U bent nog niet ingelogd op Mijn BeursGorilla.

Inloggen

Aanmelden

Wall Street sluit hoger na achtbaansessie

(ABM FN-Dow Jones) Wall Street is donderdag licht hoger geëindigd na een volatiele sessie. De S&P 500 sloot 0,3 procent in het groen op 3.246,59 punten en de Dow Jones index steeg 0,2 procent op 26.815,44 punten. De Nasdaq eindigde 0,4 procent in de plus op een slot van 10.672,27 punten.

Na een lagere start vonden de Amerikaanse beurzen gedurende de sessie de weg omhoog dankzij sterke woningcijfers. In augustus steeg de verkoop van nieuwe woningen in de Verenigde Staten met bijna 5 procent op maandbasis en met zelfs 43 procent ten opzichte van een jaar eerder.

De markten leken ook enigszins gerustgesteld door een tweet van Senaatsleider Mitch McConnell die zei dat de winnaar van de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november gewoon volgens plan wordt geïnaugureerd in januari 2021.

Woensdag wilde president Trump tijdens een persconferentie in het Witte Huis niet beloven dat hij zal meewerken aan een vreedzame machtsoverdracht wanneer Joe Biden wordt gekozen. Trump gaf ook aan te verwachten dat de verkiezingen zullen worden beslist door het Hooggerechtshof in de VS.

Marktkenners rekenen op meer volatiliteit rond de verkiezingen in de VS en dat werd donderdag richting het slot in New York duidelijk zichtbaar toen de eerdere winsten voor de Dow Jones index, de S&P en de Nasdaq leken te verdampen maar er door een late eindsprint alsnog bescheiden winsten op de borden kwamen. 

Sowieso is er voor beleggers genoeg om zich zorgen over te maken, zoals een gebrek aan een nieuw Amerikaans coronasteunpakket. Dat de S&P 500 recent wel vaker flirt met een correctie, reflecteert volgens vermogensbeheerder David Lefkowitz van UBS Global Wealth Management dat beleggers er niet op rekenen dat er voor de verkiezingen nog een nieuwe stimuleringsdeal wordt gesloten. 

En die steun is volgens marktanalist Tony Yarrow van Wise Funds hard nodig. "Amerika niest en de rest van de wereld wordt verkouden; als je wordt verteld dat de grootste economie ter wereld niet zal herstellen zonder stimuleringsmaatregelen en ze het niet eens kunnen worden over de wijze waarop, dan moet dat negatief geïnterpreteerd worden."

Economen van Goldman Sachs verlaagden donderdag hun groeiverwachtingen voor de Amerikaanse economie in het vierde kwartaal van 6 naar 3 procent. "We denken dat het nu duidelijk is dat het Congres niet tot extra overheidsstimuleringen zal overgaan. Dit impliceert dat na een laatste ronde van extra werkloosheidsuitkeringen, verdere overheidssteun waarschijnlijk zal moeten wachten tot 2021", aldus de economen.

De Amerikaanse minister van financiën Steven Mnuchin gaf donderdag tijdens een derde dag van hoorzittingen in het Amerikaans Congres over het coronabeleid wel aan dat hij blijft praten met de Democraten over een nieuw steunpakket. Volgens de laatste berichten zouden de Democraten een nieuw pakket van 2,4 biljoen dollar voorstellen,

Ondertussen lopen de wekelijkse steunaanvragen in de VS op. Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de week eindigend op 19 september steeg met 4.000 naar 870.000, terwijl de markt rekende op een daling tot 850.000 nieuwe aanvragen.

"Ondanks wat bemoedigende cijfers in de afgelopen weken, blijft de zwakte op de arbeidsmarkt ongekend en het herstel zal waarschijnlijk afhangen van verdere overheidssteun", aldus vermogensbeheerder Richard Flynn van Charles Schwab.

De euro/dollar noteerde donderdagavond op 1,1673. Een vat WTI-olie werd een procent duurder.

Bedrijfsnieuws
 
ByteDance, het Chinese moederbedrijf van TikTok, heeft goedkeuring van Beijing gevraagd voor het door het Witte Huis gesteunde plan om van de video-app een in de VS gevestigd bedrijf te maken. Oracle en Walmart, de twee bedrijven waarmee ByteDance een principeovereenkomst sloot, eindigden ongeveer 0,5 procent hoger. Volgens persbureau Reuters moet de regering Trump zich uiterlijk vrijdag wel bij de rechtbank in Washington verantwoorden voor een eventuele ban op TikTok in de VS.

Techaandelen als Apple, Alphabet en Amazon stegen donderdag tot een procent. 

Tesla steeg 2,0 procent, nadat de producent van elektrische auto's woensdag nog 10,3 procent verloor. Dinsdag zei CEO Elon Musk dat het drie jaar kan duren om met een goedkoop model te komen. Dat was voor sommige beleggers een teleurstelling.

Concurrent Nikola verloor 9,7 procent, na een kritisch rapport van Wedbush-analist Dan Ives. Wedbush verlaagde het koersdoel voor Nikola naar 15 dollar met een verkoopadvies. Het aandeel sloot woensdag op 21,15 dollar. Nikola ligt onder vuur sinds een analist van Hindenburg Research het bedrijf van fraude beschuldigde. Vervolgens trad voorzitter Trevor Milton abrupt af. 

Harley-Davidson daalden 0,8 procent, nadat de fabrikant extra herstructureringsmaatregelen aankondigde.

Aandelen van Darden Restaurants stegen 8 procent, nadat de restaurantketen met veel beter dan verwachte resultaten kwam over het eerste kwartaal van zijn lopende boekjaar.

CarMax daalde 11 procent, ondanks dat de autohandelaar een winststijging van 27 procent rapporteerde over het afgelopen kwartaal. De vraag naar tweedehands auto's is tijdens de pandemie enorm gestegen.

Costco komt nabeurs met kwartaalcijfers en sloot in aanloop naar die resultaten 0,7 procent hoger.

Met vriendelijke groet, kind regards

Marleen Groen
Reporter/Editor ABM Financial News Beursplein 51012 JW Amsterdam

T: +31 (0)20-26 28 999
M: +31 (0)6 54277382E: marleen@abmfn.com
I: http://www.abmfn.nl

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: NYSE

Vandaag in het nieuws

 1. Beursblik: ABN AMRO zet Air France-KLM op verkooplijst

  10:53, ABMfn
 2. Britse economie groeit weer minder hard

  10:42, ABMfn
 3. Aedifica plaatst nieuwe aandelen

  10:30, ABMfn
 4. Philips meldt samenwerking met Singapore General Hospital

  10:17, ABMfn
IEX25-24h 554,17 -1,40 -0,25%
AEX 554,55 +0,35 +0,06%
US30^ 28.435,45 +61,52 +0,22%
Nasd100^ 11.667,80 +3,58 +0,03%

Stijgers en dalers

Ontdek de beursproducten van Société Générale

Met dagelijks nieuwe uitgiftes, scherpe spreads en een uitstekende service zijn wij uw partner op de beurs.

Lees meer

Actueel nieuws

Agenda

 1. 23-10
  Belgie
  Overheidsschuld België - Q2/2020
 2. 23-10
  Belgie
  Consumentenvertrouwen België - Oct 2020
 3. 23-10
  Belgie
  Ondernemersvertrouwen België - Oct 2020
 4. 23-10
  Nederland
  Overheidsschuld Nederland - Q2/2020
 5. 23-10
  Verenigd Koninkrijk
  Overheidsschuld Verenigd Koninkrijk - Q2 2020
 6. Bekijk het volledige overzicht

Populair op BeursGorilla.nl