U bent nog niet ingelogd op Mijn BeursGorilla.

Inloggen

Aanmelden

Slimme stap van Danone?

Onlangs telde het Franse voedingsmiddelenconcern Danone circa $12,5 miljard neer voor het Amerikaanse biologische voedingsmiddelenbedrijf WhiteWave Foods.(I) Met deze overname lanceert Danone zichzelf als het ware in de steeds populairder wordende biologische voedingsmarkt, waar de groei een stuk hoger is dan bij de gewone voedingsmiddelenmarkt. Een slimme stap dan toch van Danone? Misschien, maar ik voel toch twijfel.
Uiteraard ben ik ervoor dat er steeds meer aandacht is voor gezonde en biologische voeding. Dat is alleen maar goed voor onze gezondheid en het milieu. Het hoort ook bij het steeds grotere belang dat we hechten aan gezond leven. Meer bewegen en sporten. En zeker ook bewuster eten. Het is een breed gedeelde trend in de westerse wereld. 

Maar waarom heb ik dan toch mijn twijfels bij die overname van WhiteWave Foods? Die overigens de afgelopen 12 maanden niet de enige overname was bij deze sector. Onder meer Fresh Market, Boulder Brands en Keurig Green Mountain werden overgenomen, waarbij telkens de overnemende partijen hun positie in deze groeimarkt proberen te versterken.

DNA van bedrijf

Mijn twijfel is dat bedrijven als Danone simpelweg groei kopen terwijl ze niet het DNA van de bedrijven die ze overnemen echt in zich hebben. Kunnen ze WhiteWave Foods wel echt integreren binnen Danone, met behoud van de kernwaarden van het overgenomen bedrijf? 

Bedrijven die actief zijn binnen het segment van gezonde en biologische voeding, zijn vaak stap voor stap op- en uitgebouwd door gedreven ondernemers, die precies weten waarmee ze bezig zijn en hoe ze verantwoord kunnen groeien. Zonder te tornen aan de idealistische uitgangspunten van hun onderneming. En dat herkennen consumenten. Die kun je niet voor de gek houden met een mooi idealistisch sausje. Het moet van binnenuit komen. Ik heb dan ook mijn twijfels of het Danone lukt WhiteWave Foods goed te integreren binnen hun bedrijf.

Wessanen (I)

Het enige voorbeeld van een gewoon voedingsbedrijf dat zich succesvol omturnde tot biologisch voedingsbedrijf, is het Nederlandse Wessanen. Maar dat bedrijf is een stuk minder groot dan Danone. En bovendien transformeerde Wessanen zich in een keer, volledig. Overigens met veel succes: omzet, winst en beurskoers gedijen bij die transformatie.

Beleggen

Het lijkt mij geen gek idee om als belegger wat accenten te verleggen en wat voedingsaandelen toe te voegen uit het segment gezonde voeding. Het Amerikaanse onderzoekbureau Grand View Research verwacht tot 2020 een gemiddelde groei – afhankelijk van het deelsegment –  van 12% tot 25% per jaar voor de markt van biologische en gezonde voeding. Dat is een stuk hoger dan voor de gehele voedingsmarkt. De interessante voedingsaandelen vind je onder meer in de VS, Frankrijk en Denemarken. Want gezonde voeding is denk ik voor beleggers wel degelijk een slimme keuze!

(I) Deze beleggingsaanbevelingen zijn opgesteld door Robert Schuckink Kool, directeur bij Trend Invest. De heer Schuckink Kool heeft op het moment van publicatie geen eigen positie in de besproken fondsen. Overige meldingen inzake de Wet Marktmisbruik kunt u hier vinden.

Meld u aan voor de Beursgorilla.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meer artikelen van Robert Schuckink Kool

  1. 13:00 31-10-2016 Facebook & Co: het oogsten is begonnen
  2. 10:45 03-10-2016 Wall Street volgt Buffett
  3. 14:30 05-09-2016 Slimme stap van Danone?
  4. 16:00 01-08-2016 Geef mij maar winstmachines!
  5. 09:00 28-06-2016 Mooie sportzomer
NLD25 860,02 -5,01 -0,58%
AEX 860,01 -5,35 -0,62%
US30^ 37.851,00 0,00 0,00%
Nasd100^ 17.004,48 0,00 0,00%

Stijgers en dalers

Actueel nieuws

Agenda

  1. 22-04 Stellantis NV
    notering ex-dividend
  2. 22-04 ING Groep NV
    Algemene Aandeelhoudersvergadering
  3. 23-04 NSI NV
    notering ex-dividend
  4. 23-04 Wereldhave Belgium Comm VA
    Resultaten 1e kwartaal 2024
  5. 23-04 Deceuninck NV
    Algemene Aandeelhoudersvergadering
  6. Bekijk het volledige overzicht

Populair op Beursgorilla.nl