.nl