U bent nog niet ingelogd op Mijn BeursGorilla.

Inloggen

Aanmelden

Indexbeleggen, hoe werkt dat?

De meeste beleggers hebben geen tijd om jaarrekeningen te bestuderen en winstvooruitzichten van ondernemingen te bestuderen om op basis daarvan beleggingsbeslissingen te nemen. Tegelijkertijd weet iedereen dat spreiding essentieel is om specifieke risico’s uit te sluiten.
Dat is één van de wensen, maar er zijn er meer: lage kosten, transparantie en een goede verhandelbaarheid. Indexbeleggen in de vorm van ETF’s maakt dit vraagstuk uiterst eenvoudig. En nog beter, ontelbaar veel studies tonen aan dat de indexbelegger het beter doet dan de stockpicker of beleggingsfonds.
Maar hoe werkt indexbeleggen precies? De beste manier om indexbeleggen te begrijpen is door te begrijpen hoe een index werkt, hoe een index wordt samengesteld; immers, geen indexbeleggen zonder index! De eerste stap in het creëren van een index is een universum van effecten te definiëren die voor de te bouwen index in aanmerking komen. Dit universum is een groep effecten die voldoet aan een aantal criteria. Indices kunnen samengesteld worden uit alle soorten effecten: natuurlijk aandelen en obligaties, maar bijvoorbeeld ook vastgoed en grondstoffen.

Specifieke selectie

Uit deze effecten kan een specifieke selectie gemaakt worden een index samen te stellen geënt op een specifiek thema. De criteria kunnen bijvoorbeeld bedrijfsgrootte, land van vestiging of sector van de ondernemingen zijn. Gelukkig zijn er indexproviders, zoals S&P, MSCI, FTSE en Barclays die dat voor u doen. Je hoeft alleen maar te beslissen of hun visie overeenkomt met de uwe. Immers, er is geen universele definitie van een small-cap onderneming of een energiebedrijf of een Emerging Market. De regels die ten grondslag liggen aan het samenstellen van een index zijn arbitrair. Per indexprovider kan de interpretatie verschillen. Wanneer u dus een index selecteert om in te beleggen is het zaak om niet alleen op de naam af te gaan, maar goed te onderzoeken wat de onderliggende waarden zijn, op basis van welke criteria de index dus wordt samengesteld.

Ook kan het zijn dat een indexprovider een bedrijf toebedeelt aan een geheel andere sector. Dat kan invloed hebben wanneer er bijvoorbeeld een maximale weging per sector geldt of helemaal wanneer in een bepaalde index op een specifieke sector het bedrijf in z’n geheel ontbreekt. Uiteindelijk gaat het er om dat u zich er van vergewist dat deze verschillen bestaan en dat u daar dus op moet letten.

Weging

Op het moment dat de indexprovider heeft besloten welke bedrijven opgenomen worden in de betreffende index, is de volgende, belangrijke beslissing wat de weging per aandeel of obligatie moet zijn; dus voor welk percentage de onderliggende waarde deel uitmaakt van de index. Elke wegingsmethode kent voor- en nadelen en elke wegingsmethode dient om verschillende bedrijfskenmerken zoals grootte, volatiliteit, winst of dividendbeleid te benadrukken.

Marktkapitalisatie is de meest voorkomende weging en deze wegingsmethode wordt ook beschouwd als het meest realistisch. Bij deze methodiek krijgen de grootste firma’s de hoogste weging.

Andere methodieken zijn onder meer:

Gelijk gewogen: Elk bedrijf in de index krijgt hetzelfde gewicht.
Dividend: Deze weging benadrukt ondernemingen met het hoogste dividend.
Volatiliteit: De minst volatiele effecten en/of sectoren krijgen de zwaarste weging.

En tegenwoordig is er een zeer groot aanbod in de zogenaamde smart-beta. Oftewel indices waaraan iets is toegevoegd zoals een afdekking tegen een rentestijging of een bescherming tegen valutaschommelingen.


De moeilijkste stap: het selecteren van een index

Als u besluit om de kant op te gaan van indexbeleggen, is het niet zomaar een index kopen en die in de kast gooien, maar eerst dient u te beslissen naar welke markt u exposure wenst te hebben. Welke index kan u dat leveren? En let op: doe goed uw huiswerk, want de naam van een index hoeft niet de gehele lading te dekken.

Nu komt het makkelijke gedeelte: Wanneer u eenmaal een index heeft gekozen en vervolgens de daarbij passende ETF heeft gevonden gaat de rest min of meer vanzelf. Althans, zolang de index blijft voldoen aan uw criteria. De ETF-provider zorgt dat de samenstelling van de ETF in lijn ligt met de index. Wanneer er bedrijven toe worden gevoegd of verwijderd worden zal de ETF-provider dit regelen en dat tegen relatief zeer lage kosten.

Onderhoud

Net als bij het beleggen in aandelen of obligaties valt en staat het succes van de belegging niet bij de initiële keuze, maar bij het onderhoud. Markten en uw doelstelling kunnen door de tijd heen veranderen; eigenlijk is het niet eens de vraag of dat gaat gebeuren, eigenlijk is dat zeker. Daar moet een portefeuille op aangepast worden.

Meld u aan voor de Beursgorilla.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meer artikelen van Jochem Baalmann

  1. 09:11 16-05-2019 Terug naar de jaren ’80?
  2. 09:00 16-05-2019 Terug naar de jaren ’80?
  3. 09:55 18-01-2019 De zin en onzin van beleggen in beleggingsfondsen
  4. 14:15 26-09-2018 Keuzes maken het verschil
  5. 09:00 19-07-2018 Spaarrente verder omlaag
NLD25 865,98 +0,50 +0,06%
AEX 866,01 +0,66 +0,08%
US30^ 37.983,48 +255,77 +0,68%
Nasd100^ 17.524,69 +19,78 +0,11%

Stijgers en dalers

Actueel nieuws

Agenda

  1. 18-04 Immobel SA
    Algemene Aandeelhoudersvergadering
  2. 18-04 Montea Comm VA
    Jaarresultaat 2023
  3. 18-04 Econocom Group SE
    Resultaten 1e kwartaal 2024
  4. 18-04 Sligro Food Group NV
    Resultaten 1e kwartaal 2024
  5. 18-04 NSI NV
    Resultaten 1e kwartaal 2024
  6. Bekijk het volledige overzicht

Populair op Beursgorilla.nl