U bent nog niet ingelogd op Mijn BeursGorilla.

Inloggen

Aanmelden

Door de donkere wolken heen kijken

De economische cijfers van de VS leverden de afgelopen maand heel wat teleurstellingen op. Ten eerste bleek begin april dat de werkgelegenheid met slechts 126.000 banen per maand was gestegen. Dat komt neer op een halvering van de banengroei zoals we die de afgelopen 12 maanden hebben gekend. Verder wezen de bbp-cijfers eind april uit dat de Amerikaanse economie gedurende het eerste kwartaal met een magere 0,2% was gegroeid.
De economische cijfers van de VS leverden de afgelopen maand heel wat teleurstellingen op. Ten eerste bleek begin april dat de werkgelegenheid met slechts 126.000 banen per maand was gestegen. Dat komt neer op een halvering van de banengroei zoals we die de afgelopen 12 maanden hebben gekend. Verder wezen de bbp-cijfers eind april uit dat de Amerikaanse economie gedurende het eerste kwartaal met een magere 0,2% was gegroeid. 

Men had verwacht dat de Amerikaanse economie tijdens de wintermaanden vertraging zou oplopen, maar niet in die mate. Deze plotselinge vertraging werd veroorzaakt door sneeuwstormen, ongewoon lage temperaturen, stakingen in de havens aan de westkust, lage olieprijzen waardoor de investeringen in schalieolie zijn ingestort en, tenslotte, een sterke dollar die de export belemmert. 

Vertragingen tijdelijk?

De belangrijkste vraag waarop beleggers een antwoord moeten vinden, is of deze vertraging van tijdelijke aard is en of de Fed dus, voor het eerst in deze cyclus, de rente zal kunnen verhogen. 

In deze context zorgde de verklaring van de Federal Open Market Committee (FOMC), die volgde op het laatste besluit van de Fed over haar monetair beleid en precies op de dag van de teleurstellende bbp-cijfers werd gepubliceerd, voor extra verwarring. In hoofdzaak stelt de verklaring dat de vertraging van tijdelijke aard is, zodat de deur naar een verkrapping van het monetair beleid in de tweede helft van het jaar, of zelfs al in juni, wijd open blijft staan. 

Groei economie Amerika

Op grond van onze analyse verwachten we dat de groei van de Amerikaanse economie de komende maanden geleidelijk weer gaat versnellen. Als we een uitgebreide set van indicatoren bekijken, lijkt het onwaarschijnlijk dat er een terugval komt. Het is echter wel zo dat het risico op een langere periode van economische zwakte is toegenomen. Op de arbeidsmarkt bijvoorbeeld blijft het aantal vacatures stijgen, daalt het aantal aanvragen voor een werkloosheidsuitkering en gaan de lonen langzaam omhoog. 

De particuliere consumptie, de belangrijkste aanjager van groei in de VS, viel in het eerste kwartaal stil. Maar het consumentenvertrouwen verkeert in een opwaartse trend en het beschikbaar inkomen is verder gestegen. De investeringen, een volatiele component van het bbp, zijn in het eerste kwartaal alleen maar gekrompen door de enorme terugval van 29,6% (kw/kw op jaarbasis) van de investeringen in schalieolie als gevolg van de lage prijzen. De sterke dollar eroorzaakte een forse daling van de export. 

In tegenstelling tot de andere componenten van het bbp zal de dollar, zolang deze sterk blijft, naar verwachting een vertragende factor van de economie blijven. 

Economie in eurozone gaat erop vooruit

Aan de andere kant van de oceaan zijn de economieën van de eurozone, met Griekenland als geduchte uitzondering, er op bijna alle fronten geleidelijk op vooruit gegaan. Voor de vier belangrijkste economieën (Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje), die 75% van de totale economie vertegenwoordigen, geldt nog steeds hetzelfde verhaal. De binnenlandse vraag, zowel de consumptie als de investeringen, zit in de lift. Een lichte verbetering op de arbeidsmarkt droeg bij aan het herstel van het consumentenvertrouwen. 

Bovendien is de vraag naar veel duurzame consumptiegoederen, zoals auto’s, gestegen. De investeringsactiviteiten zullen naar verwachting verder worden ondersteund door een combinatie van betere vooruitzichten en – dankzij het QE-programma – soepele financieringsvoorwaarden. Tijdens de meest recente persconferentie van de Europese Centrale Bank gaf Mario Draghi duidelijk te kennen dat het de bedoeling is dat het QE-programma, zoals al eerder aangekondigd, van kracht blijft tot september 2016. In de afzienbare toekomst zijn we dus verzekerd van overvloedige liquiditeiten en soepele monetaire voorwaarden.

Spaanse economie als aanjager

De vooruitgang is grotendeels toe te schrijven aan de snel groeiende Spaanse economie. De vooruitzichten voor Italië en Frankrijk zijn echter nauwelijks verbeterd. De belangrijkste consumptie- en investeringsindicatoren wijzen op een verdere consolidatie. De binnenlandse vraag in Duitsland, ten slotte, blijft gestaag in hetzelfde tempo groeien als de afgelopen kwartalen. 

Toekomst Griekenland onzeker

In Griekenland zijn de economische omstandigheden weer achteruitgegaan, nadat het land voor korte tijd de zes jaar lange depressie achter zich had gelaten. Het prille herstel is door politieke onzekerheid ten onder gegaan en Griekenland zit weer in een recessie. 

De toekomst van Griekenland blijft uiterst onzeker en het land laveert tussen Grexit en Graccident, twee modewoorden die duiden op ofwel een vertrek van Griekenland uit de Economische en Monetaire Unie, ofwel een onverwacht incident dat de risicofactor van Griekenland verder verhoogt en waardoor het land niet meer aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen. We denken dat de economieën van eurozone, wat er ook gebeurt, goed zijn afgeschermd tegen het besmettingsgevaar uit Griekenland. 

Wanneer wordt de rente verhoogd?

Donkere wolken pakken zich samen boven de Amerikaanse economie. Hierdoor verwacht de markt dat de rentestijging waarschijnlijk pas tegen het eind van het jaar en niet eerder zal worden doorgevoerd. Wij kijken echter door de wolken heen, blijven positief gestemd over de Amerikaanse economie en verwachten dat de rente eerder zal worden verhoogd. Ondanks de Griekse problemen wint het cyclisch herstel in de eurozone aan kracht.

Meld u aan voor de Beursgorilla.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meer artikelen van Yves Longchamp

  1. 09:15 24-10-2017 Rentecurve biedt ruimte voor verschuiving naar boven
  2. 08:45 19-09-2017 De grenzen van de “sweet spot”
  3. 10:00 24-08-2017 Chinese grijze neushoorn
  4. 12:50 26-07-2017 De balans van de Amerikaanse centrale bank
  5. 11:00 03-07-2017 Déjà vu
NLD25 866,94 +1,46 +0,17%
AEX 866,97 +1,62 +0,19%
US30^ 37.805,58 +77,87 +0,21%
Nasd100^ 17.566,04 +61,13 +0,35%

Stijgers en dalers

Actueel nieuws

Agenda

  1. 18-04 Immobel SA
    Algemene Aandeelhoudersvergadering
  2. 18-04 Montea Comm VA
    Jaarresultaat 2023
  3. 18-04 Econocom Group SE
    Resultaten 1e kwartaal 2024
  4. 18-04 Sligro Food Group NV
    Resultaten 1e kwartaal 2024
  5. 18-04 NSI NV
    Resultaten 1e kwartaal 2024
  6. Bekijk het volledige overzicht

Populair op Beursgorilla.nl