U bent nog niet ingelogd op Mijn BeursGorilla.

Inloggen

Aanmelden

Ongekende mogelijkheden met ETF’s

Indexbeleggen met ETF’s heeft een enorme groei doorgemaakt en de ETF heeft inmiddels bij veel beleggers een plaats in de beleggingsportefeuille gekregen. Veel ‘tegens’ om wel of niet te gaan beleggen in ETF’s zijn inmiddels van tafel. Denk hierbij aan het vraagstuk of er wel dividend uitgekeerd wordt of dat het onbetrouwbare producten zijn die alleen weggelegd zijn voor de speculatieve belegger.
Veel beleggers maken tegenwoordig juist gebruik van de mogelijkheden van ETF’s. Er bestaan immers prachtige dividend-ETF’s en de laatste tijd worden er veel ETF’s gelanceerd die op verschillende wijze het risico van puur aandelen- of obligatiebeleggen reduceren.

Een ander belangrijk argument om niet (veel) aan indexbeleggen te doen is de passiviteit. Je gaat immers op en neer met de betreffende index; niets meer, niets minder. Dat klopt als je de passieve producten ook volkomen passief benadert. Indexbeleggingen in de vorm van ETF’s zijn echter niet voor niets beursgenoteerd. Als de beurs open is, kun je dus kopen of verkopen!

Indexbeleggen door middel van ETF’s kan goed bijdragen aan het risicomanagement van een beleggingsportefeuille. Aan de ene kant door de specifieke kenmerken van ETF’s en aan de andere kant door het doorontwikkelen van ETF’s en het steeds groter wordende aanbod.

Spreiding

Les één bij beleggen is spreiden. Door een indexbelegging op te nemen heb je al gauw tientallen aandelen of obligaties in portefeuille. Een beleggingsportefeuille bestaat echter vaker uit meerdere posities waardoor de spreiding kan oplopen tot honderden verschillende aandelen of obligaties als onderliggende waarden. Vergelijk dat maar eens met een portefeuille die rechtstreeks in aandelen belegt; dan moet je voor een goede spreiding toch al gauw aan minimaal 40 posities denken!

Transparantie en verhandelbaarheid

Bij een indexbelegging weet je tot op de komma nauwkeurig waarin je belegt. Dat is wel zo prettig op het moment dat er actie ondernomen dient te worden. Bijvoorbeeld op het moment dat je je dollarpositie wenst af te bouwen. Per indexbelegging weet je dus precies wat het belang in dollargerelateerde waarden is en je kan ook nog eens à la minute kopen of verkopen. Let dus op, dat kan niet bij indexbeleggingsfondsen. Die zijn slechts eenmaal per dag verhandelbaar.

Bescherming

De beste en meest efficiënte bescherming is wellicht gewoon de verkoop. De laatste jaren is ook duidelijk geworden dat te lang liquide staan ook een risico met zich meebrengt in de vorm van gemiste kansen. Juist daarin scoren ETF’s goed: met gereduceerde risico’s toch profiteren. Voorbeelden hiervan zijn het reduceren van valuta- of renterisico. Er zijn ETF’s op de markt gebaseerd op de MSCI Japan waarbij het Yen-risico is afgedekt. De kostprijs van zo’n afdekking is zeer laag. Een ander onderwerp dat nu ook speelt, is het renterisico in de Verenigde Staten. De verwachting is dat de VS de rente in de loop van het jaar zal verhogen en wellicht zelfs in meerdere stappen. Tegelijkertijd wordt een sterkere dollar verwacht waar beleggers van willen profiteren. Je kunt hierop inspelen door een bedrijfsobligatie ETF in dollars in uw beleggingsportefeuille op te nemen, maar dan wel met een (gedeeltelijke) bescherming tegen rentestijging.

Inverse ETF’s

Er bestaat ook een hele reeks aan zogenaamde inverse ETF’s. Deze ETF’s maken de omgekeerde beweging van de betreffende index, desgewenst met een bepaalde hefboom. Hierbij is markttiming essentieel en ontvangt u in de tussentijd geen dividenden.

Herallocatie

Een laatste middel om uw beleggingsportefeuille “veiliger” te maken is het verschuiven van beleggingen. Zoals gesteld beweeg je gewoon mee met een index op het moment dat je het koopt en in de kast legt. Bij een sterke stijging van de financiële markten kan het op een gegeven moment risicovol zijn om te blijven zitten. Dan kan bijvoorbeeld een pas op de plaats gemaakt worden door de aandelenpositie te ruilen naar een dividendstrategie, waarbij de neerwaartse risico’s aanmerkelijk lager zijn.

Een andere mogelijkheid is het gebruiken van de vele smart bèta ETF’s. Dit zijn ETF’s die afwijken van de reguliere indexen door bijvoorbeeld de nadruk te leggen op minder volatiele beleggingen en/of regels op te nemen dat er een maximum is aan een bepaalde belegging in een sector, regio of specifiek aandeel of obligatie. 

Bij de smart bèta strategieën wordt al snel geroepen dat het geen echte ETF’s meer zijn omdat er geen reguliere index gevolgd wordt. De opzet van dergelijke ETF’s is van tevoren voor 100% bekend en daarmee dus helemaal transparant. In de praktijk vormen deze strategieën een waardevolle aanvulling om risico’s te reduceren en de portefeuille te diversificeren.

Conclusie

Door de specifieke kenmerken zijn ETF’s uitstekende beleggingsinstrumenten voor uw risicomanagement. Het blijft uiteraard belangrijk om goed je huiswerk te doen, want het is te allen tijde belangrijk om te weten waarin je belegt en waarom. Maar door in transparante, goed verhandelbare ETF’s te beleggen kan het risico al eenvoudig gereduceerd worden!

Meld u aan voor de Beursgorilla.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meer artikelen van Jochem Baalmann

  1. 09:11 16-05-2019 Terug naar de jaren ’80?
  2. 09:00 16-05-2019 Terug naar de jaren ’80?
  3. 09:55 18-01-2019 De zin en onzin van beleggen in beleggingsfondsen
  4. 14:15 26-09-2018 Keuzes maken het verschil
  5. 09:00 19-07-2018 Spaarrente verder omlaag
NLD25 862,61 -2,42 -0,28%
AEX 865,36 +0,01 +0,00%
US30^ 38.013,46 0,00 0,00%
Nasd100^ 17.548,80 0,00 0,00%

Stijgers en dalers

Actueel nieuws

Agenda

  1. 19-04 Elia System Operator NV
    Jaarverslag 2023
  2. 19-04 Royal KPN N.V.
    notering ex-dividend
  3. 19-04 NSI NV
    Algemene Aandeelhoudersvergadering
  4. 19-04 CM.com
    Algemene Aandeelhoudersvergadering
  5. 19-04 Societe de Services de Participations de Direction et d'Elaborati
    Jaarverslag 2023
  6. Bekijk het volledige overzicht

Populair op Beursgorilla.nl