U bent nog niet ingelogd op Mijn BeursGorilla.

Inloggen

Aanmelden

Beleggen in defensie, wel of niet?

Beleggen in defensie gerelateerde aandelen is weer hot. Ondernemingen die zich richten op militair materieel doen het goed op de internationale beurzen. Dit is uiteraard het gevolg van de geopolitieke spanningen die wereldwijd groeien. Wat zijn interessante partijen voor wie geen bezwaren heeft?

Poetin wil invloed uitbreiden

Actuele berichten over oorlog zijn het Amerikaanse bombardement in Syrië. Dit naar aanleiding van de recente ‘aanval’ met gifgas. Ook is er momenteel een Amerikaanse vloot onderweg naar Noord Korea. 

Daarnaast speelt een aantal belangrijke ontwikkelingen op die in mijn ogen bijdragen aan toenemende internationaal groeiende spanningen die soms doet denken aan de koude oorlog. Allereerst is Rusland bezig om zijn invloedssfeer in de Balkan te vergroten. Volgens deskundigen heeft Vladimir Poetin een denkbeeldige streep getrokken van Antarctica tot aan de Balkan. De uitgaven aan defensie stijgen snel. Antarctica is rijk aan grondstoffen en de Balkan hoort volgens Poetin nu eenmaal tot Rusland. Dit gebied en alles wat daarbij hoort moet min of meer weer onder Russische invloed gaan komen. Naar het oosten toe is Rusland vredelievender in het uitbreiden van haar invloed op de rest van wereld. De oude zijderoute wordt via omvangrijke infrastructurele projecten klaargestoomd.  

China breidt uit

Daarnaast is er China dat ook initiatiefnemer is van de razendsnelle ontwikkeling van de zijderoute. China heeft voornamelijk gekozen voor de rol die was weggelegd voor de Verenigde Staten. Via het opkopen van strategische belangen (grondstoffen, havens, technologisch hoogwaardige ondernemingen) probeert China een markt te creëren waarbij de invloed vooral van economische aard is. China wil ervoor zorgen dat het land DE wereldmacht van deze eeuw gaat worden. Daarbij hoort ook suprematie in de Zuid-Chinese Zee. Deze zee is van groot belang omdat Chinezen grote hoeveelheden vis consumeren. En die vis zwemt letterlijk voor hun neus weg omdat zij het niet voor het zeggen hebben. De Verenigde Staten is namelijk heerser over dit belangrijke gebied, omdat zij in meerdere landen militaire bases hebben. Dit betekent ook invloed over de meest gebruikte handelsroutes over zee. China zal er alles aan doen om haar invloed in dit gebied te versterken. Het land zet daarom ook in op een versterking van haar militaire apparaat en investeert veel geld in nieuwe technologieën.

Trump schreeuwt moord en brand

Trump is daar niet blij mee. De nieuwe president laat te pas en te onpas weten dat de VS nergens veilig is. Niet voor niets heeft de nieuwe president het Amerikaanse budget recent voor defensie met ruim 50 miljard dollar verhoogd. Dit budget zal voor een groot deel worden uitgegeven aan onderzeeboten die vervolgens ingezet kunnen worden in dit strategisch belangrijke gebied. Tevens heeft Trump ingezet op de bewaking van de zuidelijke grenzen en op het bestrijden van Isis. Analisten verwachten dat hier ook nieuwe technologieën voor worden ingezet. Een combinatie van sonarapparatuur met drones kan een gebied in kaart helpen brengen. Ook kunnen drones gebieden, materieel en personen opsporen. 

In dit wereldwijde geweld van meer defensie blijven de landen van Europa achter. Wij voorzien dat ook Europa meer uit zal moeten gaan geven aan defensie. Binnen de NAVO zijn hier al gesprekken over en ook een land als Nederland heeft aangegeven dat er meer geld uitgegeven zal moeten worden aan het defensieapparaat. Een inhaalslag is daarmee onvermijdelijk. Meer en betere hoogwaardige technologie zijn nodig. Ook investeringen in cybersecurity zijn noodzakelijk.

Welke spelers zijn nog aantrekkelijk?

Wereldwijd zijn tal van spelers die actief zijn op dit gebied. ‘Voor ieder wat wils’. Het nadeel van veel ondernemingen, is dat de gemiddelde waardering vrij hoog is. De belegger moet daarom voorzichtig opereren of kiezen voor de spelers waarvan het meeste kan worden verwacht. Het Amerikaanse General Dynamics (GD), Aerovironment (AVAV) en het Britse Ultra Electronics zijn bedrijven die de moeite waard zijn van het volgen. General Dynamics is de grootste als het gaat om onderzeeboten. Recent heeft de onderneming prima cijfers gerealiseerd. Met wat positieve uitspraken over de verwachtingen is verdere fantasie in de koers zomaar mogelijk. 

Het Britse Ultra Electronics staat bekend om het maken sonische apparatuur en onderdelen van zeer geavanceerde wapensystemen. Onlangs heeft de onderneming een prima set aan cijfers gerapporteerd en positieve verwachtingen uitgesproken over het verloop van 2017. 

Tot slot, het Amerikaanse Aerovironment is misschien wel een bedrijf dat minder defensie is dan je op het eerste oog zou denken. Dit bedrijf maakt enerzijds drones voor meerdere doeleinden zoals landbouw en visserij, maar ook de olie- en gasindustrie. Het bijzondere aan deze onderneming is dat zij ook laadpalen maken voor elektrische en hybride auto’s. Dit is dus meer een technologie- dan een defensieonderneming.

Meld u aan voor de Beursgorilla.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meer artikelen van Peter Cordes

  1. 14:24 30-08-2019 Inspelen op de handelsoorlog
  2. 09:04 13-08-2019 Voedingsreus Nestlé boekt mooie progressie
  3. 10:40 12-07-2019 Er zijn meer ‘Galapagossen’
  4. 13:34 15-02-2019 Chinezen veroveren de wereld met Geely
  5. 09:30 23-11-2018 Olieprijsdaling schreeuwt om actie
NLD25 867,07 -6,91 -0,79%
AEX 870,27 -3,75 -0,43%
US30^ 37.930,24 -423,07 -1,10%
Nasd100^ 17.399,57 -124,56 -0,71%

Stijgers en dalers

Actueel nieuws

Agenda

  1. 25-04 Softimat
    Jaarverslag 2023
  2. 25-04 Care Property Invest NV
    Jaarverslag 2023
  3. 25-04 Abo Group Environment SA
    Jaarverslag 2024
  4. 25-04 BioSenic SA
    Jaarverslag 2023
  5. 25-04 Heineken Holding NV
    Algemene Aandeelhoudersvergadering
  6. Bekijk het volledige overzicht

Populair op Beursgorilla.nl