U bent nog niet ingelogd op Mijn BeursGorilla.

Inloggen

Aanmelden

Heineken verder met kratten stapelen

Beleggen in Heineken is net als het drinken van bier. Het lijkt wat saai, maar naarmate je er meer van neemt, wordt het steeds leuker. Saai was het vorige week niet. Na een sterke operationele prestatie over het eerste half jaar dumpte grootaandeelhouder Femsa voor 2,5 miljard euro aan aandelen op de markt. Oeps! Beleggers lijken nog steeds geschrokken. Wat te doen?

Geen paniek

Charlene de Carvalho-Heineken vond dat blijkbaar ook. Zij sloeg meteen haar slag met de inkoop van aandelen ter waarde van 200 miljoen euro in de Heineken holding die via investeringsvehikel L’Arche Green diezelfde dag zijn aangeschaft. Paniek is in mijn ogen niet nodig. Femsa heeft uitgesproken de opbrengst te gebruiken voor investeringen en groei van de onderneming en maakt nu slim gebruik van een fiscale worst die de Mexicaanse regering de onderneming voorhoudt. Bovendien houdt de koop van de aandelen aasgieren die interesse hebben in Heineken gewoon weer op afstand. 


Prestaties veelbelovend

Het zou mooi zijn als de brouwer het overnamepad blijft bewandelen. De onderneming presteert momenteel naar behoren. Er is duidelijke volumegroei en ook marges tonen verbetering. De integratie van reeds overgenomen belangen draagt zichtbaar bij aan het resultaat. 

Ook het verwachtingsmanagement lijkt op orde. Het premiummerk Heineken kent een van oudsher een hoge marge dan veel andere merken. Hier zit rek in omdat het management goed in staat is om de trucjes toe te passen bij nagenoeg alle 250 merken die de onderneming voert. Vooral belangrijk is het gegeven dat een meerderheid (55%) van de omzet uit opkomende markten wordt gehaald. Dit doen maar weinig wereldconcerns en toch is daar nog bovengemiddelde groei te realiseren. Tot slot heeft de onderneming een aardig track record op het gebied van kostenbesparingen. Ja, de familie staat bekend om haar doelgerichtheid. Het is niet voor niets dat het aandeel Heineken NV bij ons hoog in de score van de FamilieTopSelectie voorkomt.

Kratten moeten hoger

Maar toch. Het moet allemaal een tandje harder als ze bij Heineken de kratten hoger willen stapelen. En dat is de onderneming wel aan haar stand verplicht. Het moet een absoluut A-merk blijven en dat vergt extra inzet. De biermarkt is nog steeds zeer competitief. Heineken scoort op de wereldmerkenranglijst van Forbes nog maar een 78ste plaats. In veel markten is Heineken inmiddels gedegradeerd tot nummer twee. Lees: een hele kleine nummer twee. 

De combinatie Anheuser-AbInBev is in een klap zo groot geworden dat Heineken moet oppassen. Juist nu de rente laag is en de onderneming in gezonde staat verkeert, zijn gerichte overnames in groeiregio’s geoorloofd. Nee, meer dan welkom. En gericht overnemen en succesvol integreren; dat kan het management waar nog altijd een familielid in het bestuur zit als geen ander.  

Kleine overnamekas

De vraag is of daar geld en ruimte voor is. Zoals vermeld werd een twaalfjarige lening uitgegeven voor 800 miljoen euro. Uit de toelichting maken wij op dat dit vermogen nodig is voor algemene doeleinden en herfinanciering. Kosten 1,5% voor een periode van 12 jaar. Daarnaast kocht L’Arche Green voor 200 miljoen euro aandelen in de holding. 


Drietrapsraket

Volgens FD columnist Bartjens fungeert deze aankoop als een drietrapsraket voor een mogelijke financiering van een overnames zonder dat dit leidt tot verwatering van de zo gekoesterde zeggenschap in de onderneming. En daar heeft Bartjens een punt. Via L’Arche Green heeft de familie een meerderheid in de holding Heineken NV dat op haar beurt weer een meerderheid heeft in Heineken NV. Met ongeveer een kwart van de aandelen is zo een meerderheid van stemmen zeker gesteld. 

