U bent nog niet ingelogd op Mijn BeursGorilla.

Inloggen

Aanmelden

De gekooide leeuw van de Verenigde Staten

Na acht jaar worstelen voor president Obama zal de wereld het moeten gaan doen met Donald Trump. Een groter contrast is niet denkbaar. Wat mij betreft is de uitslag een groot verlies voor de vrije wereld. Toch zijn er na een erg lange nacht vol ongeloof ook positieve uitkomsten.
Wanneer ongenoegen, boosheid en angst het winnen van hoop en samenwerking, dan is dat niet goed voor de wereldwijde financiële markten. Dat zagen wij vannacht en vanmorgen. In een periode van gebrekkige groei en de nasleep van een schuldencrisis zit de wereld niet te wachten op protectionisme. Maar goed, zowel de Engelsen als nu de Amerikanen kiezen anders. Donald Trump is voor vier jaar president van de Verenigde Staten. 

Gevolgen economie

Nu is de grote vraag: wat betekent dit voor de wereldwijde economie? De eerste schokken op de financiële markten daargelaten, schat ik in dat de schade uiteindelijk meevalt. Waarom? De Republikeinse partij heeft het volledige congres in handen. Zowel het Huis van Afgevaardigden als de senaat zijn nu in handen van de Republikeinse partij. Dit houdt in dat de Democraten de macht in de Senaat hebben moeten afstaan. 

Juist deze uitslag kan wel eens belangrijk zijn voor de toekomst van de Verenigde Staten. Voor de beurzen maakt het allemaal niet zo heel veel uit welke partij in Amerika de macht voert. Natuurlijk zijn de Republikeinen beter voor bepaalde sectoren en de Democraten weer voor andere bedrijfstakken. Maar feitelijk is het zo dat het congres bepaalt wat er wel of niet gaat gebeuren. Het lijkt mij dat de gevolgen voor de economie beperkt blijven. 


Brullende leeuw

Waar Obama acht jaar met wisselend succes heeft moeten strijden om zijn ideeën door het congres te krijgen, zal Trump op zijn beurt nog meer gekooid worden door een congres waar nog meer macht is dan voorheen. ‘The Donald’ kan dus roepen wat hij wil over het bouwen van muren om Mexicanen te weren, het opwerpen van importdrempels, het dwingen van bedrijven om vooral in de VS te produceren tot aan de vriendschap die hij met het Rusland van Poetin wil aanpappen. 

Hij zal niet heel veel klaar maken als ook de Republikeinse partij hier niet achter staat. Donald Trump zal de komende vier jaar een brullende leeuw zijn die gekooid is in zijn eigen gouden kooi door een partij waar hij absoluut geen vriend van is. En dan maar eens kijken of hij bij zijn harde lijn kan blijven.

Kansrijke sectoren

Om niet volledig te vervallen in een tirade wil ik ook graag vermelden welke sectoren bij een presidentschap van de gekooide leeuw kansen hebben. Dit is vooral de sector Gezondheidszorg. Zowel bij Trump als bij de Republikeinen is Medicare een doorn in het oog. Vandaag zien we al op de markten dat Farma- en biotechnologie aandelen het beter dan de markt doen. 

Ook zal Trump zijn wens om de infrastructuur te verbeteren doorgang gaan vinden. Misschien krijgt hij dit speeltje van het congres. Dit zou betekenen dat ‘Industrials’ (bouw gerelateerde ondernemingen) het naar alle waarschijnlijkheid ook goed gaan presteren. 

Minder kansrijke sectoren

Mindere kansen zijn er voor technologiebedrijven. Deze zullen inboeten op de vrijheid die zij hebben. Ook is kapitaalmarktrente vandaag een opvallende daler. Komt dat door de vlucht naar veiligheid of heeft dit te maken met het gegeven dat er voorlopig nog wel onzekerheid blijft over de economische kracht van een Trump-regering? En daarom ook over het rentebeleid van de Federal Reserve? Dit is belangrijk voor obligatiebeleggers, maar dat moet nog wel blijken. 

Ik wens alle beleggers sterke en succes met hun keuzes. Ik hoop vooral dat het bij brullen blijft.  

Meer artikelen van Peter Cordes

 1. 14:24 30-08-2019

  Inspelen op de handelsoorlog

 2. 09:04 13-08-2019

  Voedingsreus Nestlé boekt mooie progressie

 3. 10:40 12-07-2019

  Er zijn meer ‘Galapagossen’

 4. 13:34 15-02-2019

  Chinezen veroveren de wereld met Geely

 5. 09:30 23-11-2018

  Olieprijsdaling schreeuwt om actie

NLD25 790,53 +0,94 +0,12%
AEX 789,49 -8,66 -1,09%
US30^ 34.581,20 0,00 0,00%
Nasd100^ 15.334,66 0,00 0,00%

Stijgers en dalers

Actueel nieuws

Agenda

 1. 20-09
  Japan
  Tokyo Stock Exchange gesloten
 2. 21-09
  Belgie
  Consumentenvertrouwen België - Sep 2021
 3. 21-09
  Verenigde Staten
  Detailhandel Verenigde Staten - Johnson Redbook Retail Sales Index
 4. 21-09
  Verenigde Staten
  Detailhandel Verenigde Staten - Johnson Redbook Retail Sales Index
 5. 21-09
  Nederland
  Vastgoed Nederland - Sep 2021
 6. Bekijk het volledige overzicht

Populair op BeursGorilla.nl