Philips verkleint prijsrange beursgang Philips verkleint prijsrange beursgang Groei dienstensector VS zwakt af Groei dienstensector VS zwakt af Inloggen
Registreren
26 mei, 2016
 


De kwestie: Martine Hafkamp
Martine hafkamp kwestie
Martine Hafkamp is algemeen directeur en eigenaar van Fintessa Vermogensbeheer. Gezond verstand en onafhankelijkheid worden vertaald in een heldere visie en weloverwogen beleggingsbeslissingen
8-12-2011

De kwestie: "Om de crisis te bestrijden moet de ECB geld lenen aan het IMF"

Blijft de euro voortbestaan? De algemene teneur in vooral de Angelsaksische media is dat de eurozone in een eindspel zit. De obligatie- en interbancaire markten zijn al opgehouden goed te functioneren. De komende Eurotop van 9 december zou de finale moeten gaan worden.

Gedurende deze Eurotop zouden er besluiten genomen moeten gaan worden die tot een vergaande economische integratie van de eurolanden zal leiden. Onlangs gaven Merkel en Sarkozy hiervoor al een voorzet door te stellen dat ze graag willen komen tot een fiscale integratie in de eurozone. Hiermee wordt de druk op de overige landen uit de muntunie stevig opgevoerd, er wordt dan ook al flink tegengesputterd onder andere de onze premier Rutte.

Zodra er tot een vergaande fiscale en economische integratie besloten is (let wel: dit is makkelijker gezegd dan gedaan) en de diverse PIIGS-landen (en België) daadwerkelijk de noodzakelijke hervormingen gaan doorvoeren zoals die zijn opgelegd door ‘Europa’, zullen zowel de ECB als Duitsland waarschijnlijk geen bezwaar meer hebben tegen een indirecte massale interventie van de ‘lender of last resort’; de ECB.

Tegen rechtstreeks interveniëren, het massaal opkopen van staatsobligaties van diverse Eurolanden, zal altijd bezwaar blijven bestaan bij Duitsland. Bovendien staat in de statuten van de ECB dat dit verboden is. Zal de ECB dit negeren, dan kunnen ze diverse rechtszaken tegemoet zien. Het zal dus indirect moeten gebeuren, op een manier die wel toegestaan is. Bovendien zal het elegant zijn indien het noodfonds EFSF uiteindelijk de entiteit zal zijn die de Eurozone uit de crisis zal helpen. Dit fonds is daar immers speciaal voor opgericht.

Het Franse voorstel om het EFSF een bankvergunning geven zodat dit fonds geleveraged kan gaan lenen bij de ECB, zou een oplossing kunnen zijn. Op deze manier kan het fonds alsnog voldoende middelen verkrijgen om die ‘bazooka’ te creëren om de financiële markten rustig te krijgen. Een eerdere poging om het EFSF te vullen met vermogen uit China of Brazilië mislukte jammerlijk.

Toch krijgt men niet bij iedereen (Duitsland) de handen op elkaar voor het Franse voorstel. Een mogelijk andere oplossing is een drietrapsraket. Het is de ECB toegestaan om uit te lenen aan grote internationale organisaties zoals het Internationaal Monetair Fonds. Het IMF kan de geleende middelen vervolgens doorlenen aan het EFSF. En daarmee zal de euro gered zijn.

Dus ja, het is een goed idee om de ECB te laten lenen aan het IMF. Natuurlijk zal dit geen permanente oplossing moeten worden. Wanneer de ECB onbeperkt gaat uitlenen, zal dit namelijk uiteindelijk tot flinke inflatie gaan leiden. Het is meer bedoeld om de EU tijd te gunnen en het European Stability Mechanism (ESM, vanaf 2013 de permanente opvolger van het EFSF) een rustige start te geven met voldoende vermogen, eventueel opgehaald via Eurobonds.

Martine Hafkamp is algemeen directeur en eigenaar vanFintessa Vermogensbeheer. Gezond verstand en onafhankelijkheid worden vertaald in een heldere visie en weloverwogen beleggingsbeslissingen.


Het BeursGorillapanel over: "Om de crisis te bestrijden moet de ECB geld lenen aan het IMF"
 
Wim Zwanenburg
Om de crisis te bestrijden moet de ECB geld lenen aan het IMF Wim Zwanenburg is beleggingsstrateeg bij Stroeve & Lemberger Vermogensbeheer N.V.
lees meer >>
John Beijer
Om de crisis te bestrijden moet de ECB geld lenen aan het IMF John Beijer is sinds 1996 werkzaam als beursanalist bij Beursfoon. John Beijer is sinds 1994 actief op beurs.
lees meer >>
Cees Smit
Om de crisis te bestrijden moet de ECB geld lenen aan het IMF Cees Smit is de algemeen directeur van Todays Beheer/Brokers. Smit is sinds 1986 werkzaam in de effectenhandel
lees meer >>

Stem / voeg toe:

 ekudos msn-reporter  delecious.com digg google 

rss-feed
 


Gratis nieuwsbrief ontvangen? klik hier

INDICES     VALUTA
stijgers STIJGERS
Arcadis 15.36 5.75%
Delta Lloyd 4.69 3.55%
ING 11.26 3.45%
Nieuwe Steen 3.95 2.55%
dalers DALERS
WDP 82.68 -1.57%
IMCD 36.75 -1.32%
OCI 12.76 -0.97%
Unibail-Roda 240.50 -0.33%
Streaming koersen: AEX, AMX, AScX
5 misvattingen over beleggen ontrafeld
Knab Participatie:
5% rente p.j.*
Eerlijk over beleggen
Twijfelt u of beleggen iets voor u is? Er zijn veel misvattingen over beleggen. Graag ontkrachten wij ze en leggen wij uit hoe u eenvoudig kunt beleggen. Meer »
Wat is een goed alternatief voor sparen?
Sheldon Hypotheek Obligaties geven een aantrekkelijke vaste rente, maandelijks uitgekeerd. De obligaties hebben een 1e hypothecaire dekking van 200%. Meer »
spaarrente HOOGSTE RENTE
Spaarrekening   Max. Informatie
Knab positief 1.10 %
Nationale-Nederlanden positief 1.00 %
Knab positief 0.95 %
Argenta positief 0.90 %
SNS Bank positief 0.90 %
Vergelijk alle spaarrekeningen »