U bent nog niet ingelogd op Mijn BeursGorilla.

Inloggen

Aanmelden

Verkoopgolf zorgt voor siddering bij beleggers

De aandelenmarkten zijn in een nieuwe correctiemodus terecht gekomen. Wat een kracht. Tal van ontwikkelingen maken beleggers in aandelen onzeker. De spaarquote in Nederland is inmiddels weer aangegroeid naar 350 miljard euro. Een ongekend hoog bedrag. Is de angst terecht?

Negatief sentiment

In het begin van dit jaar leek de belegger zo’n mooi jaar tegemoet te gaan. Inmiddels zorgen diverse, vooral politieke ontwikkelingen voor een negatieve stemming. Naast een crisis in Argentinië, perikelen in en met Rusland, spanningen in Noord-Korea en recent ook de duikeling van de Turkse lira dragen nieuwe – voor de belegger zeer belangrijke - ontwikkelingen bij aan het negatieve sentiment op de financiële markten. De Brexit staat voor de deur. Een nieuwe Italiaanse regering heeft een begrotingsbudget ingediend waar de financiële markten ongerust over zijn. Het gevolg is een stijgende Italiaanse rente en dalende aandelenmarkten. Ondertussen stijgt ook de dollar in combinatie met de Amerikaanse rente. Dat is op haar beurt weer een giftige cocktail voor opkomende markten. 

IMF projecteert minder groei

We mogen inmiddels best concluderen dat de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China momenteel voor de grootste onzekerheid zorgt. Niet voor niets heeft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) berekend dat de groei van de wereldeconomie afneemt door het handelsgeweld. Zowel de groei voor 2018 als voor 2019 zijn naar beneden bijgesteld van 3,9 naar 3,7%. De economen vinden het economisch klimaat onzeker worden. 

Handelsoorlog rode draad

De onzekerheid wordt negatief beïnvloed door het bombastisch taalgebruik waarmee de Amerikaanse president Donald Trump nieuwe maatregelen tegen China onderbouwt. Dit doet alle aandelenmarkten sidderen. Ook de valutamarkten zijn inmiddels onder invloed van de handelsoorlog. De Chinese onderhandelaars zijn gestopt met onderhandelingen. 

Wel wordt de Chinese munt ten opzichte van de Amerikaanse dollar een stuk goedkoper. 

Midterms van groot belang

Wanneer beide partijen weer aan tafel gaan is vooralsnog onzeker. Er gaan geluiden op dat Trump vooral de Amerikaanse kiezer wil beïnvloeden met zijn huidige agressieve beleid jegens China. Begin november van dit jaar vinden immers de zo belangrijke tussentijdse verkiezingen (Midterm Elections) plaats. Deze verkiezingen zijn cruciaal voor Trump en zijn Republikeinen. 

Voor eénderde van de honderd Senaatszetels moet opnieuw worden gekozen. Momenteel hebben de Republikeinen een meerderheid in de Senaat van slechts één stem. Daarnaast zullen de Republikeinen ook in het Congres, het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, hun meerderheid moeten verdedigen. Deze is daar iets ruimer. Wat de uitkomst ook gaat worden; de algemene verwachting is dat er na de verkiezingen hoe dan ook weer zaken met China gedaan kunnen worden. 

Angst in de markt

Voorlopig is een ongewenst sterke dollar het gevolg. De sterke dollar wordt ook gedragen door de angst in de markt én natuurlijk door een stijgende kapitaalmarktrente in de Verenigde Staten. Trump heeft de voorman van de Federal Reserve voor gek uitgemaakt. Ook dit spreekt niet in het voordeel van rust op de markten. Vooral de opkomende markten voelen de pijn van de recente ontwikkelingen. Wat niemand hardop zegt, is dat Trump zijn peroonlijk geregisseerde handelsconflict wel eens desastreuze gevolgen zou kunnen hebben voor de wereldwijde economische groei. 

Analisten vallen over elkaar heen om te zeggen dat de impact van een totale handelsoorlog slechts tienden van een procent aan minder groei opleveren. Duitsland heeft recent aangegeven dat de impact veel groter is voor haar economie. Feit is dat de onzekerheid alleen al voor een correctie op internationale beurzen zorgt die veel erger doet vermoeden. 

Kansen groeien

De vraag is of bij dalende koersen kansen ontstaan? Komt het goed met Italië? Is er straks een zachte of zelfs geen Brexit? Gaat Trump in november gewoon een deal sluiten met China? De Chinese beurs is al meer dan 30% gedaald. De correctie op de Europese aandelenmarkten nadert de 15%. Dit is een verkoopgolf die drijft op sentiment in plaats van fundament. De economische groei en de omzet- en winstgroei van de bedrijven in dat land zijn er in de tussentijd niet slechter op geworden. Ook in Europa zullen bedrijven met indrukwekkende omzet- en winstcijfers gaan komen. Dit is in veel gevallen niet in de koers gaan zitten. Het verschil tussen de waardering van de angst en realiteit is in onze ogen weer gegroeid tot proporties waarop je als rationele belegger zegt: “Dit zijn koopmomenten.” Helaas kan een belegger vaak pas achteraf concluderen of dit zo’n moment is geweest. 

Meld u aan voor de Beursgorilla.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meer artikelen van Peter Cordes

  1. 14:24 30-08-2019 Inspelen op de handelsoorlog
  2. 09:04 13-08-2019 Voedingsreus Nestlé boekt mooie progressie
  3. 10:40 12-07-2019 Er zijn meer ‘Galapagossen’
  4. 13:34 15-02-2019 Chinezen veroveren de wereld met Geely
  5. 09:30 23-11-2018 Olieprijsdaling schreeuwt om actie
NLD25 860,02 -5,01 -0,58%
AEX 860,01 -5,35 -0,62%
US30^ 37.851,00 0,00 0,00%
Nasd100^ 17.004,48 0,00 0,00%

Stijgers en dalers

Actueel nieuws

Agenda

  1. 22-04 Stellantis NV
    notering ex-dividend
  2. 22-04 ING Groep NV
    Algemene Aandeelhoudersvergadering
  3. 23-04 NSI NV
    notering ex-dividend
  4. 23-04 Wereldhave Belgium Comm VA
    Resultaten 1e kwartaal 2024
  5. 23-04 Deceuninck NV
    Algemene Aandeelhoudersvergadering
  6. Bekijk het volledige overzicht

Populair op Beursgorilla.nl