U bent nog niet ingelogd op Mijn BeursGorilla.

Inloggen

Aanmelden

Bekend met deze trend?

De meeste beleggers hebben een degelijk fundament in hun portefeuille, gespreid over verschillende regio’s en sectoren; en met een asset allocatie (verhouding aandelen en obligaties) passend bij het risicoprofiel. Wanneer dat staat als een huis is er wellicht ruimte om in te spelen op trends, trends die ook kunnen zorgen voor diversificatie in de portefeuille en wellicht rendement in een markt die over de breedte niet heel goedkoop meer is. Maar in welke trends beleg je en hoe beleg je daarin?

Keuzes

De trends die op dit moment het meest in het oog springen, de zogenaamde megatrends: innovaties in de gezondheidszorg, de vergrijzing, digitalisering (waaronder ook cyber security) en robotisering. Welke bedrijven de absolute winnaars worden binnen deze trends is vaak moeilijk te voorspellen; de oplossing kan dan zijn om breed te spreiden, iets dat automatisch bereikt wordt door het opnemen van een ETF of een beleggingsfonds. De aanbieders van bijvoorbeeld ETF’s spelen hier natuurlijk op in en vaak is er al een ETF gelanceerd als u de trend erkent. 

Het opnemen van een trend moet ook leiden tot bovengemiddelde rendementen; je nek uitsteken als belegger is leuk, maar wanneer het niet binnen een beperkte tijd meer oplevert dan een reguliere index van een land of een regio is het niet de moeite waard. Bepaalde trends, zoals vergrijzing, zullen ongetwijfeld op termijn een bovengemiddelde groei laten zien. Millennials hebben simpelweg enkele decennia nodig om grijs te worden; dus als dat er pas rond 2045 uit komt zullen er al veel beleggers afgehaakt zijn. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het meeste kapitaal aangetrokken wordt door digitalisering en robotisering. 

Robotisering

Het thema ‘Robotisering en automatisering’ is wellicht het populairste en spreekt niet alleen in het beleggen, maar ook in de praktijk aan, dus ook het meest tastbaar. Tegelijkertijd heeft robotisering ook raakvlakken met vergrijzing, minder mensen moeten het werk doen voor een groeiende bevolking. Bijvoorbeeld in Japan zal rond 2060 het aantal arbeidsparticipanten in percentage van de bevolking gehalveerd zijn ten opzichte van nu. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Japan een grote investeerder is in robotisering en automatisering. Daarnaast drukt het de kosten en zal een robot niet een 8-urige werkdag kennen. Vooral in de Emerging Markets speelt dat een rol door de stijgende loonkosten.

ETF’s van iShares (RBOT) en ETF Securities (ROBO) gaan samen al richting de 1 miljard belegd vermogen in dollars; de twee na grootste is van GlobalX (BOTZ), maar deze is nog niet in Europa verhandelbaar. Inhoudelijk kennen de ETF’s van ETF Securities en iShares overeenkomsten, maar meer verschillen. Het selecteren op alleen de lopende kosten, het vermogen onder beheer (AUM) of de rendementen uit het verleden is dan wellicht niet zinvol.

Herbalancering

Beide ETF’s selecteren aandelen van bedrijven die een significant deel van hun omzet behalen in Automatisering & Robotisering, aangevuld met aandelen van bedrijven die een grote omzet realiseren in deze tak. Het belangrijkste verschil tussen de twee ETF’s is de periodieke herbalancering. ETF Securities (ROBO) herbalanceert per kwartaal en iShares (RBOT) 1 keer per jaar. In een markt die zo snel verandert en een dergelijke onstuimige groei kent, is het herbalanceren een belangrijke factor. Er kunnen immers periodiek veel toetreders zijn en grote verschuivingen door technologische ontwikkelingen, fusies, overnames en bedrijven die het toch niet redden. 

In een markt die hard stijgt, zoals afgelopen jaren, kan ook gesteld worden dat vaak herbalanceren juist de mindere bedrijven te zwaar waardeert en de winnaars te vroeg afroomt, temeer omdat beide ETF’s een zogenaamde Equal Weight kennen. Alle deelnemingen krijgen bij de herbalancering een gelijk gewicht. De ETF van iShares heeft een Total Expense Ratio (TER) van 0,4% per jaar tegenover 0,8% voor de ETF van ETF Securities. Gezien de groeiprognose en de aard van deze ETF’s is dit kostenverschil wel aanzienlijk, maar wellicht niet het meest essentiële aspect. Het rendement (koerswinst en dividend) over 2017 is in ieder geval in het voordeel van de ROBO ETF van iShares, maar dat zegt nog niets over de toekomst!

Trend voorbij

Automatisering en Robotisering is geen trend als de fidget spinner, maar juist een lange termijn  aanjager van veranderingen die grote impact zullen hebben op onze samenleving. De bedrijven die binnen dit thema uiteindelijk het meest succesvol zullen zijn komen uiteindelijk vanzelf in de grote indices en daarmee gaat het van trend naar thema en van thema naar reguliere belegging.

Voor nu geldt dat er slechts een geringe overlap (circa 4%) is met bijvoorbeeld de MSCI World. Dit komt naast het specifieke thema ook door de Equal Weight methode en de landenverdeling. Apple bijvoorbeeld telt binnen de MSCI voor meer dan 2% mee, terwijl dit aandeel in de RBOT van iShares op dit moment ‘slechts’ voor 1,2% mee telt. En Japan telt binnen de MSCI World voor circa 8,6% mee en binnen de RBOT juist voor 26,8%. Vooralsnog betekent dit een mooie diversificatie binnen uw beleggingsportefeuille. Maar let op, de risico’s zijn er; de gemiddelde koers/winst verhouding van het mandje aandelen is, zoals bij de meeste trends, een stuk hoger dan de MSCI World en de spreiding natuurlijk een stuk geringer!

Meer artikelen van Jochem Baalmann

 1. 09:11 16-05-2019

  Terug naar de jaren ’80?

 2. 09:00 16-05-2019

  Terug naar de jaren ’80?

 3. 09:55 18-01-2019

  De zin en onzin van beleggen in beleggingsfondsen

 4. 14:15 26-09-2018

  Keuzes maken het verschil

 5. 09:00 19-07-2018

  Spaarrente verder omlaag

NLD25 790,53 +0,94 +0,12%
AEX 789,49 -8,66 -1,09%
US30^ 34.581,20 0,00 0,00%
Nasd100^ 15.334,66 0,00 0,00%

Stijgers en dalers

Actueel nieuws

Agenda

 1. 20-09
  Japan
  Tokyo Stock Exchange gesloten
 2. 21-09
  Belgie
  Consumentenvertrouwen België - Sep 2021
 3. 21-09
  Verenigde Staten
  Detailhandel Verenigde Staten - Johnson Redbook Retail Sales Index
 4. 21-09
  Verenigde Staten
  Detailhandel Verenigde Staten - Johnson Redbook Retail Sales Index
 5. 21-09
  Nederland
  Vastgoed Nederland - Sep 2021
 6. Bekijk het volledige overzicht

Populair op BeursGorilla.nl