U bent nog niet ingelogd op Mijn BeursGorilla.

Inloggen

Aanmelden

“Sell in May, go away”?

Elk jaar in de maand mei vragen beleggers zich af of ze hun aandelen moeten verkopen. Vooral na de cumulatieve stijgingen van dit jaar. We bekijken de kwestie vanuit verschillende hoeken en zien nog steeds een ondersteunende marktomgeving voor aandelen. Met een kanttekening.

Moeten beleggers hun aandelen verkopen na een sterke cumulatieve stijging in het algemeen? Het korte antwoord is nee. Vanuit een empirisch perspectief worden sterke koersbewegingen over een horizon van 3 maanden gevolgd door bovengemiddelde rendementen in de komende 6 tot 12 maanden. Een kleinere consolidatie op korte termijn kan echter mogelijk zijn en de meeste marktdeelnemers noemen dat meestal een gezonde consolidatie. Maar deze consolidaties zijn - gemiddeld genomen - niet belangrijk genoeg om een portefeuille aan te passen, enkel en alleen vanwege deze consolidaties.

Moeten beleggers hun aandelen in mei verkopen? Het antwoord op deze vraag is niet zo eenvoudig als de eerste. Vanuit empirisch oogpunt is het gezegde "verkoop in mei en ga weg" gebaseerd op historische feiten en de zomermaanden zijn inderdaad de zwakste maanden in termen van prestaties, althans gemiddeld. Toch is het slechts één argument dat beleggers in overweging moeten nemen. Er zijn nog een paar andere argumenten, die veel belangrijker zijn. Binnen ETHENEA's marktbalansbenadering streven we ernaar om een overzicht te krijgen van alle factoren die van invloed zijn op de toekomstige rendementen van het eigen vermogen. Samen met alle factoren uit de macro-economie, het monetair beleid, de fundamenten, de waarderingen, de markttechnische factoren en de signalen van andere activaklassen zoals grondstoffen, valuta's en vastrentende waarden, concluderen we toch een ondersteunende marktomgeving voor aandelen. Het feit dat de huidige kalendermaand mei is en dat aandelen sinds het begin van het jaar al enkele belangrijke koerswinsten hebben geboekt, is niet voldoende om aandelen te verkopen.

Voorkeur voor Amerikaanse aandelen

Sinds begin 2018 maakt de wereldeconomie een cyclische vertraging door, vooral in de verwerkende industrie. Op dit moment verwachten we niet dat die vertraging zich zal uitbreiden naar een wereldwijde recessie, maar we kunnen nu al de eerste tekenen van hoop zien dat het ergste voorbij is. De economische en politieke onzekerheden zullen echter waarschijnlijk nog enige tijd aanhouden.

In het huidige klimaat van toenemende onzekerheid willen we niet te cyclisch of te defensief gepositioneerd zijn. Wij zijn van mening dat de beste risico-rendementsratio's momenteel te vinden zijn in hoogwaardige bedrijfsmodellen met structurele groeifactoren. In dat geval kunnen beleggers op twee manieren profiteren: zij kunnen deelnemen aan de positieve ontwikkeling van de onderliggende activiteiten op lange termijn, terwijl potentiële kortetermijnrisico's in een onverwachte aanhoudende vertraging in de meeste gevallen beperkt zouden moeten blijven vanwege de hoge kwaliteit van de onderneming. Over het algemeen zijn deze aandelen in bijna elke regio of sector terug te vinden. Vanuit een top-downperspectief blijven wij de voorkeur geven aan Amerikaanse aandelen boven Europese aandelen, aangezien de lijst van potentiële risico's voor Europese aandelen nog altijd veel langer is in vergelijking met hun Amerikaanse tegenhangers.

Aan de andere kant is het tijd om wat cash in de portefeuille te hebben. De redenen zijn vrij eenvoudig. Ten eerste is het zeker niet het moment om volledig voor aandelen te gaan. En ten tweede leveren alternatieven in euro-gedenomineerde obligaties praktisch geen rendement op. Daarom is het zinvol om cash of meer liquiditeit te hebben.

Meer artikelen van Christian Schmitt

 1. 17:30 13-11-2020

  Nooit een vallend mes opvangen!?

 2. 12:40 26-08-2020

  Wat bruggenbouw en financiële markten (soms) gemeen hebben

 3. 16:00 15-05-2020

  Waarom zou ik me zorgen maken over wat ik eerder heb gezegd?

 4. 14:13 16-09-2019

  Wanneer gaat het ophouden?

 5. 10:02 14-05-2019

  “Sell in May, go away”?

IEX25-24h 717,85 0,00 0,00%
AEX 719,63 -15,26 -2,08%
US30^ 33.268,08 0,00 0,00%
Nasd100^ 14.040,07 0,00 0,00%

Stijgers en dalers

Actueel nieuws

Agenda

 1. 21-06
  Belgie
  Consumentenvertrouwen België - Jun 2021
 2. 21-06
  Ion Beam Applications S.A.
  notering ex-dividend
 3. 21-06
  Duitsland
  Consumentenvertrouwen Duitsland - Jul 2021
 4. 21-06
  COMPAGNIE FINANCIERE DE NEUFCOUR
  Algemene Aandeelhoudersvergadering
 5. 22-06
  Verenigde Staten
  Detailhandel Verenigde Staten - Johnson Redbook Retail Sales Index
 6. Bekijk het volledige overzicht

Populair op BeursGorilla.nl