Volgens Bartjes creëert Heineken NV met de aanschaf van deze extra aandelen in de holding in totaal voor ongeveer 2 miljard euro aan financieringsruimte voor overnames. Met andere woorden; financiering in de vorm van aandelen kan plaats hebben zonder dat de meerderheidspositie van de familie in Heineken NV in het geding komt. Toch handig om die aandelen in de holding die Femsa aanbood, juist nu op te kopen. 


Geen grote oorlogskas

Toch lijkt een grote overname mij min of meer uitgesloten. In de wereld waarin voetballers voor honderden miljoenen transfereren is twee miljard niet een bijster grote oorlogskas. Zeker niet voor een wereldberoemde bierbrouwer. Het gekoesterde familiebelang en de zeggenschap is in dit geval de reden waarom Heineken nooit zo wild om kon gaan met gelden voor een overname. Het meerderheidsbelang voorop remde de groei in het verleden. 

Grootste kansen in China

De vraag is ook wat er dan moet worden overgenomen. In China liggen de grootste kansen, maar dat is een lastige markt. De meest voor de hand liggende overname blijft het Amerikaanse Molson Coors of zelfs Carlsberg. Maar Heineken heeft juist een voorkeur voor investeringen in regio’s waar de groeikansen een stuk groter zijn. Ook zijn deze ondernemingen in handen van families. Bijna onbegonnen werk, als je het mij vraagt.

Sterke en gezonde dranken 

Een hele andere (interessante) mogelijkheid zou kunnen zijn dat Heineken zich gaat richten op (financiële) posities in andere markten binnen dezelfde keten. Bottelers van sportdranken en andere dranken met het thema ‘gezondheid’ kennen een aantrekkelijk groeiperspectief. Maar ook de markt voor sterke dranken kent op haar beurt weer hogere marges dan bij bieren het geval is. Hoe dan ook. Er moet iets gebeuren. 

Kopen met korting

Hoe saai beleggen in Heineken ook is, aandeelhouders zijn content met de degelijke prestatie over een langere periode. Het aandeel is niet goedkoop, maar het merkconcept van Heineken wordt streng bewaakt en deze hoeksteen van de premiumstrategie trekt beleggers aan. De verkoop waarmee Femsa de markt verraste, zet de belegger misschien even op het verkeerde been. Nog voor dat de paniek overwaait en men de nieuwe kansen ervan inziet, is de koersdaling wat mij betreft juist een nieuwe kans om het aandeel met korting aan te schaffen. Temeer omdat Femsa min of meer aan heeft gegeven dat het bij deze verkoop blijft. Geen gek idee om de familie te volgen in de extra inkoop van aandelen.

Ondanks het iets lagere dividend hanteer ik wel een voorkeur voor het aandeel Heineken NV ten opzichte van het aandeel Heineken Holding NV. Dit is het gevolg van een betere verhandelbaarheid.

Meer artikelen van Peter Cordes

 1. 14:24 30-08-2019

  Inspelen op de handelsoorlog

 2. 09:04 13-08-2019

  Voedingsreus Nestlé boekt mooie progressie

 3. 10:40 12-07-2019

  Er zijn meer ‘Galapagossen’

 4. 13:34 15-02-2019

  Chinezen veroveren de wereld met Geely

 5. 09:30 23-11-2018

  Olieprijsdaling schreeuwt om actie

NLD25 790,53 +0,94 +0,12%
AEX 789,49 -8,66 -1,09%
US30^ 34.581,20 0,00 0,00%
Nasd100^ 15.334,66 0,00 0,00%

Stijgers en dalers

Actueel nieuws

Agenda

 1. 20-09
  Japan
  Tokyo Stock Exchange gesloten
 2. 21-09
  Belgie
  Consumentenvertrouwen België - Sep 2021
 3. 21-09
  Verenigde Staten
  Detailhandel Verenigde Staten - Johnson Redbook Retail Sales Index
 4. 21-09
  Verenigde Staten
  Detailhandel Verenigde Staten - Johnson Redbook Retail Sales Index
 5. 21-09
  Nederland
  Vastgoed Nederland - Sep 2021
 6. Bekijk het volledige overzicht

Populair op BeursGorilla.nl