U bent nog niet ingelogd op Mijn BeursGorilla.

Inloggen

Aanmelden

ABN AMRO blinkt uit op groen Damrak

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is na een vrij rustige dag overtuigend hoger gesloten. Op een slotstand van 575,06 punten steeg de AEX woensdag 1,7 procent.

Maandag en dinsdag zetten met name techaandelen de hoofdindex onder druk en bleef het Damrak achter bij de rest van Europa maar woensdag nam de AEX  juist het voortouw en waren naast waardeaandelen als Unilever en Shell ook groeiaandelen, onder meer in de techsector, in trek.

"Het is goed om ons te realiseren dat de AEX index inmiddels best ‘tech-heavy’ is: sterk door technologieaandelen bepaald. ASML, Adyen en Prosus (technologie-investeringen) hebben nu opgeteld een beurswaarde van 300 miljard euro, terwijl de drie traditionele grote bedrijven: Olies [Shell], Unies en ING samen 250 miljard euro waard zijn", aldus Bob Homan, hoofd Investment Office bij ING.

Beleggers lieten zich verder niet van de wijs brengen door een historische krimp van de economie in het Verenigd Koninkrijk in het tweede kwartaal. Van april tot juni daalde het Britse bruto binnenlands product met ruim 20 procent.

Toch is de situatie niet te vergelijken met de financiële crisis in 2009 en rekent valuta-analist Ranko Berich van Monex Europe op een sneller herstel dan destijds, iets dat wordt ondersteund door de economische groei van bijna 9 procent in de maand juni in het VK.

Op macro-economisch vlak was er verder aandacht voor Amerikaanse inflatiecijfers over de maand juli. De inflatie kwam met 1,0 procent op jaarbasis hoger uit dan de 0,8 procent die economen vooraf voorspelden. Verder liet de industriële productie in de eurozone in juni verder herstel zien.

De OPEC verwacht dit jaar een iets sterkere krimp van de vraag naar olie, maar rekent ook nog altijd op een fors herstel in 2021.

De voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten zijn afgelopen week verder gedaald. In de week eindigend op 7 augustus daalden de voorraden ruwe olie met 4,5 miljoen vaten tot 514,1 miljoen vaten. Er was gemiddeld een afname met 2 miljoen vaten voorzien. Ook de benzinevoorraden en voorraden stookolie slonken afgelopen week. Een vat WTI-olie werd vervolgens ruim 2 procent duurder.

De euro/dollar noteerde rond het Amsterdamse slot op 1,1795.

Stijgers en dalers

In een vrijwel volledig groene AEX ging ABN AMRO aan de leiding met een koerswinst van 8,1 procent. De bank kwam met een meevallend verlies en de reorganisatieplannen van de nieuwe CEO werden goed ontvangen. Zo oordeelde Morgan Stanley dat de bank de goede kant opgaat en sprak Jefferies van ambitieuze plannen.

Het aandeel Just Eat Takeaway sprong 3,2 procent hoger na cijfers. Degroof Petercam sprak van indrukwekkende cijfers en JPMorgan van een mooie verrassing. "We zijn erg enthousiast over de kansen die het bedrijf in het vooruitzicht heeft", schreven de analisten van JPMorgan, die dan ook een Overwogen advies hanteren.

Prosus profiteerde van sterke kwartaalcijfers bij zijn belangrijkste deelneming Tencent en steeg 3,4 procent. ASML en Adyen stegen respectievelijk 4,1 en 0,9 procent.

Hekkensluiter was Unibail-Rodamco-Westfield dat 2,2 procent daalde. Verder eindigde alleen ArcelorMittal in het rood. Het aandeel verloor bijna een procent.

In de AMX herstelde TKH deels van het verlies van dinsdag, toen het met cijfers kwam. Woensdag steeg het aandeel 1,5 procent. Flow Traders werd 3,7 procent duurder. Corbion steeg 1,6 procent na een positief rapport van Berenberg. Besi ging 3,0 procent hoger.

OCI was de sterkste daler onder de Midkappers en verloor 2,5 procent.

Bij de smallcaps ging Vivoryon nog eens 7,0 procent hoger en won koploper Accsys zelf 8,6 procent. Accsys kondigde een joint venture in de VS aan voor Accoya.

Avantium daalde 6,3 procent. ING vond de cijfers van Avanium niet echt tegenvallen, maar stelde wel dat beleggers komend halfjaar aan de zijlijn staan en moeten afwachten of het bedrijf een strategische partner voor zijn investeringen weet te vinden.

Bij de lokale fondsen ging centenfonds Kardan ruim 47 procent hoger.

Tussenstand Wall Street

Rond het sluiten van de Amsterdamse beurs noteerden de indexen op Wall Street hoger. De Nasdaq wist na twee dagen van verliezen met herstel aan te knopen. De S&P500 lag weer op koers voor een nieuw record. 

ABMFNABM Financial News; info@abmfn.nl; Redactie: +31(0)20 26 28 999.Beeld: Euronext
IEX25-24h 609,06 0,00 0,00%
AEX 607,46 +6,09 +1,01%
US30^ 30.045,06 0,00 0,00%
Nasd100^ 12.078,57 0,00 0,00%

Stijgers en dalers

Ontdek de beursproducten van Société Générale

Met dagelijks nieuwe uitgiftes, scherpe spreads en een uitstekende service zijn wij uw partner op de beurs.

Lees meer

Actueel nieuws

Agenda

 1. 25-11
  Belgie
  Ondernemersvertrouwen België - Nov 2020
 2. 25-11
  Elia Group SA/NV
  Resultaten 3e kwartaal 2020
 3. 25-11
  Belgie
  Industriële Productie België - Sep 2020
 4. 25-11
  Belgie
  Producentenprijsindex België - Sep 2020
 5. 25-11
  Verenigde Staten
  BNP Verenigde Staten - Oct 2020
 6. Bekijk het volledige overzicht

Populair op BeursGorilla.nl