U bent nog niet ingelogd op Mijn BeursGorilla.

Inloggen

Aanmelden

Het belang van herbalanceren

De laatste maanden schieten de online beheerders als paddenstoelen uit de grond. Dit is een logisch vervolg op de eerdere trend: de opkomst van de indexbeleggingen van de afgelopen jaren. De opkomst en groeiende bekendheid van indexbeleggen draagt bij aan een veranderende houding ten aanzien van beleggen. De risicospreiding van indexbeleggen in combinatie met lage beheerkosten maken het een goed instrument om online oplossingen te creëren.

Online beleggingsoplossingen

Vermogensbeheer is mogelijk op alle soorten manieren. In het verleden was vermogensbeheer met name weggelegd voor de happy few; immers, om een gedegen spreiding te krijgen was kapitaal nodig en door het ontbreken van de juiste instrumenten en automatisering was er kostentechnisch een kritische massa noodzakelijk. Tegenwoordig zijn de automatisering en de instrumenten aanwezig om beheer al mogelijk te maken voor de belegger met een paar tientjes.

Online betekent tegelijkertijd wel dat er ingeleverd wordt op dienstverlening; je kan niet voor een dubbeltje op de eerste rij zitten. Ok, de dienstverlening lever je gedeeltelijk in, maar wat komt er nog meer bij kijken? Is het allemaal hetzelfde of wordt er daadwerkelijk onderscheid gemaakt? Moet je simpelweg kiezen voor de goedkoopste, of de partij met het beste resultaat?

Beleid

De opkomst van het indexbeleggen en de online beleggingsmogelijkheden zijn gedeeltelijk te danken aan het kostenvraagstuk, zeker niet onbelangrijk, maar vaak overgewaardeerd. Uiteindelijk zal het te voeren beleid doorslaggevender moeten zijn. Hoe wordt er belegd, in welke instrumenten en hoe wordt de beleggingsportefeuille onderhouden? Hoe worden de uitgangspunten die u stelt als belegger bereikt?

Herbalanceren

Herbalanceren klinkt misschien wat onduidelijk, maar door een voorbeeld ziet u heel snel wat er gebeurd. Stel u begint met Euro 50.000 en u heeft een neutraal (50/50) beleggingsprofiel. U heeft dan Euro 25.000 in aandelen belegd en Euro 25.000 in obligaties belegd. Wanneer de aandelen het echt goed gedaan hebben, stel een plus van 30%, dan is er nu Euro 32.500 in aandelen belegd. En wanneer de obligaties stabiel zijn gebleven dan is de totale beleggingsportefeuille nu Euro 57.500. De uitgangspositie is nu dus 56,5/43,5 geworden. Maar zo bent u niet gestart dus verkoopt u die 6,5% in aandelen en koopt u er obligaties mee, waardoor u weer terug op de 50/50 komt. Het verhaal geldt uiteraard ook voor de regioverdeling binnen uw portefeuille. Vaak presteren niet alle regio’s hetzelfde in een bepaalde periode. Door te herbalanceren, verkoopt u de regio’s die het goed hebben gedaan en verschuift u naar regio’s die wat zijn achtergebleven.

Zonder emotie automatisch herbalanceren

Herbalanceren klinkt makkelijk, maar dat blijkt voor velen niet zo’n gemakkelijke beslissing. Maar denk eens heel goed na over wat dit betekent: U verkoopt posities die het erg goed gedaan hebben (hoog verkopen) en verschuift het geld richting posities die het niet heel goed gedaan hebben (laag kopen). Andersom kan het soms beter voelen, wanneer een positie is gezakt dan wilt u graag bijkopen omdat u er in blijft geloven. Maar wanneer bereikt de markt zijn dieptepunt? Door het proces van herbalanceren te automatiseren hoeft u daar niet over na te denken. Automatisch herbalanceren is de manier om zonder emotie te kopen op een laag niveau en te verkopen op een hoog niveau.

Maak een plan en hou je eraan

Het enige waar u goed over na moet denken als u wilt gaan beleggen zijn uw doelstellingen en uitgangspunten. Stel uzelf de vraag waarom u wilt beleggen, hoe lang u wilt beleggen en met hoeveel u wilt beleggen. Hiermee heeft u een maatstaf waarop u terug kunt vallen wanneer u de goede balans tussen emotie en logica even kwijt bent of wanneer u in de verleiding komt om iets geks te doen. Waarom? Omdat er allerlei af- en verleidingen op uw pad komen. Angst, wanneer de financiële markten hard zakken, hebzucht, wanneer het (te) goed gaat. Met een goed plan hoeft u niet elke keer opnieuw na te denken over uw beslissing en is één van de beste manieren om de emotie uit te schakelen. In plaats van elke keer opnieuw een beslissing te moeten nemen, kunt u dit proces beter automatiseren. U bespaart uzelf een heleboel tijd en moeite. En door automatisch te herbalanceren, komt u ook niet in de verleiding om het uiteindelijk toch niet te doen. Op het eerste gezicht klinkt dit allemaal niet echt spannend. Maar denk ook eens na wat dit betekent voor uw vrije tijd? Wat gaat u doen met al die tijd die u besteedde aan het uitpluizen van alle tips en adviezen en het in de gaten houden van al uw posities.

Conclusie

Online oplossingen kunnen het vraagstuk van herbalanceren voor u uit handen nemen. Dan wordt uw portefeuille periodiek, zonder emotie, aangepast aan de gestelde eisen. Let hier vervolgens wel weer op de kosten. Wordt de dienstverlening geleverd tegen een all-in tarief of betaalt u elke transactie apart?

Meld u aan voor de Beursgorilla.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meer artikelen van Jochem Baalmann

  1. 09:11 16-05-2019 Terug naar de jaren ’80?
  2. 09:00 16-05-2019 Terug naar de jaren ’80?
  3. 09:55 18-01-2019 De zin en onzin van beleggen in beleggingsfondsen
  4. 14:15 26-09-2018 Keuzes maken het verschil
  5. 09:00 19-07-2018 Spaarrente verder omlaag
NLD25 869,96 -4,02 -0,46%
AEX 870,27 -3,75 -0,43%
US30^ 38.124,13 0,00 0,00%
Nasd100^ 17.428,55 0,00 0,00%

Stijgers en dalers

Actueel nieuws

Agenda

  1. 26-04 Proximus NV
    Resultaten 1e kwartaal 2024
  2. 26-04 Crescent N.V.
    Jaarresultaat 2023
  3. 26-04 Atenor SA
    Algemene Aandeelhoudersvergadering
  4. 26-04 ASML Holding NV
    notering ex-dividend
  5. 26-04 Xior Student Housing NV
    Resultaten 1e kwartaal 2024
  6. Bekijk het volledige overzicht

Populair op Beursgorilla.nl