oranje gorilla Beursgorilla Markt MonitorMarkt Monitor

Britse small caps: crisis of kans?

De Britse large caps staan op een all-time high. Nu de kleinere aandelen nog?

Britse small caps: crisis of kans?

De afgelopen tien jaar waren allesbehalve vriendelijk voor Britse small cap-aandelen. Toch zijn er tekenen dat dit zwaar afgestrafte marktsegment juist nu interessante kansen biedt voor beleggers.

Een recente analyse van Morningstars manager research team biedt een diepgaand overzicht van de uitdagingen, waarderingen en mogelijke katalysatoren voor herstel binnen de UK small cap-sector.

Een decennium vol tegenslag

Sinds de Brexit-stemming in 2016 kregen kleinere Britse bedrijven te maken met flinke tegenwind. Politieke onzekerheid, covid-19, stijgende rentes na het minibudget-debacle van 2022 en de inflatoire gevolgen van de oorlog in Oekraïne troffen juist deze bedrijven extra hard. Kleine ondernemingen zijn namelijk meer gericht op de binnenlandse markt en hebben vaak minder prijszettingskracht om hun marges op peil te houden in perioden van inflatie.

Daarbij kwam de bredere desinteresse van beleggers in het Verenigd Koninkrijk. Terwijl Amerikaanse aandelen schitterden, zijn Britse aandelen – en dan vooral small-caps – uit de gratie geraakt. Het resultaat: veertien opeenvolgende kwartalen van kapitaaluitstroom, een daling van het belegd vermogen tot het laagste punt in tien jaar en een exodus van beleggingsfondsen die de handdoek in de ring wierpen.

Lage waardering, hoog potentieel?

Toch schuilt er in deze sombere realiteit mogelijk een aantrekkelijke beleggingskans. Uit een analyse van Morningstar blijkt dat Britse small cap-aandelen historisch goedkoop zijn en handelen tegen een forse korting op hun intrinsieke waarde. Wereldwijd zien we soortgelijke trends, maar vooral ten opzichte van Amerikaanse large caps springen de lage waarderingen van Britse small caps eruit.

Dit waarderingsgat is niet onopgemerkt gebleven. Zowel bedrijven als private equity-partijen zijn actiever geworden op de overnamemarkt. Sinds 2020 neemt het aantal deals gestaag toe. Met name in sectoren met sterke groeiperspectieven worden deze kansen gegrepen. Voorbeelden als de overname van Hotel Chocolat (tegen een premie van 170%) of Darktrace (door het Amerikaanse private equity-huis Thoma Bravo) illustreren hoe aantrekkelijk deze bedrijven worden gevonden.

Buybacks: signalen van herstel?

Niet alleen externe kopers, maar ook de bedrijven zelf grijpen hun kans. Recordaantallen aandeleninkoopprogramma’s – vooral bij large caps, maar ook bij small caps – duiden op vertrouwen van het management. In 2024 was deze trend al sterk zichtbaar, en in 2025 blijft het tempo hoog. Volgens fondshuizen zoals Martin Currie en Liontrust koopt ongeveer 30–40% van de small cap-participaties actief eigen aandelen in.

Daarnaast verandert het beleid langzaam in het voordeel van binnenlandse aandelen. Het Mansion House Accord verplicht Britse pensioenfondsen tot een herallocatie naar lokale activa. Hierdoor kan tot 2030 zo’n 25 miljard pond richting onder andere small cap-aandelen vloeien. Samen met een verwachte versoepeling van het monetaire beleid (dalende rente) zou dit het sentiment structureel kunnen verbeteren.

Alpha ligt voor het oprapen - voor wie durft

Britse small caps zijn ook interessant als we de blik richten op actief beheerde beleggingsfondsen. Onderzoek van Morningstar laat zien dat over een periode van vijf jaar tot eind 2024, 59,1% van de actieve fondsen in deze categorie hun passieve tegenhanger versloeg – fors meer dan bij Britse large en mid cap-fondsen, waar dit cijfer rond de 25% ligt. Dit onderstreept het inefficiënte karakter van het small cap-universum, waarin actief beheer waarde kan toevoegen. Toch blijft het een terrein voor beleggers met geduld, inzicht en risicotolerantie.

Conclusie: kansrijke herwaardering in zicht?

Na jaren van matige prestaties, uitstroom en negatieve headlines lijken Britse small caps rijp voor een herwaardering. De combinatie van lage waardering, toenemende overnameactiviteit, beleidsondersteuning en buybacks biedt mogelijk een aantrekkelijk instapmoment.

De onderstaande tabel toont enkele small cap-beleggingsfondsen die momenteel meer dan 25% van hun portefeuille in het Verenigd Koninkrijk hebben belegd en die naar het oordeel van Morningstars fondsanalisten het overwegen waard zijn. 

Jeffrey Schumacher, is fondsanalist en Manager Research team bij Morningstar Benelux.