U bent nog niet ingelogd op Mijn BeursGorilla.

Inloggen

Aanmelden

Emerging Markets: “expect the unexpected”

Veel wereldwijde beleggers zien groeimarkten of Emerging Markets vaak als één belegging. Via beleggingsfondsen met een bijpassend mandaat of passieve trackers beleggen zij daarom in alle Emerging Markets. Van Rusland, Turkije, Korea of Brazilië. De benchmark bepaalt de weging waar daadwerkelijk in wordt belegd. Met de daling die sinds november is ingezet, zijn er nieuwe kansen.
Beleggen in een black box of tracker van alle Emerging Markets kan goed uitpakken omdat er natuurlijk ook risico schuilt in de afzonderlijke groeimarkten. Politieke ontwikkelingen, fraude, rampen, scherpe daling van grondstofprijzen, coups en nog vele andere redenen kunnen van een mooie groeimarkt ineens een land maken waar niemand meer in wenst te beleggen. In dat opzicht zorgt de spreiding direct voor minder risico in de beleggingsportefeuille. 

Wanneer de belegger het fonds of de tracker verkoopt, dan verkoopt deze ook de goede Emerging Markets. Naar mijn idee ligt daar juist een uitgelezen kans op een aantrekkelijk rendement. Waarom dan? Welnu, omdat er via passieve beleggingsinstrumenten en fondsen wordt belegd, betekent afscheid van beleggingsproducten in de Emerging Markets ook vaak afscheid van die markten die op dat moment gewoon uitstekend draaien. Want er zijn altijd anderen die minder last hebben van een sterke dollar of van de dreiging van importheffingen door de toekomstige president Trump. Niet elke verandering betekent een bedreiging. 

Handelsoorlog China?

De voorbeelden zijn legio. Om maar met de grootste in huis te vallen; China kan in een handelsoorlog met Trump verzeild raken, maar de economie van dat land begint steeds sterker te leunen op binnenlandse bestedingen. Daarbij is een handelsoorlog met de reus China niet heel verstandig. Toevallig of niet. China is een van de grootste beleggers in Amerikaans staatspapier.
Betere voorbeelden van landen die, in mijn ogen, echt iets hebben te bieden zijn: India, Indonesië, Maleisië, Brazilië en Zuid-Afrika. Voor de meer opportunistische ingestelde belegger is Rusland zelfs te overwegen. Ook Poetin vaart wel bij een hogere olieprijs en misschien ook wel bij Donald Trump als bewoner van het Witte Huis.

Profiteren van hogere grondstofprijzen

Maar wat hebben deze landen gemeen? Naast een hoge mate van corruptie, wat geen aanbeveling is, hebben deze landen gemeen dat ze sterk afhankelijk zijn van olie, gas, winning van metalen en/of vooral agrarische grondstoffen. Een stijging van de dollar in combinatie met een stijging van de grondstofprijzen werkt daarom voor deze landen als een positieve hefboom op de economie. 

Ook kennen de meeste van deze landen een relatief grote binnenlandse markt, waardoor afhankelijkheid van de VS als exportmarkt minder zwaar weegt. Daarnaast zijn de waarderingen van deze groei-gerelateerde aandelenmarkten, aantrekkelijk te noemen nu er sprake is geweest van een uitstroom van gelden na de verkiezing van Trump.

‘Supranationale obligaties’

Dit geldt overigens niet alleen voor aandelenbeleggers. Ook voor obligatiebeleggers die een aantrekkelijke yield zoeken, is er genoeg te vinden in de Emerging Markets. Sommige markten zijn in de vaart der volkeren wat ons betreft al rijkelijk gewaardeerd. Enkele landen bieden nog interessante kansen. Zo verwachten wij een renteverlaging in Indonesië. Dit is in principe goed voor de obligaties en voor de munteenheid. In Brazilië ligt de rente rond de 10%. Daar is men een zeer omvangrijk en langjarige bezuinigingsoperatie gestart. Via sterke crediteuren als de Europese Investeringsbank, kunnen kortlopende leningen voor een aantrekkelijk overrendement in de portefeuille zorgen. Natuurlijk moet de Braziliaanse of Indonesische munt niet nog verder zakken, want de belegger loopt wel valutarisico. 

Trump effect

Met de komst van Trump lijkt de horizon voor Emerging Markets ineens minder aantrekkelijk. Wat mij betreft valt dit reuze mee. De landen krijgen steeds meer kenmerken die volwassen economieën ook hebben. Daarbij draagt een sterkere Amerikaanse economie bij aan meer economische bedrijvigheid in de rest van de wereld. Wat de toekomst ook gaat brengen, volgend jaar zal duidelijk worden hoe hard Trump zal inzetten op de bescherming van de eigen economie van Amerika ten koste van dat van anderen. “Expect the unexpected.” Misschien valt het ook nog wel eens mee. 

Fijne dagen en een mooi nieuw beleggingsjaar!

Meld u aan voor de Beursgorilla.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meer artikelen van Peter Cordes

  1. 14:24 30-08-2019 Inspelen op de handelsoorlog
  2. 09:04 13-08-2019 Voedingsreus Nestlé boekt mooie progressie
  3. 10:40 12-07-2019 Er zijn meer ‘Galapagossen’
  4. 13:34 15-02-2019 Chinezen veroveren de wereld met Geely
  5. 09:30 23-11-2018 Olieprijsdaling schreeuwt om actie
NLD25 875,63 +1,65 +0,19%
AEX 875,75 +1,73 +0,20%
US30^ 38.357,99 +4,68 +0,01%
Nasd100^ 17.346,22 -177,91 -1,02%

Stijgers en dalers

Actueel nieuws

Agenda

  1. 25-04 Softimat
    Jaarverslag 2023
  2. 25-04 Care Property Invest NV
    Jaarverslag 2023
  3. 25-04 Abo Group Environment SA
    Jaarverslag 2024
  4. 25-04 BioSenic SA
    Jaarverslag 2023
  5. 25-04 Heineken Holding NV
    Algemene Aandeelhoudersvergadering
  6. Bekijk het volledige overzicht

Populair op Beursgorilla.nl