U bent nog niet ingelogd op Mijn BeursGorilla.

Inloggen

Aanmelden

Wennen aan nieuw enthousiasme

De aandelenbelegger heeft met nog een paar weken te gaan een mooi jaar achter de rug. Wederom hebben aandelen het wereldwijd bovengemiddeld goed gedaan. Op het moment van schrijven noteert de AEX-index een jaarrendement van ruim 13% exclusief dividend! Zijn aandelen nu overgewaardeerd? Komt er een einde aan de langjarige cyclus?

Positief nieuws een verrassing

Begin dit jaar had ik al het idee dat beleggers moesten wennen aan het positieve nieuws. De kracht en het gevolg van de financiële crisis is zo immens ingrijpend geweest. Voor veel beleggers kwam het positieve nieuws dat dit jaar betrekking had op financiële markten als een verrassing. Ons beleggingsthema was dan ook: wennen aan het nieuwe positivisme. Hoe zit dat in 2018? 

Economische sneltrein

Welnu. De economische groei is nu echt in een versnelling aan het komen. Vooral Europa zit in een fase waar het momentum aanzwelt. De werkloosheid loopt zienderogen terug. De economische groei tendeert weer naar gemiddelde niveaus. Dit betekent dat de economische groei het sterkst is sinds 10 jaar. Dit geldt, op de VS na, overigens voor de hele wereld. Voor het eerst zien we een economische groei die zich over de gehele aardbol uitstrekt. 

Ook het investeringsniveau neemt gelukkig weer toe. In de afgelopen decennia zijn veel noodzakelijke investeringen uitgebleven. Veel sectoren schreeuwen om investeringen. Ook overheden hebben een belangrijke rol in het aanwakkeren van investeringen. Denk aan (internet)veiligheid, verduurzaming van energie en infrastructuur. De economische sneltrein komt eindelijk op gang! 

Rente blijft meewerken

Niet geheel onbelangrijk is ook het niveau van rente. De kapitaalmarktrente lijkt de komende jaren nog laag te blijven. Natuurlijk, een lichte verhoging ligt in lijn der verwachting. De centrale bankiers hebben maar al te goed in de gaten dat het rente-instrument met zeer veel voorzichtigheid moet worden gehanteerd. De Federal Reserve (Fed) en de Europese Centrale Bank (ECB) zijn nog steeds op zoek naar middelen om de inflatie aan te wakkeren. Met nog een berg aan schulden is inflatie nog altijd broodnodig. 

Bij voorkeur looninflatie. Stakende onderwijzers. Een tekort aan ZZP’ers in de bouw en de horecaondernemers die schreeuwen om personeel. Het zijn enkele voorzichtige tekens aan de wand dat de arbeidsmarkt aan het verkrappen is. Feit is dat de brede economie nog altijd schreeuwt om looninflatie. De globale technologische revolutie die gaande is én de grote recessie die achter ons ligt zijn dé redenen dat inflatie nog op zich laat wachten. Hier wil ik graag opmerken dat het ook wel ineens hard kan gaan met inflatie. Hoe dan ook. Er is een grote kans dat de rente in de komende jaren historisch laag blijft. Meer particulieren zullen ook in 2018 spaargeld in de aandelenmarkten gaan beleggen.  

Gunstig gesternte

Onder dit gesternte kan de (Europese) belegger blijven profiteren van de stijging van winstmarges en herstel van de consumptiebereidheid in combinatie met  verbeterde investeringsbereidheid bij bedrijfsleven en overheid. Dan is er ook nog het positieve effect van verbeterde fiscale maatregelen in de VS maar ook in Europa. 

Dan nog iets over de waardering van aandelenmarkten. De markten kennen momenteel een gemiddelde koerswinstverhouding. Misschien is de VS wat rijker gewaardeerd en Europa nog iets goedkoper, maar over het algemeen spreken we nog niet van een te hoge waardering. Waarom niet? Als we aandelen op dividendrendement waarderen en afzetten tegen de rente, dan concludeer ik dat de markt nog lang niet duur genoemd kan worden. 

Zoals in jaren 90 van de vorige eeuw

Voor 2018 ben ik daarom zeker nog positief. Op een of andere manier doet deze tijd mij denken aan de jaren 90 van de vorige eeuw. Nieuwe technieken zijn in opkomst en veranderen ons doen en laten. Een aantal grote trends is veelbelovend. Verduurzaming op energiegebied, robotisering, internet of things, self learning, biotechnologie en biofarmacie. Hier valt, mits de belegger de juiste keuzes maakt, veel vermogen mee te genereren.  

Infrastructuur

Veel mensen om mij heen blijven knorrig, maar de mate waarin ontevredenheid wordt getoond, neemt langzaam af. Dit zien we terug in het politieke landschap waar rust lijkt te ontstaan. In de VS is die rust ver te zoeken, maar de Republikeinse partij zit wel stevig in het zadel. De president mag voorlopig zijn verkiezingsagenda afvinken. Wordt de grote deregulering opnieuw ingezet? Net als in de jaren 90. 

2018 kan wel eens het jaar worden van de langverwachte infrastructurele inhaalslag in de Verenigde Staten. Als de VS haar wegen gaat aanpakken, scholen gaat bouwen en havens gaat vernieuwen. Zet je schrap! Daar liggen wat mij betreft ook kansen. Beleggen in grondstofaandelen, bouwondernemingen en industrie daarom ook. 

Consumptiegoederen en bankwezen

Daarnaast wordt het nieuwe enthousiasme vertaald in meer klandizie voor bedrijven in de sector consumentengoederen. Meer werk is meer geld in de portemonnee. Wij verwachten veel van beleggingen in de automobielsector, reisbranche en andere duurzame consumptiegoederen. Tot slot zijn banken nog de enige ondernemingen die we echt goedkoop noemen. Met een betere balans, iets hogere rente, hogere dividenden en meer zicht op het verdienmodel geeft ons reden om aan te nemen dat er interessante beleggingskansen zijn.

Nog wel één maar

Pas overigens wel op met passieve beleggingen. Beleggers dienen in dit positieve gesternte meer te gaan leunen op vakkennis en fundament. Ik denk dat 2018 juist een jaar wordt waarin onderlinge verschillen tussen de kwaliteit van ondernemingen uiteindelijk bepalend zullen zijn voor het resultaat van de beleggingen.

Meer artikelen van Peter Cordes

 1. 14:24 30-08-2019

  Inspelen op de handelsoorlog

 2. 09:04 13-08-2019

  Voedingsreus Nestlé boekt mooie progressie

 3. 10:40 12-07-2019

  Er zijn meer ‘Galapagossen’

 4. 13:34 15-02-2019

  Chinezen veroveren de wereld met Geely

 5. 09:30 23-11-2018

  Olieprijsdaling schreeuwt om actie

NLD25 790,53 +0,94 +0,12%
AEX 789,49 -8,66 -1,09%
US30^ 34.581,20 0,00 0,00%
Nasd100^ 15.334,66 0,00 0,00%

Stijgers en dalers

Actueel nieuws

Agenda

 1. 20-09
  Japan
  Tokyo Stock Exchange gesloten
 2. 21-09
  Belgie
  Consumentenvertrouwen België - Sep 2021
 3. 21-09
  Verenigde Staten
  Detailhandel Verenigde Staten - Johnson Redbook Retail Sales Index
 4. 21-09
  Verenigde Staten
  Detailhandel Verenigde Staten - Johnson Redbook Retail Sales Index
 5. 21-09
  Nederland
  Vastgoed Nederland - Sep 2021
 6. Bekijk het volledige overzicht

Populair op BeursGorilla.nl