U bent nog niet ingelogd op Mijn BeursGorilla.

Inloggen

Aanmelden

Exodus Verenigd Koninkrijk gestart

De AEX-indexbelegger heeft per saldo geen pijn geleden van het Britse exit-referendum. Dat geldt niet voor alle beleggers. Ik wil het huidige beursfeestje niet verpesten, maar nu een meerderheid van de Britten heeft gekozen, zal een ware exodus van vermogen op gang gaan komen.
Volgens berekeningen van diverse internationale banken hebben fondsmanagers inmiddels megabedragen uit Britse fondsen onttrokken. Na het referendum is de exodus zelfs in een versnelling gekomen. Data van EPFR Global, een bedrijf dat onder andere ‘geldstromen’ monitort, toont aan dat het gaat om een exodus van ongeveer 45 miljard dollar dat onder beheer staat van vermogensbeheerders. En dit betreft slechts een voorzichtige schatting. 

Ook de ETF-en fondsenindustrie in het Verenigd Koninkrijk wordt hard geraakt. In de eerste twee weken na het referendum is een voor een bedrag van 4,7 miljard dollar netto onttrokken aan ETF-producten en beleggingsfondsen. Dit is het grootste bedrag sinds 2007. De uittocht aan vermogen is echter al langer gaande. Sinds de aankondiging van het referendum zijn partijen al voorzichtiger ten aanzien van investeringen in het VK. Sinds halverwege maart van dit jaar is er zelfs sprake van actieve onttrekkingen aan investeringen die gerelateerd zijn aan het Verenigd Koninkrijk.

Gesloten vastgoedfondsen

Na de uitslag van het referendum hebben vooral Britse vastgoedfondsen, deze behoren tot de grootsten van Europa, te kampen met de uitstroom. Zes grote vastgoedbeleggers, waaronder Columbia Threadneedle, Henderson en Canada Life, werden door onttrekkingen gedwongen om begin juli de handel in de fondsen te sluiten. Te veel beleggers onttrokken te snel te veel geld. De gelden die nodig zijn voor de verkoop, zitten vaak voor langere tijd vast in het onderliggende vastgoed. Dit vastgoed kan niet altijd zo snel worden verkocht. Als er niet snel duidelijkheid komt, kan er daarom een tweede verkoopgolf van vastgoedbeleggingen overheen komen. 

In Londen, een stad waar de waarde van het vastgoed tot de duurste ter wereld behoort, is afgelopen maand niet voor niets sprake van een daling. De eerste scheur leverde op maandbasis een daling van 2,3% op. In een markt waar kopers afwachten, moeten prijzen in principe sterk gaan dalen.

Waar gaat het naartoe?

Parallel aan alla commotie zien we wel dat de Britten sneller dan verwacht zijn gestart met de benoeming een nieuwe Prime Minister (PM), Theresa May. Dit heeft ervoor gezorgd dat de meeste financiële markten de weg naar boven hebben kunnen hervatten. Ook de daling van het Britse pond is enigszins een halt toegeroepen. De nieuwe PM May gaat voortvarend te werk. Ze heeft een bijzonder opvallend kabinet samengesteld met daarin ministers die een prominente rol vervulde in het Brexit kamp. Zo is Brexit voorman Boris Johnson benoemd tot minister van Buitenlandse zaken. May klinkt ook vastberaden om van de meest slechte uitkomst, een Brexit, alsnog het beste te gaan maken. 

Nieuwe handelsverdragen

Zo worden de eerste stappen in de onderhandelingen met de EU voorbereid. Ook zijn er oriënterende gesprekken om samen met de Verenigde Staten, Canada en Australië handelsverdragen op te zetten. Daarnaast wordt met veel bravoure gesproken over een nieuwe belangrijke rol van Groot-Brittannië als aanvoerder van een nieuw Europa. 

Het getoonde optimisme ten spijt, de verwachting is dat een Brexit het Verenigd Koninkrijk veel economische schade op gaat leveren. Niet voor niets zijn de meeste ramingen over de economische groei in de komende jaren geminimaliseerd. “Het is belangrijk om te benadrukken dat de werkelijke gevolgen van de Brexit geleidelijk en na verloop van tijd zullen opspelen en zichtbaar zullen worden, wat leidt tot extra economische en politieke onzekerheid dat pas na vele maanden kan worden opgelost", stelt econoom Maurice Obstfeld in een toelichting op een raming van economische groei voor de komende jaren.

En dan hebben we het nog niet eens over een situatie waarbij Schotland zich wenst af te scheiden. Wat de gevolgen daarvan precies zijn, kan niemand voorzien. Dit betekent dat de professionele belegger vooral zal zijn gefocust op het beschermen van het vermogen.  

Dit zou wel eens aanleiding kunnen geven tot een hele grote correctie op de Londense vastgoedmarkt. Deze werd namelijk vooral gedreven door buitenlandse investeerders en goed verdienend personeel dat emplooi had in de City. Inmiddels komen geluiden binnen dat grote internationale ondernemingen met een hoofdkantoor in Groot-Brittannië alvast op zoek zijn naar alternatieve locaties in de grote steden van het Europese vasteland. Volgens de Boston Consulting Group geven zij nog niet aan om het hoofdkantoor te verplaatsen. Wel wordt alvast wat personeel elders aangenomen. Dit kan het begin zijn van een snel dalende vraag naar woon- en kantoorruimte in het Verenigd Koninkrijk.

Meld u aan voor de Beursgorilla.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meer artikelen van Peter Cordes

  1. 14:24 30-08-2019 Inspelen op de handelsoorlog
  2. 09:04 13-08-2019 Voedingsreus Nestlé boekt mooie progressie
  3. 10:40 12-07-2019 Er zijn meer ‘Galapagossen’
  4. 13:34 15-02-2019 Chinezen veroveren de wereld met Geely
  5. 09:30 23-11-2018 Olieprijsdaling schreeuwt om actie
NLD25 860,02 -5,01 -0,58%
AEX 860,01 -5,35 -0,62%
US30^ 37.924,96 -88,50 -0,23%
Nasd100^ 17.243,34 -305,46 -1,74%

Stijgers en dalers

Actueel nieuws

Agenda

  1. 19-04 Elia System Operator NV
    Jaarverslag 2023
  2. 19-04 Royal KPN N.V.
    notering ex-dividend
  3. 19-04 NSI NV
    Algemene Aandeelhoudersvergadering
  4. 19-04 CM.com
    Algemene Aandeelhoudersvergadering
  5. 19-04 Societe de Services de Participations de Direction et d'Elaborati
    Jaarverslag 2023
  6. Bekijk het volledige overzicht

Populair op Beursgorilla.nl