U bent nog niet ingelogd op Mijn BeursGorilla.

Inloggen

Aanmelden

Samsung Electronics kansrijk

Het Zuid-Koreaanse Samsung Electronics behoort inmiddels tot de grootste ondernemingen ter wereld. Deze technologiegigant genereert een jaarlijkse omzet van bijna 180 miljard Amerikaanse dollars. De onderneming is actief in bijna 90 landen. Het produceert witgoed, consumentenelektronica en zelfs geheugenchips.

Ontploffing telefoons

Samsung Electronica kwam recent nogal negatief in het nieuws. De onderneming maakte bekend dat de verkoop van de nieuwe telefoon Samsung Galaxy Note 7 tijdelijk moest worden opgeschort en dat alle verkochte mobieltjes terug moesten naar de fabriek. Wat bleek? Een aantal telefoons ontplofte of vatte vlam.

Nader onderzoek wees uit dat de batterij de boosdoener is. Met behulp van een software-update via internet kon het probleem worden verholpen. Samsung had daarmee een potentiële ‘ramp’ redelijk snel onder controle. Zeker omdat de nieuwe Galaxy 7 Note nog niet in alle continenten in de winkel te koop was. Dat is achteraf gezien ook een voordeel.

Stevige marktleider

Volgens Trendforce is Samsung met een aandeel van ruim 26% stevige marktleider op het gebied van telefoons. Toch maakt de onderneming niet alleen mobieltjes. De onderneming is actief op nagenoeg alle vormen van consumentenelektronica. Van wasmachines, stofzuigers, (geheugen)chips tot aan tv’s. Bij veel van dit soort producten is er ook wel ergens een Samsung van te koop. 

Ook bekend van

Daarnaast is Samsung ook een grootaandeelhouder van ASML Holding. Onlangs verkocht de onderneming een deel van dit belang en zocht met succes ook kopers voor andere, minder goed renderende, bedrijfsonderdelen. Zo worden de printeractiviteiten aan HP verkocht. Eerder deed Samsung ook haar LED-, Chemiedivisie en defensietakken van de hand. Deze desinvesteringen zijn bedoeld om meer focus te krijgen op de kernactiviteiten en nieuwe groeimarkten zoals auto-onderdelen voor elektrische auto’s en de biofarmaceutische industrie. 

Overdreven reactie van beleggers

Het nieuws van de ontploffing zorgde aanvankelijk voor een extreme afstraffing van de onderneming op de beurs. Binnen enkele dagen daalde de waarde van de onderneming met bijna 13 miljard euro. Achteraf is dit duidelijk een overdreven reactie. Met een software-update is het probleem sneller en gemakkelijk verholpen dan aanvankelijk werd aangenomen. 
Het ‘nieuwe’ management maakte duidelijk dat het in staat is om een potentiele ramp voor de onderneming op te lossen en in de kiem te smoren. Goed omgaan met slecht nieuws is wat ons betreft ook een kenmerk van een kwaliteitsmerk. 

Aantrekkelijke discount aandeel

De concurrentie op de smartphonemarkt neemt duidelijk toe. Ondanks het smetje blijft Samsung een van de twee grote wereldwijde marktleiders. De verkoop van diverse onderdelen zorgt niet alleen voor kas op de balans, ook draagt dit bij aan een hoger rendement op de investeringen. Een gegeven waar beleggers dol op zijn. 

Bij meer focus op kernactiviteiten past duidelijk een hogere koerswinstverhouding. Momenteel betaalt de belegger zo’n 10x de winst over 2017. Een behoorlijke korting ten opzichte van het marktgemiddelde van 17x de winst. We spreken over een aantrekkelijke discount. Wat ons betreft is dit een kwestie van tijd voordat beleggers dit doorkrijgen. Met andere woorden: Samsung behoort tot de WereldTopSelectie en kan in de komende maanden wel eens voor prettige verrassingen gaan zorgen. Europese beleggers kunnen in Duitsland of in Londen terecht.

Meer artikelen van Peter Cordes

 1. 14:24 30-08-2019

  Inspelen op de handelsoorlog

 2. 09:04 13-08-2019

  Voedingsreus Nestlé boekt mooie progressie

 3. 10:40 12-07-2019

  Er zijn meer ‘Galapagossen’

 4. 13:34 15-02-2019

  Chinezen veroveren de wereld met Geely

 5. 09:30 23-11-2018

  Olieprijsdaling schreeuwt om actie

NLD25 790,53 +0,94 +0,12%
AEX 789,49 -8,66 -1,09%
US30^ 34.581,20 0,00 0,00%
Nasd100^ 15.334,66 0,00 0,00%

Stijgers en dalers

Actueel nieuws

Agenda

 1. 20-09
  Japan
  Tokyo Stock Exchange gesloten
 2. 21-09
  Belgie
  Consumentenvertrouwen België - Sep 2021
 3. 21-09
  Verenigde Staten
  Detailhandel Verenigde Staten - Johnson Redbook Retail Sales Index
 4. 21-09
  Verenigde Staten
  Detailhandel Verenigde Staten - Johnson Redbook Retail Sales Index
 5. 21-09
  Nederland
  Vastgoed Nederland - Sep 2021
 6. Bekijk het volledige overzicht

Populair op BeursGorilla.nl